Vilayet kıvılcımı 31 ilden büyük olma belgemizin verdiği ilhamla çakıldı!

    Bugünkü haberimizde de belirttiğim gibi 1980 Genel nüfus sayımı sonucunu yayınlayan o zamanki ismi Devlet İstatistik Kurumu(DİE) günümüzün Türkiye İstatistik Kurumu(TUİK) verilerine göre Aksaray´ın O zamanki Türkiye´nin 67 olan vilayetinin 31´inin merkez ilçesinden hem yüz ölçüm olarak daha büyük olduğunu,  hem de nüfusunun da bu 31 ilin merkez ilçesinden fazla olduğunu tespit ettim.

  Bunun üzerine Daktilo ya taktığım bir kağıda önce şehrin ismi ibaresinin altına Aksaray´ın yüz ölçüm ve nüfusunu yazdım.

   Altına ise nüfusu ve yüzölçümü bizden az olan  şehirleri yazdıktan sonra kaşemi de vurarak altını imzalayıp her zaman yanımda taşıdığım bir evrak haline getirdim..

   Bu belgeyi o tarihten itibaren sürekli yanımda taşıyarak her hangi bir yerde bizi küçümseyen şey söylenip yazıldığında veya ima edildiğinde bu söyleyen, yazan veya ima edenlerin alınlarına ?Şak?  diye yapıştırdım.

   1985 Genel Nüfus sayımından sonra ise güncellediğim evrakı Aksaray, Türkiye ve ya yurt dışında nereye gidersem gideyim, hangi elbisemi giyersem giyeyim mutlaka ona aktararak  devamlı olarak yanımda taşıdım.

   1987 yılında 12 Eylül 1980 darbesinden sonra 1977´deki Gazeteciler cemiyetimizin yerine aynı isimle  kurduğumuz  Gazeteci-Yazar Ahmet Erbaş ağabeyin kurucu Başkanı, can dostum kardeşim ve meslektaşım merhum Çapan Tekeli´nin Başkan Yardımcısı, benim ise  genel sekreteri olduğum, Mülazım Erdoğan, Adem Doğruer ve Şeref Yeşildal´ın ise yönetim kurulu üyesi oldukları Aksaray  Gazeteciler Cemiyetinin ilk hizmetinin Bayram gazetesi olması kararı aldık.

   Bunun üzerine  o senenin Ramazan Bayramında yayınlayacağımız Cemiyetin ilk yayını olmasının yanında Aksaray´ında ilk Veb ofset Gazetesi olacak Aksaray Bayram Gazetesi için Ahmet ağabeyin anlaştığı İstanbul´daki Son Havadis gazetesine Çapan Tekeli kardeşimle birlikte elimizdeki gazetede yayınlanacak haber ve diğer yayınlanacak dokümanlar ve fotoğrafları da alarak gittik.

   Orada bizim gazeteyi yapmakla görevli olan sayfa sekreteri merhum Cengiz Kalluç  ağabey ?Çocuklar mademki ilk gazeteniz olacak o zaman gündemi belirleyecek bir manşet atalım.? Deyince ben kendisine ?Aksaray´ın 31 ilden büyük olduğunu? yazmamızı söyledim.

   Bunun üzerine daha önce ve sonrada birçok defa karşılaştığım tavırla ve bakışla karşılandık.

  Cengiz Beyin aşağılayıcı ve alaycı şekilde ?Kardeşim 31 ilden büyük ilçemi olurmuş?? demesi üzerine hemen cebimdeki yanımdan hiç ayırmadığım belgeyi çıkartıp kendisine verdim.

  Belgeyi okuduktan sonra biraz önceki bakışı silinen Cengiz ağabey bunun nasıl olabileceğini belirtince o zamanki sahip olduğumuz bu konudaki bilgilere göre bunun sebep ve sonucuyla vilayet olmamız için daha önceki hedefe ulaşamayan çabaları anlattık.

 Bunun üzerine Cengiz Kalluç  ağabey ?Çocuklar mademki öyle gelin vilayet konusun işleyelim.? dedi.

 Çapan kardeşimle birlikte beni sevinçten havalara uçuran teklif merhum tarafından? ?54 yıldır söyleye söyleye dilimizde tüy bitti? üst başlığı ve  ?Vilayetlik hakkımız verilsin artık? sür manşeti altında haberleştirdik.

  Çapan´ın yanında bulunan tarihi konağın üstündeki ?Aksaray Vilayeti Hükümet Konağı? yazan Hürriyet Haber Ajansı Kayseri Bölge Müdürü Mahmut Sabah ağabey tarafından çekilerek kendisine hediye edilen fotoğrafı da koyarak haberi tamamladık.

   Bu manşetle başlayan ve iki yıl boyunca aralıksız olarak yapılan özel yayınlar ve merhumla ikimizin bağlı bulunduğumuz yayınlarla  oluşturulan kamu oyunun desteğini de yanına alan dönemin Başbakanı Türkiye Cumhuriyetinin 8. Cumhurbaşkanı milletimizin  Şehit Başbakan Adnan Menderes´ten sonraki 2. Adamı Turgut Özal ve hemşerimiz Mehmet Altınsoy´la her ikisinin ortak stratejisiyle ANAP Grup başkan vekilliğine getirilen  Raşit Daldal´ında çabasıyla Aksaray 56 yıl süren adeta yer yüzünde yokmuş gibi  her yönüyle unutulan ve yok sayılan uygulamadan  15 Haziran 1989 günü TBMM´sinde kabul edilen,21 Haziran günü resmi gazetede yayınlanan ve 15 Ağustos günü ise fiilen uygulanan 3578 sayılı kanunla kurtarılmasıyla yeniden  vilayet olduk.

   56 yıl boyunca uğradığımız maddi ve manevi hesaplanamayan kayıplarımızın milimize edilmesi için Bunun hesabını sorma imkanı olan başta  Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı  ve Aksaray Barosu Başkanı Beytullah Coşkun ağabey olmak üzere diğer tüzel ve özel kişi ve kurumların Aksaray´ın eski Belediye Başkanlarından merhum Mehmet dalkılıç tarafından açılan davayla vilayet gazetemizi basan matbaa makinasının Niğde´den alınması da örnek alınarak bu konuda gerekenin ibreti alem için zamanında yapmaları.

   Ayrıca 2004´den bu yana dönemin  Adalet bakanı Cemil Çiçek,Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan,Başbakan Binali Yıldırım,Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan tarafından defalarca sözü verilen şu anda Etüt projesi bitirilmek üzere olan Aksaray-Ulukışla Tren hattımızan bu sene temelinin atılması ve Ankara-Pozantı otobanı hizmete açılmadan E.90 Karayolunun cazibesinin devam ettirecek tedbirlerin yeri ve zamanında alınması için bunun için Ak Parti Grup Başkan vekili İlknur İnceöz,Milletvekilleri Cengiz Aydoğdu ve Mustafa Serdengeçti ile Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı Ak Parti il başkanı Abdulkadir Karatay ve İGM Başkanı Mehmet Tüzün ile tüm siyasetçiler ile atanmışların gerekeni yapmaları  dileğiyle.

   Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun. 


1.06.2017 11:17:19

Ali Genç

Vilayet kıvılcımı

Vilayet kıvılcımı