Tarihe Saygı İbreti Alemin Gereğini Yapmaktır

    Aksaray coğrafi konumundan gelen özelliğinin sağladığı avantajlarıyla tartışmasız olarak kadim tarihin yıldızıdır!!!

   11000 yılı aşan kanıtlanmış geçmişiyle yer yüzünde sayıları bir elin parmaklarını geçmeyen kadim yerleşim yerleriyle birliktede  tartışmasız olarak şehirlerinde atasıdır!!!

  Bu kanıtlı,ispatlı kadim geçmişiyle Aksaray başta dünyada buğdayın ilk ekildiği,demir´in ilk defa kullanıldığı,ilk beyin ameliyatının yapıldığı yer olma özelliklerinin yanında yeryüzünde maddi ve manevi ilimlerin gelişmesini sağlayan sayısız ilkler ve teklerinde tartışmasız merkezidir.

   Selçuklunun zaferler,iyi insanlar diyarı ve  şanlı başkentidir.

      DÜNYANIN 3 ERVAH´INDAN BİRİSİ BİZDE

   Çocukluğumuzdan bu yana belirtildiği gibi Kudüs´ü şerif ve Şam´ı şerifle birlikte yeryüzündeki en büyük 3 Ervahından birine sahip olan Aksaray Ervah ve il genelindeki 70 Bin Ermişiyle de Evliyalar yurdudur.

   Yer yüzünde bizim bu sahip olduklarımızın yüzde,hatta binde birine bile sahip olmayan şehirleri tarihi eserleri,tarihi isimli bulvarları,caddeleri,sokakları,meydanları,mahalleleri ile buram,buram tarih kokarken maalesef Aksaray onların yanında nal topluyor!!!

   Bunun sayısız sebeplerinden birisi tarihi eserlerin rant´a tercih edilmesidir.

   Cumhuriyet dönemi Tarihindeki ve bizzat bu satırları yazan fukaranın ömrünün günümüzden geriye gidildiğindeki 40 yılında bu konuda birçok tarih katliamı var.

 TARİHİ PERSPEKTİFE UYULMADAN YAPILAN MAHALLE SINIRLARININ TESPİTİYLE HEM KADİM TARİH KATLETLEDİLD,HEMDE AKSARAYIN 11000 YILLIK GEÇMİŞİYLE OLAN BAĞLARI KESİLDİ!!! 

    Tarihe günümüzde umursamazlığının en yakını Osman Ertuğrul´un Belediye Başkanlığı zamanında gerçekleştirildi!!!

    O dönemde yapılan akla ziyan uygulamalarla önce Kurtuluş Savaşındaki Aksaray´ın Kuvayi Milliye Cemiyeti olan Azmi Milli´den ismini alan, Türkiye´nin elektrikle çalışan ilk un fabrikası olan Ordumuzun ve Kızılay´ın un ihtiyacını karşılamanın yanında şehrimiz hayvancılığına da büyük katkısı olan Tarihi Azmi Milli Un Fabrikası Özelleştirme İdaresinden alınarak kapatıldı.

  2003 yılında ise Belediye Meclis kararıyla bir kısmı doğru olsa da! geneliyle ilgili olarak uzmanından görüş alınmadan,Aksaray´ın kadim tarihi perspektifine de uyulmadan!!! yapılan mahalle sınırlarının yeniden belirlenmesiyle yüzlerce yıllık bilinen sınırlar hallaç pamuğu gibi atıldı!!!

     SÜRGÜN ŞİFAHANE´NİN KATLİNE YOL AÇTI!!!

   Bu konudaki en büyük yanlışlık ise o günden bu yana onlarca yazımda belirtmeme,Nevzat bey ve Belediye Meclisi üyelerine defalarca söylememe rağmen gereği yapılmayan.

    24 Nisan 2014 Perşembe günü? 1000 YILLIK ŞİFAHANE´Yİ SÜRGÜNDEN KURTARIN!!!? başlığıyla bu köşede dile getirdiğim şifahanenin başına gelen yüz kızartıcı anti insani,anti ahlaki ve anti yasal durumdur!!!

   2005 Yılındaki çabalarımla O zamanki İl Kültür ve Turizm Müdürü Hamza Zengin tarafından Ilısu  köprüsü ile birlikte tescili yapılan,yerinin tapusu ise Belediyeye ait arsada olan 1000 Yıllık bu ata yadigarımızın sürgünden kurtarılmaması ve korunması için gerekli tedbirlerin alınmaması nedeniyle geçen sene bu zamanlar kör kepçeye havale edilerek son kalıntıları da yerle yeksan edildi!!!

    Haluk Başkan ve kendisi gibi tarihe karşı sevgileri bulunan kurmay heyeti ve  Belediye Meclisi üyeleriyle birlikte öncelikle Salı günü yazdığım numaralandırılan sokakların isimlerinin iade edilerek geriye kalanlarına ise  Dini ve Milli geçmişimize uygun isimlerin verilmesi.

   Tarihi perspektife ters olan mahalle sınırlarının düzeltilmesi ve bu çerçevede Şifahanenin kendisi olmasa da temelinin bari sürgünden kurtarılması.

     Kör kepçeye havale edenlerin gelecek katliamlarına engel olunması için hak ettikleri ibretlik cezanın verilmesi.

    Temellerinin bulunarak yüz binlerin şifa bulduğu ata yadigarı Şifahanemizin yeniden yapılarak Aksaray´ımıza bir sağlık müzesi kazandırılması için gerekenlerin zaman geçirilmeden yapılması dileğiyle.

    Cuma´nız Mübarek Olsun.

   Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

 

 

 

 


22.01.2016 06:56:35

Ali Genç

Tarihe Saygı

Tarihe Saygı