Kısa adı AVM olan Alışveriş Merkezleri hakkında daha önce de yazmıştım. Maalesef halen birçoğu değişmediği gibi daha da olumsuzlaştıkları görülmektedir.

Bu olumsuzlukları danışmalarındaki ziyaretçi formlarına yazmamıza rağmen hiçbir şeyin değişmediğini görüyoruz. Bazıları duyarlılığımızdan dolayı teşekkür edip buralardaki olumsuzlukları gidereceklerine dair söz vermelerine rağmen maalesef sonuç değişmiyor.

Yerli yabancı birçok saygın firmaların yer aldığı bu çarşılar görüntü ve heybetleriyle insanları hakikaten büyülüyor; büyülüyor da maalesef dışı sizi içi de beni yakıyor. Nasıl mı bakın bunların bazılarında neler görüyoruz.

Her ne zıkkımsa adını bile öğrenemediğim; içi dandik ve sağlığa zararlı oyuncak ve sakızlardan oluşan bir kumbara çocukların göreceği her köşeye konuşlandırılmış. Kimisi 1TL’ye kimisi 2TL’ye çalıştırılıyor ve parayı atana O sağlıksız ürünlerden bir tane düşüyor. Olay bu kadarla kalsa canım kurban bakın bu basit gibi gözüken alış-verişin sakıncalarına:

*Burada çocuklar resmen bir tuzağın içerisine düşürülerek sağlıksız ürün tüketmelerine neden olunuyor,

*Üç çocuklu dar gelirli bir ailenin ısrarcı çocuklarını bunlardan uzak tutmak hiç de kolay olmayacaktır. Bunların başında ağlayan ve ailesinden dayak yiyen çok çocuklar gördüm,

*İlla da istediğim oyuncağı düşüreceğim diye babasın bozuk para krizine sokan çocuklar gördüm, bu baba bu makineyi yerle bir etse haklı mı, haksız mı?

*Bazılarında çarşı içinde çocuklara tur attırılan tren var. İyi de bunca kalabalığın yürüdüğü koridorda henüz çocuk yaşta ve zıpkın bir makinistin eline teslim edilmiş. Üstelik beş dakika bile sürmeyen bu yolculuğun bedeli kiminde 1TL kiminde 2TL kiminde de 3TL el insaf; yok mu bunun bir denetleyicisi.

*Bazılarının kapalı otoparkına girişte levha asılmış “LPG’li ARAÇLAR GİREMEZ” Şahsen benim Aracım LPG’ li değil ama fenni muayeneden olumlu geçmiş bir LPG’ li araç buralara neden giremesin?

*Gündüz sıcaklığın 40 dereceyi bulduğu bu yaz günlerinde klimanın yeterli çalışmadığı AVM’ ler var.

Yapmayın Sayın Girişimciler; şehirlere koca, koca alışveriş merkezleri dikiyorsunuz da bir şu sorunların üstesinden gelemiyorsunuz. Bunun yanında bu tür yanlışların olmadığı örnek merkezleri de doğrusu kutlarım.


28.06.2012 00:00:00

Doç.Dr.İbrahim Baykan

SORUNLU AVM` LER

SORUNLU AVM? LER