Son günlerde Aksaray’da Tıp Fakültesi konusu; gündemin bir numaralı konusu oldu.

Eksik olmasınlar; duyarlı yazarlar, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları bu konudaki duyarlılıklarını dile getirdiler. Ben de emekli bir akademisyen ve toplumsak içerikli konularda yazan bir yazar olarak bu konudaki bilinmeyen ve dillendirilmeyen gerçekleri; Aksaray kamuoyuna ve muhataplarına sunmak istedim.

Alın size gerçekler:

*Bugün doktorluk mesleği en gözde ve işsizi olmayan bir meslekse bunun tek nedeni ülkemizdeki sayılarının azlığıdır. Bu ise yıllardır tıp fakültelerinin öğrenci kontenjanları arttırılmayarak doktor sayıları kasıtlı olarak çoğaltılmamıştır. Bugün on binlerce Ziraat ve Orman mühendisleri işsizse bunun nedeni sayılarının çokluğudur.

*Üniversite açma ve bu üniversitelere fakülte açma yetkisi YÖK’ündür. Dişli, azimli ve inatçı siyasetçiler seçim bölgelerine üniversite ve diledikleri fakülteleri açtırdılar; bunlar içerisinde tıp fakülteleri de vardır. İçlerinde öyleleri vardı ki; kaliteli eğitimden uzak; sadece tabela üniversiteleridir. Kimse inkar gelmesin ülkemizde son yirmi yılda üniversiteler ve fakülteleri hep bu yöntemle açılmıştır.

*Üniversite açmak hele, hele etkin, yararlı ve kaliteli doktorlar yetiştirmek ve kaliteli sağlık hizmeti vermek için tıp fakültesi açmak bakkal açmaya benzemez. Öncelikle yeni teknolojilerle donanımlı bir araştırma hastanesi ve kaliteli bir eğitim öğretim kadrosu şarttır. Binayı bir şekilde halledersiniz ama ilk iki kriter bunun olmazsa olmazıdır. Aksi halde tansiyon bile ölçemeyen ve doktora giden doktorlar yetiştirirsiniz.

*Tıp fakültesi diğer fakültelerde olduğu gibi Ana Bilim dallarından oluşur. Her Ana Bilim dalının kendisine has laboratuarı ve eğitim öğretim kadrosu oluşturulmalıdır. İlk altı yıl bu kadronun hazır olması çok önemlidir. Sonrasında kendi yetiştirdiği mezun doktorlarıyla öğretim elemanı ihtiyacını giderir. Hatta gelişen tıbba göre yeni, yeni bölümler ve klinikler açar ve açmalıdır da.

Bu konudaki önerilerim:

Öncelikle; Aksaray Üniversitesi’ne tıp fakültesi açılması önemli ve gereklidir. Bundan asla geri adım atılmamalıdır.

Bunun için:

Aksaray üniversitesi yönetimi,

Siyasiler,

Milletvekillerimiz,

Yerel yönetim,

Sivil toplum kuruluşlar; konuyu sulandırmadan ortak hareket etmelidirler. Burada en önemli görev milletvekillerimize düşmektedir. Vekillerimiz gerekli mercilere bunun önemini çok iyi ve etkin bir şekilde anlatmalıdırlar.

Tabiri caiz ise; kapıdan kovulurlarsa bacadan girmelidirler. Maalesef ülkemizde bu işler böyle hallediliyor. Arkalarında Aksaray kamuoyunun da desteği tamdır. Madem ustalık dönemindeler o halde göstersinler ustalıklarını.

Ayrıca; geçmişteki bir kısım siyasilerin önceden bu konuda şöyle yaptık, böyle yaptık gibi dili geçmiş ve mişli geçmiş zamanlar kullanarak konuyu dallandırmalarının da hiçbir yararı olmaz. Geçmiş geçmişte kalmıştır. Önemli olan şimdi nelerin yapılacağıdır.  

Tıp fakültesi önemli bir fakültedir. Bulunduğu şehre ve üniversitesine prestij kazandırdığı gibi bölgesine de yaşam kalitesi sunar.

Umarım bu tıp fakültesi konusu; Aksaray Hava Alanı konusunda olduğu gibi havamızı almayız.

 


24.02.2012 00:00:00

Doç.Dr.İbrahim Baykan

TIP FAKÜLTESİ GERÇEĞİ

TIP FAKÜLTESİ GERÇEĞİ