Dün Ege yollarında gördüklerimi yazmıştım, o yazıyı yazdıktan sonra internet üzerinden yayınlanan yazılarıma yapılan yorumlara baktım. “ On gün Sonra Buluşmak Dileği İle” diye bir yazı ile ayrılmıştım. Bu yazılarıma yorum yapanlar ve özel mesaj atan dostların güzel iltifatları beni gururlandırdı. Mutlu olmak insanın yapısında var her insan gibi bizde nefsimizi okşayan yazıları okuyunca mutlu oluyoruz.
“keşke tiryakin olmasaydık, gazetede seni göremeyince olmuyor Erdoğan Bey”, “ Abi ne zaman döneceksin seni özledik”, “ gittiğin yerlerden de yazsaydın ne olurdu”, “ gidişin olsun da dönüşün olmasın İnşallah”, “ sen gideli Ak Partiyi kim müdafaa edecek” gibi mesaj yazanlarda olmuş.
Gittim ve geldim, Yüce rabbime o kadar inancım var ki, hiçbir zaman yaratana karşı itikadımı bozmadım. Hata ve kusur da yapsam tövbe edip onun yanlış olduğunu her zaman kabul eden bir inanca sahibim. Yüce rabbim kimin gelip gelmeyeceğini ondan başkası bilemez. İt havladı diye kendime yazık edip yerden taş alıp atacak kadar da cahil değilim. İt ürür kervan yürür gerisi hava. Ak partiyi ben değil Sayın Başbakan zaten sırtlıyor, bende fikirlerine katıldığımı belirtiyorum.
Gelelim gezimizde gördüklerimize, Ege bölgesinin birçok bölgesinde eskiden yapılan imar yapılaşması bizim Aksaray’ın merkezinden daha berbat. İzmir’in merkezindeki ilçelerde samimi söylüyorum sokak temizliği sıfır. Sokaklar o kadar dar ki, inanın iki aracın yan yana geçmesi çok zor.
Manisa il ve ilçeleri ise zannedersem iki dönemdir muhalefet parti Belediyeleri olması nedeni ile yeterli hizmeti verememişler. Akhisar, Salihli, Demirci, Alaşehir ve diğerleri 5 yıl önce ne ise aynı duruyor. Burada yaşayan insanlarla konuşuyorum yeterli hizmet alamamışlar. Turgutlu ilçesi Ak Parti Belediyesi olması hasebiyle fevkalade dışa açılıp güzel hizmetler yapmış.
Bir akşam bizim eskiden çipkilik dediğimiz yerin bugün Kılıçaslan parkı ile modernleştiği gibi bu bölgedeki bataklık kurutulmuş inanın akşam insanlar bu güzel parka doluyor ve ailece akşamın tadını çıkarıyorlar. Buraya birçok da güvenlikçi alıp güvenliğini de sağlamışlar. Eski bir tepede gelişi güzel bir park vardı burasını düzenleyip göz kamaştırmışlar. Yeni yerleşim alanlarına da yeni parklar yapmışlar. Yeni bir terminal binası ve 200 yataklı hastane gibi birçok yeni devlet hizmetleri buraya akmış.
Benim her zaman üzerinde durduğum bir konu var. İktidarla Belediyeler aynı partiden olmalı ve uyum içinde çalışırsa hizmete doyuyor. Turgutlu da bunu gördüm, bunu vatandaş da görmüş. Mükemmel bir temizlik var. Hatta torunumun sünnetine İzmir’de oturup da gelenler vardı temizliği kıyaslamışlar buraya imrendiklerini söylediler. Yalnız umumi çöplük buradan acilen kalkmalı.
Yalnız şu Motor bisikletleri hiç hoşuma gitmedi. Bir akşam maç seyretmek için kahvehaneye gittim. Maç arası dışarıya çıkıp nefes almak istedim, karşıya park edilen motor bisikletleri saydım, bir kahvenin önünde tam 80 tane motor vardı. Birde egzozlarını geniş yaptırmışlar insanın kulaklarını cırmalıyor. Eski yapılaşmalar egede can sıkıyor, iki araç yan yana geçemiyor. Kaldırımlar birer metre, yol ise 5 m. Birde karşılıklı parklar, aradan birde zartadan motor çıkıyor kaza yapmamak için çok dikkat etmelisiniz. Türkiye’nin hiçbir yerinde bu kadar motor olduğunu düşünemiyorum.
İzmir Karşıyaka’da aracımızı park etmek istedik nereye dursak bizim aracımız gelecek aracınızı çekermisiniz. Evlerin önü bile konut sahipleri tarafından korumada aracınızı çekin. Egeden başka yerde bu kadar bencil bir insan toplumu görmedim. Dedim ki Aksaray-ı yaşanmaz şehir diye ilan edenlerin kulakları çınlasın. Adamlar sanki yolları da tapulamışlar, babasının malı gibi kullanıyorlar.
Belli başlı yerlerin dışında yeşil ve şirin bölge olan ege ilçelerinin merkezinde nefes alacağınız ne bir park var nede yeşillikler. Havadan başka bir şey göremiyorsunuz, iyi ki denizleri var. Yeşil doğa ile iç içe olmanız için ya şehir dışına yâda köylere gideceksiniz. Çocukların oyun oynayacağı doğru dürüst bir çocuk parkı yok. Ben şehir merkezindeki yaşayan çocuklara çok üzüldüm.
Ak Parti hükümetinin kentsel dönüşüm projelerinin ne kadar haklı olduğunu her yerde görmek lazım. Belediyeler artık hatır gönül meselesini bırakıp radikal kararlar alarak insanların insan gibi yaşayacağı projeler üretmeli demekten kendimi alamadım. Bunu bazı yetkililerle görüşmem de de söyledim. Böyle bir sıcak bölgede rüzgârı kesecek ve betonların daha çok sıcak yaydığı yerler yeniden imar edilmeli. İnanın buralarda bana bir binayı bedava verseler oturmak istemem. Onun için ilimizdeki kentsel dönüşüm projelerine hiçbir kimse itiraz etmemeli. Kendileri için değil çocukları için etmemeli.
Kısacası deniz sahillerinin dışındaki yerlerde yaşam koşulları biz Anadolu insanı için çok zor.



2.09.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

Tatilde Gördüklerim

Tatilde Gördüklerim