Değerli büyüğümüz MEHMET ALTINSOY’un 2007 yılı 17 Şubatında vefat etmesi nedeniyle, 17 Şubat 2020 tarihi ölümünün 13.çü yıldönümüdür. Şahsım ve halkımız adına rahmetle anarak,  halkımızın eserinize arifane sahip çıkıyor.  Emsallerinin içinde kalkınmada çok önde yürüdüğünden, irfan ve vicdan sahibi hiçbir Aksaraylı, sizi unutmayıp minnetle anmaktadır.

Kıymetli, büyüğümüz kabrinde rahat uyu eserin yaşıyor, hernekadar başta siyaset yapanlar çekemediğinden, ismini anmaktan korktukları için kimin il yaptığını anlatmasalar da elbette güneşi balçıkla sıvayamayacaklarını anlayacaklar. Her ne kadar ismini doğru dürüst bir bulvara veren belediye başkanı ve milletvekili çıkmamış olsa dahi, gelecek nesiller hakkınızı teslim edecektir.

Aksaray’ın yetiştirdiği iki yiğit evladı sayesinde Aksaray’ımız iki defa vilayet oluyor, ilki kısa sürüyor, ikincisi hamdolsun 31 yaşında devam ediyor.
                                                                                                                                             
Mustafa Kemal Atatürk’ün, çok inandığı ve Türkiye’nin en önde gelen iş adamlarından Niğde Mebusu Mustafa Vehbi Çorakçı ’nın girişimleri ile 1921 yılında, Atatürk ve Meclisin kabulü ile Aksaray vilayet oluyor. Ne yazikki 1933 yılında sudan bahanelerle geri alınıyor.

 Aradan 56 sene geçiyor, hiç kimse vilayetliğimiz neden geri alındı sorusunu soramıyor, halende Aksaraylı gerçek nedenleri bilmiyor.  Aksaray’ımız ilçelikte sürünüyor, iktidarlar değişiyor, vekiller ve başbakanlar il yapacağız diye sözler veriyorlar ne yazikki makûs talih bir türlü değişmiyor, ilçeliğimiz devam ediyor. Taki 1989 yılına kadar.

 Aksaray’dan gözünü budaktan esirgemeyen, her türlü cefaya kafa tutan, şahsiyetinden asla taviz vermeyen, dik durmasını bilen dolaysıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve hükümetleri katında saygı duyulan ve söz sahibi yiğit, Mehmet Altınsoy çıkıyor.

 Anavatan Partisi kuruculuğuna, adı-sanı belli olan yüzlerce kişi yanaşmıyor hatta Anavatan Partisinin kurucusu ve genel başkanı Turgut Özal’la yan yana gelip resim çektirmekten bile korktukları bir dönemde Altınsoy, Özal’la beraber çalışmayı kabul ediyor Anavatan Partisinin kurucusu ve genel başkan yardımcısı oluyor.

Turgut Özal, Altınsoy’a o kadar güveniyor ki bütün düşüncelerini Altınsoy’la paylaşıyor. 1983 Genel Seçimleri çalışmaları esnasında Aksaray’a geldiklerinde, Karşılamadan çok memnun olan Özal, Altınsoy’a ‘’ Mehmet Aksaraylı ne ister’’ diye sorunca ‘’Turgut Bey, Aksaraylı alınan vilayetliğini geri ister diyor, Özal’ da, Mehmet iktidar olduğumuzda yaptık gitti ‘’ diye söz veriyor. Altınsoy ve Turgut Özal arasındaki saygı ve güvenden dolayı bu söz hiç unutulmuyor, nihayet 1989 yılında Aksaray’ımız vilayet oluyor. 

Mehmet Altınsoy 1924 yılında Aksaray’da doğup, 2007 yılında 83 yaşında Ankara’da vefat etti. Hukukçu, Diyanet İşleri Başkanlığı İdari ve Mali işler daire başkanlığı, gazeteci, gazete sahibi, siyaset ve devlet adamı, milletvekili, bakan, Türk konut Genel başkanı, Türkiye Petrolleri Yönetim Kurulu üyeliği, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Altınsoy, yaşadığı 83 yıl içerisinde Aksaray’ı hiç 
Unutmayan, ısrarlı tekliflere rağmen Aksaray dışında siyaset yapmayı asla kabul etmeyecek kadar Aksaray sevdalısıdır.

Altınsoy, 13 yıl evvel aramızdan ayrıldı, vilayet olalıda 31 yıl oldu. İlçe iken Aksaray’ı temsilen genelde bir, bazende iki milletvekili olurdu, il olarak bu gün dört milletvekili ile temsil ediliyoruz. 1989 dan bu yana geçen 31 sene içerisinde bir tek milletvekili neden vefa duyarak bir defa Altınsoy’un ve Mustafa Vehbi Çorakçı ’nın ismini anamaz? Bu korku ve bu duyarsızlık aceba neyin nesi, neyin hesabı?

Büyüğünü ve küçüğünü bilmeyen özellikle Aksaray siyaseti aceba ne zaman kendine gelip herhangi bir konuda hizmet etmiş insanlarına saygı ve sevgi duyarak sahip çıkacak? Biz Aksaray olarak neden darmadağınız neden bir yumruk gibi olamıyor, birbirimizi yüceltme yani hakkını teslim etme varken, aşağı çekip itibarsızlaştırmaya çalışıyoruz? Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki dedikodunun ve çekememezliğin asıl kaynağı adam sanılan üstteki siyaset yapan insanlardan kaynaklandığıdır.

Başta Mehmet Altınsoy’a rahmet diliyor, hasretle anıyor, eşi Latife Altınsoy Hanımefendiye, kıymetli kızı Ayşe Altınsoy ve yurt dışındaki diğer iki kızına, bütün akrabalarına başsağlığı diliyorum. Altınkaya ’lı olup Altınsoy soyadını taşıyanların, ülke çapında isim yapan ve Aksaray sevdalısı olan Mehmet Altınsoy’a layık olmalarını temenni ediyorum. 

 Aynı zamanda Mustafa Vehbi Çorkçı’yıda minnetle anıyor, rahmet diliyor, eseri Azmi Milli un fabrikasının müze olarak yaşadığını da belirtmek istiyorum. Çorakçı ailesini de böyle bir insanın torunları oldukları için kutluyorum. 

Belediye başkanımız Evren Dinçer’den gelecek nesillere örnek olma ve cesaretlendirme adına talebimiz, Mehmet Altınsoy’un ve Mustafa Vehbi Çorakçı ’nın mezarlarını Aksaray’a getirme çalışmasını başlatmasıdır.

  Hayrola, muvaffak ola, muzaffer ola.
 


17.02.2020 10:20:00

Rasim Gül

Mehmet Altınsoy’u, Minnetle Anıyoruz