?Sığırın sütünde deva yağında şifa vardır? buyurarak tereyağına işaret ediyor peygamber efendimiz 1400 küsur yıl öncesinden.

1400 yıl sonra da Alberta üniversitesinden Prof. Dr. Spencer Proctor ve asistanı Flora Wang şöyle bir açıklama yaptılar:

?Araştırmamızın bizi en çok sevindiren sonuçlarından biri bugüne kadar zararlı etkilerinden korktuğumuz doğal yağların aslında sağlığımız için son derece yararlı olduğunu görmemizdir. Tereyağının kalp krizi riskini düşürdüğü, şeker hastalığı ve şişmanlık tedavisine yardımcı olduğu kolesterole iyi geldiği tespit edilmiş bir gerçek.?

Tereyağı özellikle süt yağları ve proteinleri içermektedir. Ve az miktarda laktoz içermektedir. İyi bir A vitamini kaynağı olan tereyağı yüksek miktarda doymuş yağ içermektedir. D,E,K gibi vitaminlerin yanı sıra manganez, krom, iyodin, çinko, bakır ve selenyum gibi öze4l mineraller de bulunmaktadır.

Tereyağı Yerseniz Kanser Olmazsınız

Tereyağı yüksek miktarda karoten içermektedir. Karoten ya antioksidanlara ya da A vitaminine dönüşür. A vitamini kanserli hücrelerin diğer organlara yayılıp çoğalmasını önlemektedir ve kanserli tümör oluşumunu yavaşlatmaktadır.

Tereyağında bulunan CLA (Konjuge Linoleik Asit) özellikle yeşil renk çim ve otları tüketen ineklerin sütünde oldukça fazladır ve araştırmalara göre bu CLA kanser önleyici etki göstermektedir.

Az Bilinen Faydaları

-Yağda eriyen vitaminlerce zengin olması

-Düşük obezite riski içermesi

-CLA(Konjuge Linoleik Asit) açısından zengin olması ( Bu asit insan metabolizmasında etkilidir ve pek çok firma tarafından yağ yakıcı olarak kullanılmaktadır.)

-Bütirat açısından zengin olması ( Bütirat: kalın bağırsakta yaşayan bakteriler tarafından üretilir. Enerji üretimini ve mitokondri hızını artırarak kilo almayı önler. )

-Kemiklerin onarılmasına ve yeniden oluşmasına yardımcı mineraller içerdiğinden kemiklere iyi gelir ve kemik hastalıklarını önler.

-Tereyağı ender olarak gözlenen ve hormonlara benzer özellik gösteren bir besindir. Wulzen faktörü adı verilen bir özellik gösteren tereyağı eklemlerde kireçlenme oluşumu ve artrit riskine karşı koruyucudur. Wulzen faktörü süt ve krema gibi sadece hayvansal kaynaklı yağlarda bulunmaktadır.

Fakat süte uygulanan pastörizasyon işlemleri bu faktörü ortadan kaldırmaktadır. Be nedenle doğal tereyağı eklem ve kemik sağlığı için faydalı olacaktır.

-Yapısında yüksek miktarda bulunan beta karoten katarakt ve maküler dejenerasyon gibi göz hastalıklarına karşı gözleri korumaktadır.

-İçermiş olduğu A vitamini sayesinde vücudun endokrin sistemini ve dolayısıyla tiroit bezlerini koruyucu etki göstermektedir.

-HDL yani iyi kolesterol içermektedir ve iyi bir omega 3 kaynağıdır. Dolayısıyla kandaki iyi kolesterol seviyesini yükseltir ve kalp sağlığını korur.

-Bunların yanı sıra ağrıya iyi gelmesi, yaraların iyileşmesinde etkili olması, apselere iyi gelmesi, kuru öksürüğe iyi gelmesi, yılan zehrine karşı etkili olması, zatürreye iyi gelmesi gibi pek çok faydası vardır.

-Ayrıca diş çıkmasını da kolaylaştırdığı kanıtlanmıştır.

Sanılanın Aksine?

-Bilinenin aksine kalp hastalığına yakalanma riski tereyağı kullananlarda kullanmayanlara oranla daha düşüktür.

-Doymuş yağ oranının yüksek olması sanıldığı gibi yağ oluşumunu değil, yağ yakılmasını hızlandırır.

-Geçmişte hipertansiyon ve felçlere neden olduğu düşünülse de günümüzde bunun aksi ispatlanmıştır.

-Rengi fabrikasyon ya da hayvanın yediğinden kaynaklanmaktadır. Doğal rengi hafif beyaza yakın açık sarıdır. Tamamen sapsarı olanlar organik sanılsın diye üzerinde oynama yapılanlardır.

 

 

 


11.05.2016 09:25:43

Asude Usluer Uğurlu

Tıp Hatasını Anladı, 14 Asır Öncesine Döndü

Tıp Hatasını Anladı, 14 Asır Öncesine Döndü