İlimiz velilerinden Somuncu Baba´nın hayatını konu alan ? Aşkın Sırrı Somuncu Baba?  filmi pazartesi günü Önder derneğinin düzenlediği en iyi film ödülüne layık görülerek ödül almıştır. TRT ekranlarından canlı yayınlanan ödül törenine katılan Kültür Bakanı Nabi Avcı filmin ödülünü Belediye Başkanımız Sayın Haluk Şahin Yazgı ve filmin yönetmedi Kürşat Kırbaz´a vermiştir. Filmin çekildiği yer ve Belediye Başkanımızın ve yönetmenin konuşmalarında Aksaray ismi geçmesi ve konuşulması en güze tanıtımdır.

      Filim çekilirken birçok art niyetliler şimdi daha iyi anlamışlardır ki, Somuncu Baba filmi tanıtım açısından ne denli faydalı olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Filmin çekilmesinde Aksaraylıların sürekli kendilerine destek olduğunu burada Kırbaz anlatmıştır.

      Tabi burada filmin yazarı ve senaristi Mahmut Ulu hocama da buradan bir kez daha teşekkür etmeliyiz. Belediye Başkanımızın filmin başından sonuna kadar maddi ve manevi desteğini esirgememsi Aksaray´ın tanıtımına büyük katkı sağlamıştır.

      Yönetmen Kırbaz ilmin 30 ülkede gösterime girdiğini anlatınca artık Aksaray-ı tanımıyoruz diyenin gözüne parmağımı sokasım geliyor. Filmin İstanbul galasına katılmıştım, İstanbul un bütün sokaklarında bu filmin tanıtım afişleri asılı idi. Gösterime girmesi sonrası ülkenin her yerinde izlenen film Aksaray-ı yeterlice tanıtmıştır.

      Yazgıya övgüler yağdıran Kırbaz kendisini mikrofona davet ettikten sonra canlı yayınlanan konuşmada Sayın Yazgı, ? somuncu Baba Osmanlının mimarlarındandır. Yetiştirdiği çok önemli talebeler vardır, bunların içinde en önemlisi Hacı Bayram Veli hazretleri. Onun yetiştirdiği Akşemseddin ve onun yetiştirdiği Fatih Sultan Mehmet´e uzanan bir süreçtir. İstanbul un fethinin sürecinin başlaması Somuncu baba ile başlar. Böyle bir zatın hayatını konu alan filmi hazırlamada emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Rabbim bizlere bu büyüklerin yolundan gitmeyi nasip etsin? dedi.

      Ne diyelim iş bilenin kılıç kuşananın. Ümit ediyorum ki, ilimizde daha birçok ülke geneline hizmet etmiş büyüklerimiz ilimizde meftun bunlarında bir gün hayatları filmlere konu olur ve seviniriz.

      Salı günüde Ankara´da merhum Mehmet Akif´in vefatının 80 yılı münasebetiyle okuma gurubunun düzenlediği bir program vardı. Bende Ankara´da olmama nedeniyle bu programa katıldım ve programı sonuna kadar izledim.

      Programa İstanbul´dan apar topar gelen Sayın Belediye Başkanımız Haluk Şahin Yazgı ve Milli Eğitim Müdürümüz Hacı Ömer Kartal da katıldılar. Program esnasında fark ettiğim eski valimiz Sayın Şeref Ataklıda bu programdaydı.

       Program Çankaya´da bulunan ve birçok ünlüyü mezun eden Ankara Atatürk Lisesi salonunda yapıldı. Programın baş mimarı eski Tarım Bakanı Sami Güçlü organize ettiler. Programa birçok ilden katılımcılar iştirak ettiler.

      Ayrıca programa Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Bakan yardımcısı yanında çok sayıda bürokrat ve milletvekili ile ünlü yazarlar iştirak ettiler.

      Bugüne kadar okuma gurubuna 25 civarında il katılım yapmıştır. İsparta, Trabzon, Kastamonu, Edirne ve Bolu gibi illerden gelen okuma gurubu Mehmet Akif Ersoy´un vefatının 80 yılı nedeni ile konu Akifti. Okuma gurubu öğrencileri Akifin Gençliğini, yaşamını, şiirlerini ve vatana olan aşkını anlattılar. Tabi Mehmet Akif-i burada anmış olduk.

      Daha sonra Sayın Bakan İsmet Yılmaz ve diğer konuşmacılar birer konuşma yaparak Akifin hayatı ve yaşamı ile ilgili bilgiler verdiler. Programın sonunda katılımcılar Bakanla birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler. Daha sonra burada sergilenen resim sergisinin açılışını yaparak bakan salondan ayrıldı.

      Gösterilen slâyt gösterisinde Aksaray da başlayan ve burada Belediyenin hazırlattığı slâyt gösterisi misafirlere izlettirildi. Kısacası Rabbim bir daha bu ülkeye yeniden istiklal marşı yazdırmasın.


28.12.2016 08:16:28

Erdogan Kaya

Somuncu Baba filmine ödül

Somuncu Baba filmine ödül