30 Mart seçimleri geçeli bir aya yaklaştı, herkesin farklı beklentileri vardı. Belediye Başkanlığını kazanan Sayın Haluk Şahin Yazgı kimi nereye getirecek beklentileri sık sık konuşuluyordu. Seçimden çıkılmış seçmenin hayırlı olsun dilek ve temennileri her dönem olduğu gibi bu dönemde böyle olur. 15-20 gün yoğunluk yaşanır doğru dürüst bir işe bakılmaz. Bakılmaz derken rutin işler devam eder, ama genel işler aksar.

     Vatandaşın ise farklı bir beklentisi olduğunu görüp duyuyorduk. Hatta benim bizzat şahit olduğum bazı ortamlarda Belediye Meclis üyelerine kimler nereye geliyor soruları soruluyordu. Demek ki kamuoyu bu konu ile de ilgileniyor ve revizyon bekliyordu.

      Hatta bazıları önümüz yaz bu işleri uzatmadan kim nereye gelecekse getirin işe başlayın diyenlerde vardı. Elbette Sayın Yazgının kafasında düşündüğü ve kimlerle çalışmak istediği bir şablon vardı. Ama bu bahçeden domates toplamaya benzemediği için toplayıp mutfağa getiresin. Bunun prosedürleri, yazışmaları ve yasal yolları elbette var.

      Bunlar az çok zaman alacaktır, araştırıp soruşturacak ve görüşmeler zaman alabilirdi. Bunu yapmaya başlayan Sayın Yazgı ilk olarak yardımcıları konusunda ilk adımı atarak beklentilere cevap verdi. Buda elbette kendilerinin takdir hakkıdır, çünkü kendisi çalışacağı için ekibinde kendisi kurması kadar doğal bir hakkı vardır. Bunları olumlu ya da olumsuz yorumlamak yanlış, idareci takdir hakkını kullanır.

      Zaman içerisinde başarıya göre tekrar takdir hakkını kullanabilir. Vatandaş olarak yöneticilerin bize ne kadar yakın olduğuna değil, başarısına bakılmalıdır. Bundan memnun olanda olabilir memnun olmayanda olabilir. Memnuniyet kişilere göre değil başarıya göre değerlendirilmeli.

     İlk etapta gördüğüm ve kendilerini tanıdığım yeni Başkan yardımcıları pırıl pırıl arkadaşlar. İlimize başarılı hizmetler yapacaklarından şüphem yok. Burada önemli olan bir futbol takımı gibi takım oyunu çok önemlidir. Ama maalesef eski bir Belediyeci olarak Aksaray Belediyesinde takım oyunu yerine ferdi oyunların olduğunu herkes gibi bende biliyorum. Günü kurtarma işleri dışında fikir alışverişi ve birimler arası bir birine bağlı kurumların bir birlerine destek olmadıklarını ben şahsen yakinen biliyorum. Geçmiş idareciliğim döneminde de bunu bizzat görüp yaşamışımdır. Başarılı olan idareciler beceriksizler tarafından kıskanılır, nasıl ayağını kaydırırım diye hesap içinde dedikodu işini yapma yerine dedikodu üretir.

     Belediye Başkanı teknik direktördür, onun verdiği taktiği oyuncular yerine getirip oynamak zorundadır. Verilen taktiği yerine getirmeyenler nasıl yedeğe ve kenara çekiliyorsa bu işte böyledir. Yorulan performanstan düşen insanlar kenara alınır. Sayın Palta Ertuğrul döneminin Başkan yardımcısını görevden aldığında kadroluyum diye odasını boşaltmadığında gece eşyaları kapı önüne konup kapı kilidi değiştirilerek dışarı atıldığını çok iyi biliyoruz.

     Yine geçmişte yaşayıp gördük, Belediyeler siyasi bir kurumdur, seçilen Başkan elbette kendi ekibi ile çalışması doğal hakkıdır. Ama ne hikmetse emekliliğine kadar koltukta oturan her idareci bu koltuğu korumak için çeşitli siyasileri gezer destek ve taraftar ararlar. Kimse yeni Başkan gelmiş ben onun önünü açayım diye istifa edip bir kenara çekilmeyi düşünmez.

     Hâlbuki idareci bunu yapmalı ve Başkanın işini kolaylaştırmalıdır. Emin Gürün döneminde Belediyede idareci idim, seçimlerde Memiş Akın Başkanlığı kazandı. İlk haftasından sonra kendisine istifa dilekçemi götürüp sundum. Bir hafta sonra beni çağırdı; “ seni araştırdım ve çok başarılısın senle devam etmek istiyorum. Birde böyle erdemliliği ilk defa sende gördüm” demişti. Hakikaten 2,5 yıl kendisi ile idareci olarak devam ettim.

      Yeni seçilen Başkanlar personeli tanımadığı için kim bu işi iyi yaparım ya da yapamam demez etrafın telkinleri ile ehliyetsiz ve liyakatsiz insanları iş başına getirir. Sonrada başkasının tavsiyesi ile getirdiği için tekrar görevden almakta zorlanır. Seçim öncesi Nevzat Beyle bir konuşmamızda ilk seçildiğimde İmar Müdürlüğü konusunda yanlış yaptırıldı, sonra görevden almakta sıkıntı çektim diye bizzat itiraf etmiştir. Bunlar yeni dönemde de yaşanabilir, ama Haluk Bey bu konuda gördüğüm kadarı ile isabetli kararlar alıyor, bu isabete de devam edecek görünüyor.

 

     Evet, iyi bir başlangıç ile işe başlayan Sayın Yazgı kısa zamanda bu atamaları tamamlayıp hizmetlere en kısa zamanda başlayacaktır. Çünkü önümüz hizmet mevsimi, beş yıl çok çabuk gelip geçiyor. Kendisinin atamalarına müdahale olunmadan ekibini kurması ilimiz için günahı ile sevabı ile kendisine ait olacaktır. Bunun cevabını gelecek seçimlerde vatandaş verecektir.


28.04.2014 00:00:00

Erdogan Kaya

Yazgı`dan iyi başlangıç

Yazgı?dan iyi başlangıç