Malumunuz zaman zaman yazıyorum, mahalli seçimler Belde ve köylerde erken başlar. Erken derken bir yıldan fazla varken başlayan seçimlerde bazı ilçelerde de seçim havası başladı. Taşpınar kasabasın da yarın seçim olacak gibi seçim çalışması yaşanırken, aynı durum Sultanhanı kasabamızda da yaşanmaya başlamış. Aday adayları seçim çalışmaları yaparken seçmenlerde bire bir çalışmalar yapıyor, yapılmasına yapılıyor da bu kırsal alanlarda umarım demokratik anlayış içinde devam eder.

     İsterseniz ben bugün Sultanhanın da ki izlenimlerimi yazayım. Yazarken de ne aday ismi zikredeceğim nede yönlendirme gibi bir düşünce içinde olacağım. Üç beş gün süre ile Sultanhanın da bulundum, burada tanıdık ve dostlarla sohbet edip çay içtim seçim üzerine sohbetlerde bulundum.

       Burada bulunmamın nedeni ise, kasabada aday adayı olan üç tane arkadaşımız var. Ben bu aday adayı arkadaşların üçünü de tanıyor ve dostluğum var. Malumunuz küçük yerlerde seçimler de çok büyük paralar harcanıp masraflar yapıldığı için aday adaylarımızdan bir arkadaş kendi durumunu görmek için bir anket çalışması yaptırdı. Anket yaptırırken de anketi yapan yetkiliye vebal vererek taraflı olmadan hakkaniyet içinde bir anket çalışması isteyerek durumunu ve önünü görmek istiyordu.

      Bende bu yapılan anketi takip ve yönetmek için işin kontrolünü yaptım. Tecrübelerimiz gereği, anketi yapan arkadaşlara, bir kahvehaneye gittiğinizde oradaki insanların tamamı yerine on kişiden iki kişiyle yapın. Kalabalık yerlerdeki insanların tamamı aynı tercihte bulunacağı için sağlıklı bir sonuç alamazsınız, işyerlerini gezerken birer işyeri atlayarak anket çalışması yapın dedim.

      Bu şekilde bir çalışma yürütülmüş ve daha sonra mahallelere gidilerek evlerde bu çalışma devam etmiştir. Hanımların görüşleri de çok önemli idi, evlerde akşam erkeklerin konuşmaları hanımlara yansıyacağı için o ailenin düşüncesini hanımlar yansıtabilirdi. Hatta bazı evlerde hanımlar fikir beyan etmeden eşim bilir diye fikir beyan etmemiştir.

       Anket çalışması yapan arkadaşlar anket yaptığı yerdeki insanları tanımadığı gibi aday adaylarını da tanımamaktadırlar. Onlar sadece görevini yapmışlar ve anket yapan kişilerde ne öğrenci nede bu işi bilmeyen kişiler değillerdi. Yönlendirmeye bile müdahale edebilen aklı başında insanlardı.

      Hatta anket çalışması esnasında araçları ile sürekli bir aday adına insan toplayıp ankete katılmalarını sağlayanlara müdahale ettikleri için, kendilerine engel olup Jandarmaya bile burada siyaset yapıyorlar diye ihbarda bulunmuşlardır. Bir işyerinde fazla kişinin olması nedeni ile herkes ankete katılmak isteyince anketçi anket formum bitti diye oradan ayrılması neticesinde taraflı anket çalışması yapıldığı şeklinde iddiada bulunanlar olmuş ve anketin sağlıklı olmadığı yönünde dedikodu çıkarmaya çalışmışlardır. Böyle bir çalışmaya engel olunma telaşını da anlamış değilim, bu bir şahsın önünü görme anketidir. Aynı çalışmayı başkaları da rahatlıkla yapabilirler, bir engelde yok.

       Dört gün süre ile yapılan anket sonucu anket yaptıran şahsa verilmiştir. Bu anket ne bir parti anketi, nede bir kuruluşun yaptırdığı anket. Aday adayı olmak isteyen bir arkadaşın durumunu görmek için yaptırdığı anket çalışmasıdır. Burada insanları yanıltmak ve yanlış yönlendirmek doğru bir davranış olmadığı gibi anketi yapan kurum adına da iyi bir sonuç doğurmaz, firmanın güvenirliğini yitirdiği gibi kendi ömürlerini de kısaltır. Bu çalışmalar veballi bir iştir, yanıltan kendisini yanıltır.

      Yapılan anketin sonucuna göre dedikodu çıkarmanın anlamı da yok. Kimin aday olacağına anket firması karar verecek değildir, nede kendileri orada aday olacaklardır. İsterlerse diğer arkadaşlarda kendi durumlarını öğrenmek için bir anket çalışması yaptırabilirler. Böyle çalışmalar gayet normal karşılanıp hoş görülmesi gerekir. Telaş içinde engellemeye çalışmak bir endişenin sonucudur. Herkesin kendisini aynada görmek doğal hakkıdır, telaş etmeninde bir anlamı yoktur.

      İnsanların tamamını memnun etmek elbette zordur. Hele taraf olan insanları hiç memnun edemezsiniz. Kişi kafasındaki düşüncesini nasıl görmek istiyorsa öyle görmeye çalıştığı için elbette itiraz edip farklı yorumlar yapacaklardır. Yapılan anket çalışmasını baştan sonuna kadar takip ettim, hiçbir suiistimale mahal vermeden yapılmıştır. Bu demek değildir ki, bu yapılan anket burada bir sonuca etki edecek diye, daha seçime bir yıl var. İleriki günlerde bu tür çalışmalar devam edecektir.

      Kısacası Sultanhanı kasabasında seçim çalışması erken başlamıştır. Bu kasabada daha çok anketler yapılacaktır, buda gayet normal aynada herkes kendisini görmek isteyecektir. Bizim temennimiz her üç aday adayı arkadaş da dostumuz, burada kim seçilirse seçilsin bizi ilgilendirmiyor, ama halkımız arasına ümit ediyorum ki, fitne girmez. Çünkü bu kasabada %80 üstünde Ak Parti ağırlıkta çıkmıştır.

             


5.03.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

Sultanhanın da erken seçim heyecanı

Sultanhanın da erken seçim heyecanı