Üniversiteler; bir ülkenin medeniyetinin gelişiminde lokomotif görevi yapan önemli  kurumlardır. Ülkemizde sayılarının giderek artmasına rağmen; maalesef arzu edilen eğitim kalitesine ulaşamamıştır.

Aynı yasaya tabi olmalarına rağmen; bazı üniversiteler arasında uçurumlar var. Bazıları da eğitim kalitesini göz ardı edip öğrenci çokluğu ile öğünüyor. Bu düşünce de örenciyi müşteri gibi görmekten öteye geçemez. Ayrıca her mezunun iş garantisi beklentisi de yanlıştır. Üniversite; anahtar verir kişi bu anahtarla hangi kapının açılacağını kendi bilgi ve deneyimiyle bulur. Öğretim Üyeliği yıllarımdan bilirim; aflarla uzatmalı mezun olan öğrencilerimin; dönem birincisi öğrencilerime göre daha cazip işlerde çalıştıklarının yakın tanığıyım.

Bir üniversitenin verimliliği ve başarısı O üniversitenin yönetimi ve O’nun başında bulunan rektörü ve yönetim kadrosu ile doğrudan ilişkilidir. Meslek hayatımda Dört rektör gördüm kimi; bilgi ve becerileriyle Üniversiteye prestij kazandırdı kimisi de yerinde saydırdı. Bu ülke yanıltıldım diye onuruna yediremeyip intihar eden rektörleri de gördü; evinin mutfak harcamalarını üniversiteye yükleyen ve Cumhurbaşkanı yetkisiyle görevden alınanları da. İyi bir üniversite ve iyi bir rektör entrikalarla değil, akademik başarılarla anılmalıdır.

Bir Aksaraylı ve emekli bir akademisyen olarak Aksaray Üniversitemizde yapılacak Rektörlük seçimlerinde tüm adaylara bir ağabey meslektaşları olarak ve deneyimlerime de dayanarak aşağıdaki tavsiyelerimi açık kalplilikle iletirken; bir de dileğimi arz etmek isterim.

*Tüm akademik ve idari personellerinize eşit ve adil davranınız. Kendinizi sakın seçime girmiş bir siyasetçi gibi görmeyiniz. Seçilince her gün ve her an yüz-yüze geleceksiniz,

*Yönetim kadronuzu oluştururken daima hak edene ve yeteneklilere yer veriniz. Aksi halde bunların olumsuzlukları sizi doğrudan etkiler çünkü; kaptan sizsiniz,

*Tıp fakültesini kurmak başlıca göreviniz olsun. Bu konuda çok geç kalındı; artık tıp fakültesi bir üniversitenin olmazsa olmazı ve prestij nedeni olmuştur. Ayrıca bölge halkının ve yakın bölgenin sağlık açısından acil ihtiyacı vardır. Yakınlarım dahil bir çok kişinin Aksaray ve Konya yolunda ambulansta can verdiğinin yakın tanığıyım.

*Anketler yapın; bu ülkenin hangisine ihtiyacı varsa O bölümleri açın. Bugün ülkede Kırk Bin işsiz Ziraat mühendisi varsa bunun vebali hiçbir araştırmaya dayanmadan bu ve benzeri bölümlerin açılmasına vesile olanlardadır,

*Varsa; öğrencilerin barınma ve beslenmeleriyle ilgili sorunları öncelikle giderin. Öğrencilerin sosyal faaliyetlerine ağırlık verin ve bunların bu yaşlarda adı üzerinde delikanlı olduklarını unutmayın.

Sonuç olarak dileğimi de yazarak bu konuyu burada nokta koyayım.

Bir hemşerim ve meslektaşım olarak öteden beri başarılarını ve yeteneklerini izlediğim bir Aksaraylının aday olduğunu öğrendiğimde çok duygulandım ve sevindim. Yakından tanıdığım bu hemşerim Ülkemin her üniversitesine layık bir Rektör adayıdır. Ancak bunu doğup büyüdüğü memleketimizde görmek; benim için ayrı bir gurur ve onur kaynağı olacaktır.

Bu vesileyle tüm adaylara başarılar diliyorum.

 

Sevgi ve Saygılarımla. 


15.04.2015 18:01:46

Doç.Dr.İbrahim Baykan

Üniversiteler ve Rektörler

Üniversiteler ve Rektörler