Yeni anayasa Hak buyruğu, yani Cenab-ı Allah(C.C.)’ın sözleri olmadığından ne kadar mükemmel yapılmak istenirse istensin Sadece Allah(C.C.)’ın hatalardan münezzeh olması nedeniyle mutlaka eksiklikleri, olumsuzlukları olan bir metin olacaktır!!!

     Fakat Cenab-ı Allah(C.C.)’ın  kullarına verdiği akıl,kulların dini,milli ve tarihi bilgileriyle özelliklede bu kullarının içinde yeni Anayasamızı kaleme alacak olan komisyon üyelerinin ve bu metni kabul edecek olan Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) üyelerinin siyasi geçmişimiz ve bu geçmişimizdeki  olumsuzluklarıda göz önüne alarak yürürlükteki ve geçmiş tarihlerdeki Anayasalarımızla,dünya ülkelerinin halen yürürlükte olan anayasalarını olumlu ve olumsuz yönlerini kılı kırka yararak incelerlerse!!!

        Mevcut Anayasaların yanı sıra İnsanlık tarihinden,günümüze kadarki hukuk metinlerinin önemlilerini bu çerçevede tarihteki Türk hukuk’u da incelenir ve bu incelediklerinin içinde en iyilerini alarak bir anayasa metinin hazırlanmasında kullanırlarsa Hak buyruğu gibi mükemmel bir metin olmasa da mükemmele en yakın hatası en az olan bir metnin ortaya çıkarılacağından da kimsenin şüphesi olmasın!!!

         Bu hedefe ulaşılması için Hun Hukuk’unun da mutlaka incelenmesi Gerekir.

BİR MEDENİYETİN HUKUK’UNU BİLEBİLMEK İÇİN ÖNCE BU HUKUK’UN SAHİBİNİ BİLMEK GEREK!

   Türklerin İslam öncesi tarihi ile devletleri hakkında  elde bulunan bilgiler genle olarak Çin,İran ve Arap ile Yunan tarihçilerinin kaynaklarında bulunan bilgilerden öğrenildiğinden Türklerin çok eski çağlarda Asya da köklü bir millet olmalarına rağmen bu geçmişleri hakkında fazlaca bilgi özellikle Türk kaynaklarından öğrenilememektedir.

BÜYÜK GÖÇLERLE BİLİNEN KAYNAKLARIN YOK OLMASINDAN DOLAYI TÜRKLERİN ESKİ GEÇMİŞİ BİLİNMEZ OLDU!

     Tarihçi değilim fakat ilkokuldan itibaren tarihe olan sevgimle başlayan alakam ve bu alakam nedeniyle sürekli olarak yaptığım araştırmalarımla hafızamda kalan bilgileri bir araya getirdiğimde bunun sebebinin büyük göç olduğu kanaatine vardım.

     Çeşitli kaynaklarda verilen bilgilerde Türklerin Orta Asya’daki kuraklık nedeniyle Milattan önce 1700’lerde yurtlarını terk ettikleri belirtilmektedir.

     Bu bilgiye dayanarak yapılan göçlerin sebep olduğu olumsuzluklar nedeniyle eldeki geçmişle ilgili kaynakların kaybolmasından dolayı aslında var olmalarına rağmen bu kaynaklara ulaşılamadığından eski geçmişimizin bilinmez hale geldiği kanaatine vardım..

BİLİNEN TÜRK TARİH VE KÜLTÜRÜ İLE HUKUK’U TEOMAN HAN’IN TÜRK BOYLARINI BİR ARAYA GETİRMESİYLE İŞLERLİK KAZANDI!

 

    Büyük göçlerden sonra Orta Asya da kalan Türk boyları ayrı, ayrı küçük kabile reisleri himayesindeki yaşantıları, bazı tarihçilere göre Milattan Önce 3. bazılarına göre ise 4. asırda Tarihin ünlü Türk Hakanı Oğuz/Mete Han’ın babası Teoman’ın Türk boylarını bir araya getirmesiyle Hun Devleti kuruldu.

      Teoman’ın boyları birleştirip Hun Devletinin Hakanı olduktan sonra en yakın komşusu Çin başta olmak üzere o dönemde Orta Asya'daki birçok farklı grubu ve topluluğa karşı Türklerin bölgesinin güçlü bir kavimi ve bu kavimin oluşturduğu bu güçle bölge devletlerinden birçok toprakları ülkesinin topraklarına kattı.

       O dönemi yazan çeşitli kaynaklarda bulunan bilgilerde Teoman’ın 11 Yıl süren Hakanlığından sonra Türk töresine ters olmasına rağmen kendisinin yerine tahtına büyük oğlu Mete(Oğuz)’nin yerine Çinli olan ikinci eşinden olan oğlunu geçirmek istediğini.

      Bunu öğrenen Mete’nin ise topladığı ordusuyla babasına karşı savaşarak onu yenip tahttan indirdikten sonra ve babasının kendi yerine tahta geçirmek istediği kardeşini de öldürdü.(*)

      Bu gün Hukuk’undan yeni Anayasamız için yararlanılması istenen Hun Devletinin kuruluşunu ve bu devletin ikinci hakanı olan Mete(Oğuz) han’ın  Türk töresinin tersine hareket eden babası Teoman’ı tahttan indirerek Hakan olmasını öğrendik.

       Pazartesi günü ise Türklerin yaşayan yasası olan Töre’yi yazacağım.   

       Yeni Anayasamızın bizim bünyemize en uygun  metin olabilmesi için yazılacak olanların takibiyle yeni anayasa için törelerimizden en iyi şekilde yararlanılması dileğiyle.

       Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.Devamı 21 Ocak Pazartesi’ye.

   (*) Bu köşe yazımı yazarken Türk boylarını bir araya getirerek Hun devletini kuran Teoman’la ilgili bilgiler için”www.msxlabs.org/forum/siyaset-tr/14162-teoman-teoman-kimdir-teoman-hakkinda.htmldan” yararlanılmıştır. Emeği geçenlere teşekkür ederim. Ali Genç


16.01.2013 00:00:00

Ali Genç

Yeni Anayasa İçin Hun Hukuk Sistemi de İncelenmeli!

Yeni Anayasa İçin Hun Hukuk Sistemi de İncelenmeli!