Yiğit İnsanlardan oluşan bir toplumun üstesinden gelemeyeceği bir mesele olamaz. Hele bu toplum inançlı bir toplumsa, bu toplum Müslüman bir toplumsa, doğrusu bu, gerçeği bu, Ama kazın ayağı pekte öyle olmuyor. Nedense başta Allaha ve çevremize verdiğimiz sözlere sadık kalamıyoruz.

Hakikaten, bu konularda hepimizin çok eksikleri ve çok kusurları var. Şimdiye kadar verilen sözler yerine getirilmiş olsaydı, İslam toplumu olarak biz bu hallere düşmüş olmayacaktık. Herkesin birbirine güveni tam olacak ve birbirlerine sıkı sıkı sarılacaktı. Bu normal hayatta olduğu gibi siyası hayatta, ticari hayatta ve dini hayatta da böyledir.

            İnsanlar kendi aralarında yaptıkları akitleri, sözleşmeleri de yerine getirmekle mükelleftirler. Aslında İnançlı insan Allah’a olan sözünü tam olarak yerine getirirse birbirlerine karşıda sözlerini yerine getirmiş olurlar. Çünkü Yüce Allah Müslümanların sözlerini yerine getirmelerini emretmektedir.

Günlük yaşantımızda, insanlarla olan ilişkilerimizde en küçüğünden en büyüğüne kadar söz vermelerimiz olur. Mesela en basitinden evdeki çocuklarımıza söz veririz.Aman evladım sen şu işi yap ben senin isteğini mutlaka yerine getireceğim deyip getirmiyorsa evladın gözünde babanın yalancı olduğu ortaya çıktığı gibi, evladında gelecekteki hayatında yalancılık yapmasına teşvik etmiş olur.

Verilen sözler yerine getirilmeyince, insanların da birbirlerine karşı güven ve saygısı kalmamaktadır. Toplumun yardımıyla yapılacak birçok hayırlı hizmetlerde aksama olmakla birlikte tamamen yapılamaz hâle gelmektedir.

Zamanımızda, değil yıllarca önceki beraberliklere, dostluklara karşı vefalı olmak, en yeni, en taze hatıralara bile vefa gösterilmiyor, bir çırpıda silinip atılıyor. Bu durum, toplumun ne kadar bencilleştiğini, ne kadar ilkelleştiğini ve ne kadar öz değerlerinden uzaklaştığını göstermektedir.

Sözünü yerine getirenler, hem Allah indinde hem de kullar indinde değerli ve makbuldürler, sevilirler, itibar görürler. Böyle dürüst insanlar, hem hayatlarında hem de öldükten sonra hayırla yâd edilir, örnek gösterilirler. Biz niye hayırla yâd olunmayalım niye örnek gösterilmeyelim. Allah bozulmaya başlayan bu toplumumuza akıl fikir ve hidayet versin.

Mustafa Avcı               


7.02.2014 00:00:00

Mustafa Avcı

Verdiğimiz sözlere sadık kalalım

Verdiğimiz sözlere sadık kalalım