Sözle ve dille Aksaraylıyım diyen çok fazla. İnanarak, YÜREKTEN AKSARAYLIYIM demek kolay olmadığı için fazla değil. Fazla olmadığını nereden biliyorsunuz sorusu doğru soru. Elbette elimizde cevaplandırılmış veri yani herhangi bir anket yok.

Ancak 60 yıllık hayat tecrübesi ve geçmişte uğraştığım siyaset, ticaret ve halen ilgilendiğim Sivil Toplum Örgüt yöneticiliği ve üyeliğinde yakinen gördüğüm gerçekler var. İnsanlar Aksaray’a, halkına, kültürüne, diline, aksanına, dağlarına, ovalarına, derelerine, ırmaklarına, kurduna, kuşuna gerçekten vurgunsa ağzından çıkan kelimelerden, gözlerindeki ışıktan, sevdasından yüreğinin çarpmasından, öfkesinden, sahiplenmesinden belli olur.

Bu insanlar benim der, bu şehir benim der. Dertlilerine, kimsesizlere, yetim ve öksüzlere, hakka- hakikata- adalete sahip çıkar. Haksızdan yana değil haklıdan yana olur. Olaylar hakkında bilim, vicdan ve akılla karar verir. İncinse de incitmez, haksızlığa uğrasa ’da asla kin tutmaz, intikam peşinde koşmaz. Bazı insanlar için bu değerler bir şey ifade etmeyebilir. Bunlar sadece, çıkarları ve keyiflerine bakar. Halkın ne olduğu, şehirlerinin ne hale geldiği onları hiç etkilemiyor, keyiflerine keder vermiyorlar. Kendi evlat ve torunlarını bile düşünemiyorlar

Aksaray’a değer katanları, sanatkarları, bilim insanlarını, iş insanlarını, herhangi bir kurum ve kuruluşu ehliyet ve liyakatle idare ederek örnek teşkil edenleri ve yaptıkları hizmetler için karşılık beklemeyenleri, ‘’Marifet iltifata tabidir’’ düsturuna uygun olarak mutlaka onurlandırmak gerekir ki hizmet takdir edilsin ve örnek alınsın.

Aksaray’da yanlış yapılanlar var. Aksaray’ın ŞEHİR, halkının ŞEHİRLİ olması, Türkçesinin ve telaffuzunun da düzelmesi gerekir. Örneklerden birkaçı; Atatürk Bulvarına. 40 metrelik yol, Cumhuriyet Bulvarına 30 metrelik yol deniliyor, kasıt olduğunu zannetmiyorum ama yanlış. Halkımıza, Atatürk Bulvarı ve Cumhuriyet Bulvarı adlarının kullanılmasını mutlaka anlatmalıyız ki doğrusu telaffuz edilsin.

Bankalar Caddesine ‘’Mehmet Altınsoy Caddesi’’ adı verildi ama halkımız Bankalar caddesi diyor. Halkımız, Vehbi Bey Caddesine, Şirket Caddesi diyor. Bu isimler yeni açılan BULVARLARA verilirse, karmaşa kalkar. Yöneticiler de gerçekten vefa göstermiş olur. Aksaray’a hizmet edenlere hak ettikleri değeri vermeyi de nesillere öğretmek de ciddi bir vazife.

Halkımız için, Bayram ve Kılıçarslan tepesi ne ifade ediyor? Halkımız ve gençlik farkında bile değil. Bayram Tepesinin ve Bayram Baba Türbesi’nin böyle bakımsız ve garip kalması, doğru olabilir mi? Kılıçarslan Tepesindeki, 2. Kılıçarslan’ın Türbesi şükür, Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer restore ettirerek yıkılmaktan kurtardı. 2. Kılıçarslan’a vefa borcunu ödedi.

Evren Başkan, Kılıçarslan Türbesinin yanına güzel bir kafe yaptırmış. Açıldığı zaman insanlarımız hem Kılıçarslan Türbesini ziyaret edecek hemde çayını kahvesini içecek, Aksaray’ımızı seyredecek. Ancak Kılıçarslan’ın bağrına saplanmış demir direkler kaldırılıp tepe düzeltilerek halkın oturmasına açıldığında hizmetlerin en büyüğü yapılmış olur. Kılıçarslan da işkenceden kurtulur.

Hasandağı’nda, yapılacak spor dallarını ve oksijenini, Aksaray Valiliği, Belediyesi, iktidarı- muhalefeti, Sivil Toplum Örgütleri, iş adamları, akil insanları, sanatçıları ne zaman keşfedip insanların hizmetine sunacak? Dolaysıyla çevresinde yer alan kasaba ve köy halkı, Hasan Dağı’na sel gibi akacak ziyaretçiye ürünlerini satarak ciddi şekilde gelir elde edebilir. İşte o zaman Hasan Dağı bizim olur.

Ormanı, yeşili, en güzel kaynak suları, yer altı şehri olan, Ekecik Dağı keşfedilerek, Aksaray merkezinde bunalan on binlerin en az 3-5 ay dağ havasına, yayla havasına kavuşturulması sağlanırsa işte o zaman Ekecik Dağı bizim dağımız olur. Bugüne kadar olduğu gibi giderse Hasan Dağı ve Ekecik Dağı, Aksaray toprağında olur ama bizim DAĞLARIMIZ olmaz.

   HAYROLA, MUVAFFAK OLA, MUZAFFER OLA.

 

 

 

 

 


16.04.2024 06:01:00

Rasim Gül

YÜREKTEN AKSARAYLIYIM DİYEBİLME

YÜREKTEN AKSARAYLIYIM DİYEBİLME