Bugün iki konuyu bir arada ele almak istiyorum. Geçtiğimiz hafta içi Dünya Uyuşturucu Haftası nedeni ile ilimizde bununla ilgili mücadele kutlaması yapıldı. Bir diğeri de Ziraat Odası Başkanlığının hasat mevsiminin başlaması ile Kazıcık Tolda arpa biçimi yapıldı.

      Önce uyuşturucu ile mücadele konusuna değinmek istiyorum. Dünya Uyuşturucu ile mücadele ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de her yıl kutlanır ve mücadele ile ilgili çalışmalar anlatılır. Ben burada yapılan mücadele etkinliğini tenkit etmek gibi bir düşüncem yok. Konu ile ilgili sadece düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.

      Bana göre bu toplantı ve görüntüler körler sağırlar birbirini ağırlardan öteye gitmiyor. Bu kutlmada kaç tane bağımlılıktan kurtulan aile vardı veya bağımlılıktan kurtulmaya çalışan genç vardı? Mesele kutlama değil asıl mesele bu illetle yeterli mücadele etmekte.

      Hani bir söz var ya sivri sinekle mücade etmek yerine batıklığı kurutmaklazım. uyuşturucuya alışmış bir insanla mücadele çok zor. Asıl mesele uyuşturucuya başlamadan mücadele etmektir. Uyuşturucuya alışan çocukların genel olarak aileleri dar kesimde yaşayan ve ekonomik durumu zayıf ailelerin çocuklarıdır.

      Bunlarla önce mücadele okullarda başlayarak, derslerde iyi anlatıp uzak tutulmalı. Birde aileler ile sosyal politikalar mensupları sadece yardım denetimine gitmek yerine, gösteriden uzak ailelere çocuklarının durumları sorularak gerekli destekler verilmeli. Sonrada gerekiyorsa bu illete başlayanlar tedavi ettirirlip eğitimden geçirilmeli.

      Teknoloji ilerledi artık herkesin kontrol edilip takip edilmesi kolaylaştı. Bu konudaki çocukları ben görüyorumda yetkililer görmüyor mu? İllede mesai içinde bununla mücadele etmek yerine mesai harici geceleride kuytu ve sessiz yerler takip edilmeli.

      Şu sokakalada dilencilik yapan çocukların çevresinde mutlaka buna bulaşan çocuklar vardır. Araçları bırakın okulların tatili ile her yerde dilenci çocuk var. Bu çocuklar takip edilerek oplanmalı. Aileleri ile mutlaka görüşülüp bunu engellemeliler. Aileler buna teşvik etmese konuşmayı bilmeyen çocuklar sokağa salınmaz.

      Ülke dışından gelen yabancı uyruklular son dönemlerde bu işi güzel yapıyorlar. Bunlar tespit edilip gerekirse yurt dışı yapılmalı. Sokak dilenciliği yapan çocuklar eğer aileler buna engel olmuyorsa bu çocuklar ailelerin ellerinden mutlaka alınıp sağlıklı eğitilmeli.

       Bunlar çevreye zarar verdikten sonra zaten polisede karşı geliyorlar. Yani işi temelden çözme yönüne gidilmeli. Bu konuda kimler sorumlu ise herkes üzerine düşeni yerine getirmeli. Yoksa kutlama ile falan bu işlerin önüne geçilmez.

                             HASADA VERA BİSMİLLAH DENDİ

       Perşembe günü Kazıcık Tolunda Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak´ın organize ettiği törenle biçerdöver Arpa hasadına başladı. Ben aslında Bayram öncesi Eskilden Naci Ağbeyle gelirken Arpa hasadına başlandığını görüp görüntülemiştim.

      Her yıl olduğu gibi Ziraat Odası bu sene Kazıcık Tolunda başladı. Hasat başlangıcına Valimiz Aykut Pekmez, Milletvekili İlknur İnceöz, sivil Toplum kuruluşları ve çifçiler katıldılar. Sayın Valimiz giydiği şapka ve kıyafetle tam bir Çukurova ağası gibi olmuş. İlknur Hanım da şapkası ile Ege ağası gibiydiler. Ben bunu İlknur hanımada söyledim. Emin Koçak zaten gövdesi ve giysisi ile çifçi ağası.

      Garnizon komutanımız ve ATSO Başkanı Ahmet Koçaşla otururken, aramızda eskiden ekin biçmenin çok zor olduğu ve orakla biçildiği konu oldu. Biçerdöver ekin biçerken nereden nereye geldiğimiz sohbeti oldu. Hakikatende Türkiye çok büyük çağ atlamış. Artık eliniz değmeden herşey birkaç gün içinde evinize geliyor. Hele birde bu sene olduğu gibi rahmet bolsa değme çifçinin keyfine. Rabbım her yıl bu seneki gibi bol rahmet versin.


1.07.2017 00:31:59

Erdogan Kaya

Uyuşturucu ve hasat dönemi

Uyuşturucu ve hasat dönemi