Sultanhanı aslında 27 yıl önce ilçe olacaktı.

   Aksaray´ın 3578 sayılı kanunla il yapılmasıyla birlikte Ortaköy ilçemizin yanı sıra ilçe haline getirilerek bize bağlanan Şerefli Koçhisar´ın Sarıyahşi  ve  Ağaçören beldeleri ve Aksaray´ın o zamanki beldesi olan Güzelyurt´un dışında ilçe olmaya her yönüyle en müsait yer Sultanhanı beldesiydi.

   Fakat her vesileyle yazdığım ve bire bir görüşmelerimizde siyasilere de anlattığım gibi şu anki çiçeği burnundaki ilçemiz o zamanki Sultanhanı´nın Belde seçilmişlerinin can dostum, kardeşim merhum Gazeteci-Yazar Çapan Tekeli ile birlikte takip ettiğimiz Vali Rıdvan Yenişen´in ANAP Grup Başkan vekili Raşit Daldal´la il birim amirlerine yanında  ilgi gösterilmedi.

   Ayrıca ilçelik konusunda da bir talebin olmaması nedeniyle buranın aksine Eşmekaya´dan sonra ziyaret edilen Eskil´lilerin Eşmekaya ve eskil arasındaki derede yaptıkları muhteşem karşılama ile başlayan ilgi, hürmet ve çaba yönünden sınırları zorladılar.,

   Buradan başlayan ve Eskil içinde de devam eden dile getirilen ilçelik dileği orada merhum Raşit Daldal´ın nezaketinde olsa Vali Yenişen´den aldığı izinle Belediye binasını saran Eskil´lilere balkondan verilen sözle Eskil şansını kaybeden Sultahhanı´nın yerine 9 Mayıs 1990 da ilçe hale getirildi. 

 SULTANHANI! BELEDİYE BAŞKANI FAHRİ SOLAK´IN SAMİMİ VE İSTİKRARLI ÇABASI,SİYASİLERİN İSE BU SAMİMİ ÇABAYA SAĞLADIKLARI AYNI ŞEKİLDEKİ İSTİKRARLI VE SAMİMİ DESTEKLE İLÇE OLDU!

    27 yıllı gecikme ile de olsa nihayetinde hak ettiği konuma gelen Sultanhanı Beldemiz Belediye Başkanı Fahri Solak ve onun şahsında tüm Sultanhanı lı hemşerilerimizi tebrik ettikten sonra bu güzel başarının nasıl elde edildiğinin bilgisini ahde vefanın ve inancımızla tarihe olan borcun gereği için kamuoyunun bilgisine sunuyorum.

   Belediye Başkanı Fahri Solak beyin bu konudaki ilk girişimini 2014´ün Şubat ayında Sultanhanı´nı Dışişleri Bakanı olarak ziyaret eden Ahmet Davuotoğlu ´na Seçim bürosunda adaylığı esnasında iletmesiyle orada ilk defa Davutoğlu tarafından buranın ilçe yapılması için gereken çalışmanın yapılacağı sözü alındı ve bu söz Davutoğlu ´nun ağzından balkondan seçmenlere de söylendi.

   Ahmet Davutoğlu ´nun Başbakan olmasından sonra ?da Belediye başkanı Fahri Solak tarafından Aksaray Ak Parti il Başkanı Abdulkadir Karatay ve dönemin Milletvekilleriyle, Ak Partinin üst kademesi ve bakanlar nezdinde ki girişimler aralıksız olarak devam etti.

    Başbakan Davutoğlu´na daha sonra Karayoluyla Aksaray mitingine gelirken Belediye Başkanı Fahri Solak il başkanı  Karatay ve Milletvekili İlknur İnceöz´ün de bilgilendirmesi ve organizesiyle hemşerileriyle önü çevrilerek bindiği otobüste konuyu tekrar gündeme getirdi.

  1 Kasım Seçimlerinin ardından ise Başkan Solak  Ak Parti grup Başkan vekili İlknur İnceöz,Milletvekili Cengiz Aydoğdu ve Mustafa Serdengeçti ile İl başkanı Abdulkadir Karatay´ın azimli ve istikrarlı çabaları her yerde her vesile ile devam etti.

   10 Şubat Cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın Başbakan Yıldırım´ın  Enerji, Şehircilik ve İç İşleri bakanlarıyla ilimize yaptıkları ziyaret esnasında da Fahri Solak tarafından konu misafirlere aktarıldı.

    Özelliklede Enerji Bakanı Berat Albayrak bu konuda bilgilendirilerek destek talebinde bulunuldu.

   En son olarak ise İl Başkanı Abdulkadir Karatay tarafından konunun İç İşleri Bakın Süleyman Soyla´ya iletilmesi ve Vekiller tarafından da samimi desteğin devamıyla nihayetinde  694 sayılı kanun hükmündeki kararname ile sürdürülen azimli, samimi ve istikrarlı çalışmanın meyvesi Sultanhanı nın ilçe olmasıyla alındı

   Aksaray´ımızın hiç hak etmediği, asla ve asla da hak etmeyeceği 56 yıllık ikinci ilçelik esaretinden kurtulmasını isteyen manşete elimdeki belge ile vesile olan ve daha sonra ise can kardeşim meslektaşım Gazeteci-Yazar Çapan Tekeli  ve  bize destek olan vilayet yıldönümlerinde isimlerini zikrettiğim arkadaşlarımızın da ortak çabasıyla bayrağı burca dikinceye kadar 2 yıl aralıksız olarak çaba harcayan olarak bu çalışmaları ve azimle fedakarlığı yaşayarak bilenim.

   Ağaçlı kasabamızın da ilçe olması için dönemin siyasilerini buluşturan ve konunun olgunlaştırılmasına Çapan Tekeli ile birlikte katkı sağlayan.

    1989´dan günümüze kadar ise ilimizin birinin bin olması, eksikliklerimizin giderilmesinin neferi olarak çalışan, ömrümün sonuna kadarda bu konuda çalışmayı görev bilen ve bunun için Mevla´mıza dua eden olarak bu güzel hizmetin gerçekleştirilmesini sağlayanlara canı gönülden teşekkür ederim.

 Atalarının ruhları şad olsun.Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.


5.09.2017 00:48:16

Ali Genç

Sultanhanı´ın İlçeliği Zembille Değil Azimli Çalışmanın Başarısı

Sultanhanı´ın İlçeliği Zembille Değil Azimli Çalışmanın Başarısı