Son günlerde Veteriner Fakültesi yapımı ile ilgili dedikodular çıkmaya başlamıştı. Yani fakültenin yapımında Altuntaş Grup Yönetim Kurulu vaz mı geçti dedikoduları yayılmaya başlamıştı. Fakültenin yapımından söz konusu yönetim kurulu vazgeçmemişti. Fakültenin projesinde yapılan yanlışlıklar gecikmesine neden olmuştur. Konuyla alakalı olarak Altuntaş Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Osman Altuntaş bir basın toplantısı ile konuya açıklık getirdi. İsterseniz önce Osman Beyin açıklamalarını aktarıp sonra görüşlerimizi dile getirelim.

     “ Üniversite Rektörlüğünün Üniversite bünyesinde yeni fakültelerin açılacağını ve üniversitenin bütçesi ile fakültelerin yapılamayacağını söyleyerek Aksaraylı işadamlarının yapımını üstlenmesi için yardım istendi. Bizde Altuntaş gurubu olarak İslami Bilimler Fakültesini yapabileceğimizi söyledik.

      Ancak İslami Bilimler fakültesinin bir başka işadamına söz verildiği için Veteriner Fakültesinin yapımı istendi. Bende yapımını kabul ettim, 18 Aralık 2012 tarihinde Sayın Valimiz ve Milletvekillerimizin bulunduğu bir ortamda protokol imzaladık. O gün ben göstermelik ve reklam için değil iyi bir proje ile binayı yapacağımı söyledim.

      Fakültenin yapımı için herhangi bir sınırlama koymadık. Milletvekili Ali Rıza Alaboyun Beyin talebi üzerine 2 yılda bitireceğimiz sözünü verdim. Projenin hazırlanması için Üniversiteye yetki verildi. Ancak 10 ay geçmesine rağmen projenin bitme aşamasında olduğu bize söylendi. En sonunda proje bize teslim edildi, bana getirilen proje rektörlük tarafından değil dışardan ihale ile çizildiğini öğrendim.

      Bu projeyi teknik heyetimle incelemek istedim, yapılan inceleme sonunda gerek mekanik, gerekse, statik sistemlerde hataların olduğunu projeyi inceleyen mühendisler bize rapor etti. Ayrıca Veteriner Fakültesinin 5 yıllık olduğu, ama hazırlanan projede 4 yıllıkmış gibi proje hazırlandığını tespit ettik.

     Fakültenin olmazsa olmazlarından olan anfi’nin olmadığını belirttiler. Bende uyarı üzerine ülkemizin önemli fakültelerinden yardım istedim. 15 günlük çalışma sonuncunda bana dosya hazırlayarak eksikliklerin anfi ve dersliklerin olduğunu rapor ettiler bende bu projeyi hazırlayan kişilere bu anfi ve dersliklerin tekrar ilave edilmesi için gönderdim. Fakültenin gecikmesi rektörlüğün bize projeyi geç ve eksik olarak vermesinden kaynaklanmaktadır” diyerek yeni proje hazırlandığını ifade etti.

       Sayın Altuntaş’ın buraya kadar anlattıkları fevkalade açıklayıcı. Belki burada takışmamak ve sürtüşmemek için bazı detaylara girmek istemedi. Ama ben buradan Üniversite Rektörlüğüne sorularım elbette olacaktır.

      Aksaray Üniversitesinin Mühendislik Fakültesi yok mu? Neden bu projeyi kendi hocalarımız değil de fakültenin kaç yıllık olduğunu bilmeyen kimselere ihale ile verildi?

      İhale bedeli kaç lira ve firmanın adı ne? Veteriner fakültesinin kaç yıllık olduğunu bilmeyen bir mühendis nasıl böyle bir proje çizerek Aksaray’a yapılacak Fakültenin kaderi ile oynadı. Çizilen bu proje tekrar tadilatla yeniden çiziliyor, bu proje hiç mi Üniversite hocaları tarafından kontrol edilmedi. Bu Aksaray için bir kayıp ve skandal değilmidir. Yarım yamalak çizilen projeye ne kadar para verilmiştir açıklanması lazım.

     Fakültenin alındığı ve Aksaray’a kazandırıldığı havasını yaparak şov yapanlar. Neden bu fakültenin kaç yıllık olduğunu bilmiyor ve proje kontrol edilmiyor. Mühendislik fakültesine ünvanlı hoca olmuş insanlar bunu bilmezler mi? Yoksa hocalara hiç gösterilmedi mi?

       80 kişilik sınıf veriliyor, yeni proje ile 80 kişilik bir ilave proje yapılıyor. Yani parayla çizdirilen proje sil baştan tekrar çiziliyor. Peki, projeyi eksik çizen işe yaramaz projenin parası geri alınacak mı?

      Çizen firma kabahatlide veren kurum kabahatli değil mi? Siz fakülte için bir şartname hazırlıyorsunuz, alıcı firma buna göre proje çiziyor. Şartnameyi hazırlayan üniversite fakültenin kaç yıllık olduğunu bilmiyor mu? Sorular o kadar çok ki, bu konu aydınlanmalı kim sorumlu ise gereği yapılmalı. Hayırsever vatandaşımız Allahtan Fakültenin yapımından vazgeçmiyor ve bir an önce yapıp bitirmek istiyor. Tebrikler Altuntaş ailesine.

 

      NOT: Bugün siyasi bir yazı yazacağımı söylemiştim, bugünkü konunun önceliğine binaen yarın yazacağım.


21.06.2014 00:00:00

Erdogan Kaya

Veteriner fakültesi neden gecikti`

Veteriner fakültesi neden gecikti?