Kader,Hayır ve Şerri Yaratan Rabbimiz biz kullarına da  verdiği iradeyi cüziye ile hayatımızda olabilecek olumlu ve olumsuzluklardan bizim dahlimiz yani yetkimizde olanlarından iyisine sevap verirken, kötüsüne ise ceza veriyor.

   Biz Mevla´mızın kulları bu bilinçle şehirlerin atası,yer yüzünde maddi ve manevi ilim ve bilimlerin gelişmesini sağlayan sayısız ilklerle teklerin merkezi,iyi insanlarla  zaferler diyarı ve Selçuklunun şanlı başkenti Aksaray´ımızın son  156 yılına uyarlarsak zamanında gerekli tedbirlerin Aksaraylılar veya Aksaray´ın kaderinin olumlu veya olumsuz olmasına sebep olma yetkisine sahip olanların gereğini zamanında ve yerinde yapmamaları nedeniyle tarihin bizim için 2 defa tekerrür ettiğini görürüz.!!!

   Bu iki tekerrüre baktığımızda her ne kadar yapılanları ve yapılış yöntemleri ile şekillerini doğru bulmasak ta akıllı bir analiz yaptığımızda bu olumsuzluğa sebep olan eksikliklerin zamanında giderilememesi nedeniyle tarihin tekerrürünün  kısmen de olsa haklı dayanaklarının da olduğunu da görürüz!!!

    Bilindiği gibi Aksaray´ın 1861´de ilçe haline getirilmesinin ana sebebi Antik çağlarda Kral ve İpek yolunun kavşağında bulunan Aksaray´ın yeni ulaşım hatlarının dışında kalması.  

     Yük taşınma işinin Kervancılıktan  demir yollarına aktarılmasıyla körfez konumuna geldiğimizden şehir nüfusumuz azala,azala sonunda şimdilerde nüfusları beldelik hakkını kaybetmeyecek olan yerleşim yerlerinin sınırının biraz üstündeki sayıya düşmüşüz.

SELÇUKLUNUN BAŞKENTİYKEN 30 BİN HANE OLAN NÜFUSUMUZ 13 EKİM 1920´DE 1.İLÇELİK ESARETİNDEN KURTULDUĞUMUZDA 1600 HANEYE DÜŞERKEN!! 1953´DE İSE NEVŞEHİR´DEN 4160,NİĞDE´DEN 1487 VE BOR´DAN İSE 458 KİŞİ DAHA AZ OLAN NUFUSUMUZ  10936´YDI!!!

   Geçen sene bu günkü yazımda da belirttiğim gibi yukarıdaki orta başlığa aldığım bilgileri paylaşırken bunları nereden bilebildiğim sorusunu sormuştum?

    Bu soruya verdiğim cevapta ise;

   1.Bilgi Aksaray´ın ilk ilçelik esaretinden kurtarılmasını sağlayan 40 Numaralı kanunun 13 Ekim 1920´de kabul edildiği gün söz alan dönemin Kütahya milletvekili olan daha sonra birkaç dönem Aksaray millet vekilliği de yapan Besim Atalay´ın meclis tutanaklarındaki konuşmalarından.

   2. Bilgiyi ise dönemin genel gazetelerinden Vatan´ın 1953 tarihli Memleket Serisi 63 numaralı gazetesinde verilen bilgilerden anlıyoruz.

   Birlik içinde olmaz ve yeniden körfez konumuna gelmeyi engelleyecek bugünkü haberimizde belirttiğimiz tedbirleri  zamanında almaz isek yeniden tarihin tekerrür etmesi kaçınılmaz olacak.!!!

   İktidar ve muhalefet partilerinin,tüm atanmış ve seçilmişlerimizin,Meslek Odaları ve STK larımızın kendi şahsi ve kurumlarının çıkarı yerine Aksaray için iş ve gönül birliği yaparak tarihin yeniden tekerrür etmemesi için gerekenlere zamanında ve yerinde yapması ,aksinden ise fersah, fersah kaçmaları dileğiyle  resmen il oluşumuzun 27. yılı kutlu olsun.

    Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.




21.06.2016 07:41:58

Ali Genç

Tarihin Tekerrürünü Birliğimiz Engeller

Tarihin Tekerrürünü Birliğimiz Engeller