Geçtiğimiz hafta içi hükümet meydanında sergilenen yöresel ürünler Aksaraylıların beğenisini kazandı. Bende merak edip yöresel ürünler sergisini gezdim. Vatandaşlarla beğenip beğenmediklerini sorarak sohbet ettim. Vatandaş bazı bölgelere gidemediği için ayaklarına gelen bölgesel ürünleri alma imkânı bulduklarını söylediler. Ayrıca ürünlerin fiyatları vatandaşlarımca cazip bulunduğunu söyleyebilirim.

       Yöresel ürünlerimizi gezerken Aksaray yöresel ürünü göremedim. Zaten Aksaray da bugüne kadar çıkardığımız bir yöresel ürün mevcut değil. Bir standı dolduracak yöresel ürünlerimiz keşke olsa bizde tatsak. Bugüne kadar hep lafını ettik ve ha bugün ha yarın derken yıllar geçti henüz ortaya bir ürün koyamadık.

        Cumartesi günü Yöresel Ürün sergisini bir sivil toplum kuruluşumuz tarafından tepki göstererek açıklama yapması beni inanın üzdü. Yazılı basın açıklaması ile bir tepki açıklaması yapan arkadaşların bu açıklamasına üzüldüm.

       Keşke bu açıklamayı yaparken biraz araştırıp detaylarını sorsalardı. Tepkiyi sergi yerine sanki algı operasyonu olarak gördüğümü de söyleyebilirim. Tamamen bilgi eksikliği olduğunu düşündüm.

       Bu sergi Bakanlık tarafından Engelliler Dostu Derneği tarafından ülke genelinde yapılan bir sergi. Bakanlık Valiliğimizi arıyor ve böyle bir sergi açılacağını yardımcı olunmasını istiyor. Üstelik serginin geliri engellilere aktarılacak.

       Biz yapamıyoruz hiç değilse Bakanlık tarafından organize edilen bir sergi ile engellilere destek olunuyor. Burada ticaretten ziyade destek söz konusu. Keşke ilimizde de bir destek sergisi açabilsek. Bundan dolayı bu açıklamayı zamansız ve araştırmasız gördüm.

       Burada sergilenen yöresel ürünlere kaç esnaf katılacağını da merak ettim. Yıllardır sivil toplum kuruluşlarımız ve Belediye farklı yerlerde sergi açıyor. Sorsam ne kadar ilimizden esnaf katılıyor?

       Sadece Aksaray´a mahsus bir yöresel ürünler sergisi veya başka bir sergi açtığımızda kaç Aksaraylı esnaf burada yer alıyor. Katılanlarda acaba bizim ürünlerimizi mi yoksa başka yerden getirdikleri ürünlerimi sergiliyor?

       Açılan fuarlara rica minnet birkaç Aksaraylıyı dahil ederken, dışarıdan gelen esnafı almıyormusunuz? Malatya ürünleri her fuarda burada sergilenmiyor mu? O zaman yaptığımız açıklama ile kendimizle çelişkiye düşeriz.

        Eğer burada böyle bir tepki ve açıklama yapılacaksa Esnaf ve Sanatkârlar Odası yapmalıydı. Çünkü burada sergilenen mallar genel olarak onları ilgilendiren üyelerdi. Bu biraz sapan taşı atmaya benzemiş ama ucunun atılan yere değil engellilerime değmiştir.

       Hafta sonu Aksaraylı hemşerilerimiz buraya akın ederek ilgi göstermiştir. Keşke yazın bu tür etkinlikler daha çok olsa. Bunu kimin getirdiği değil Aksaraylıya ne sunulduğu bence daha önem arz ediyor.

       Kışın yiyecek için Aksaray da tezgâhlarda ne sergileyeceğiz çok merak ettim. Aktarlara bakıyorum tezgâhlarda bir tane Aksaray da yetişen yöresel ürün yok. Bulan bana tarif etsin gidip alacağım.

      O zaman gidemediğimiz bölgelerin ürünlerinin ayağımıza getirilmesi şahsen beni memnun etmiştir.

      Dolayısı ile ilimizle hiçbir ilgisi olmayan ve tamamen engeliler yararına açılan bir sergiye tepkiyi yadırgadım. Üstelik Bakanlık ve Valiliğimizin desteğinde açılan bir sergidir.

       Bazen sorup araştırmak lazım olduğunu düşünüyorum. Esnafı müdafaa ediyorum derken vatandaşı mağdur etmenin anlamını da bilmek lazım.

 


17.10.2016 10:59:44

Erdogan Kaya

Yöresel ürünler mutlaka olmalı

Yöresel ürünler mutlaka olmalı