Türkiye´de sadece Aksaray´da yapılan, ? çobanlar yarışıyor? yarışmasının 6 geçen hafta Endüstri Meslek lisesi salonunda gerçekleştirildi. Ben yarışmayı bir kenarda izledim ve büyük keyif aldım. Konuların çokluğu nedeni ile bu yarışmayı bu haftaya bıraktım. Aslında Tarım ve hayvancılık şehri olan Aksaray için çobanlar yarışıyor yarışması fevkalade bir yarışma. Çoban denince işe yaramaz kişilerin yaptığı bir iş olarak her ne kadar görsekte, yarışmayı izlemenizi isterdi. Çobanlar Veteriner Hekimlere taş çıkarttılar.

      Çobanlık bir Peygamber mesleği olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama gelin görün ki, son dönemlerde çoban bulmakta zorlandığımızı söyleyen Koyun Keçi ve Damızlık Birliği Başkanı Mahmut Akürk çobanların kalitesini ülke genelinde ilkleri yaparak ortaya koyuyor.

     Başkan Aktürk gerçekten de işinde ve mesleğinde başarılı bir kardeşimiz. Türkiye´de sadece ilimizde yapılan bu yarışmayı altıncı kez gerçekleştirmiştir. Mesele aslında hediye de değil. Mesele çobanların kalitesini ortaya çıkararak bu mesleği özendirmektir.

      Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından bu yıl 6. Düzenlenen Çobanlar Yarışıyor Bilgi yarışmasına ilimiz üst düzeyinde de yoğun bir katılım yaşandı.

      Vali Aykut Pekmez, Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Canbulut, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Tüzün, Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, Damızlık Süt Sığırı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Esat Zengin ve vatandaşlar katıldı.

      Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, yarışma öncesi yaptığı konuşmada, birlik olarak küçükbaş hayvancılığı geliştirmek için eğitim çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

      Amaçlarının küçükbaş hayvancılıkta verimlilik ve üretimi arttırmak olduğunu dile getiren Aktürk, "Bunu yapmamız için hayvan sayımızın ve üretimin arttırılması gerekiyor. Bununla ilgili tarımsal danışmanlık hizmetlerimizi birlik bünyesinde sürdürüyoruz. İlimizde yaklaşık 10 yıldır da bu tür yarışmalar düzenleyerek çobanlarımızın eğitimde ileri seviyeye ulaşmasını amaçlıyoruz. Yarışmacıların tümüne başarılar dilerim." diye konuştu.

       Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Yusuf Çiçek ise ?Ülke olarak söz sahibi olmak istiyorsak her alanda olduğu gibi tarım alanında da en iyisi olmak zorundayız? diyen Çikçek: ?Tarımda verimliğin arttırılması için bu alanda ki her türlü teknolojik gelişmelerden yararlanmak zorundayız. Tarım dünyada 2,5 milyar insanın geçim kaynağı ancak günümüzde tarımsal verimlilik azalmaya başlamıştır. Tarım hiçbir zaman önemini yitiren modası geçen bir sektör değildir. Tarımda faaliyet gösteren üreticilerin geleceği garanti altındadır? dedi.

      Konuşmaların ardından, çobanlara meslekleri ile ilgili 15 soru soruldu. Yarışmada sorulara doğru yanıtlar vererek birinci olan Rahim Aydın´a 5 bin, ikinci Merve Altan´a 3 bin, üçüncü Emin Baydilli´ye ise 2 bin lira ödül verildi. Ayrıca diğer 5 yarışmacıya da çeyrek altın hediye edildi.

      Yarışmada dereceye giren çobanlara hediyelerini veren Vali Aykut Pekmez, tüm yarışmacıları tebrik etti. Programda ayrıca ?Sürü Yönetimi´ eğitimi alan bayan üreticilere sertifikaları verildi.

      Bizde Sayın Aktürk´ü tebrik ediyor nice yarışmaları bizlere izletmesini temenni ediyoruz.

 


10.03.2018 10:21:54

Erdogan Kaya

Türkiye ilk yapılan yarışmada çobanlar yarıştı

Türkiye ilk yapılan yarışmada çobanlar yarıştı