Malumunuz Aksaray ilk defa kendisini bu kadar güzel tanıtma fırsatı bulmuşken bazı hazımsızlar gizliden gizliye el altından bu filmin tutmadığı ile ilgili propaganda yapıyorlar. Bazı internet siteleri de bu hazımsızların eleştiri yazılarına okuyucu mektubu veya okuyucudan gelen diye başlık atarak sitelerinde yayınlıyorlar. Bana göre bu isimsiz ve karambola okuyucudan gelenler ismi ile sitesinde bu yazıyı yayınlayanlarda eğer bu yazılar okuyucudan geldi ise yazan kişi kadar onlarda hazımsızlardır.

     Hem öyle hazımsızlar ki, güya sinema eleştirmeni Burçin Aygün isimli bayanın sinema eleştiri yazısını bulup orada yayınlıyorlar. Hatta bunu Somuncu Babanın hayatta iken tanınmama arzusu filme yansımış şeklinde yorumda bulunuyorlar. Allah Allah adamlar herhalde ermişler ki, Somuncu Baba ile manen konuşuyorlarmış gibi tahminde bulunuyorlar.

     Daha filmin ilk gösterime girdiği haftasında ilk 5 giren film tutmamış. Efendim komedi filmleri bile bunun önünde imiş. Yapmayın Allah aşkına daha film gösterime gireli 15 gün olmamışken filmi hayal kırıklığı olarak tanımlamak bana göre ya Aksaray düşmanlığı ya da bu filme Belediye Başkanı destek oldu diye siyaseten düşmanlıktır.

     Efendim film 100 bin kişi tarafından izlenme durumu bile kritikmiş. Yapmayın Allah aşkına Aksaray da hala film 15 gündür kapalı gişe seyrediliyor. Filmin izlenme durumu sadece Aksaray da 100 binin üzerinde olacağını düşünüyorum. Filmi izlemeye çevre bölge illerden bile gelenler var.

     Hala filmin tanıtımı için büyük Şehirlerde filmin yönetmeni ve oyuncuları tanıtımlarını yapmaya devam ediyorlar. En son Kayseri ilimizde görkemli bir şekilde tanıtımı yapıldı. Geçtiğimiz günlerde Samsun ilimizde yine tanıtımı yapıldı.

     Filmin senaryosu çok zayıfmış, film ahbap çavuş ilişkisi ile çevrilmiş. Ne olacakmış günümüzde Somuncu baba ile ilgili konuşulan veya söylenenler filimde yer almalıymış. Yani hurafai bilgilerde yansıtılmalımıydı yani bu doğru olmayan yanlışlarda filimde yer mi almalımıydı? İktidar partisi bu filmi desteklemiş neden Bursa´ya gidilmemiş. İktidar partisi desteklemiş demek bile siyasi bir hazımsızlık değilmidir? Filim üzerinden siyaset yapmayı bırakalım şehre sahip çıkalım.

     Bunu yazanlar herhalde İstanbul´da yapılan galayı izlememişler. İddia ediyorum Aksaray ilk defa bu kadar detaylı ve güzel tanıtıldı. İktidar partisinden maksat ise Belediye Başkanı Sayın Yazgının filme destek olmasını kastediyorlar. Keşke Haluk Başkan kadar bugüne kadar diğer Başkanlarımızda Aksaray´ın tanıtımına bu kadar destek olabilselerdi. Sayın Yazgı bana göre gerçekten bu konuda çok güzel bir başlangıç yaparak bir ay boyunca Aksaray´ı tanıtımda dünyaya taşıdı. Ben kendisini bu özverisinden dolayı tebrik ediyorum.

     Efendim sinema eleştirmeni bile bu filmi izlemiş ve beğenmemiş. Filmi eleştiren Burçin Aygün şunları yazmış ve arkadaş bunu aynen köşesine taşımış. Sanki denize düşen yılana sarılır misali Aksaray´ın il olduğunu bile bilmeyen hanımın eleştirisi bana göre fiyasko, bakın ne yazmış:

      ?Aksaray ilçesinde çekimleri tamamlanan?? diye yazıp, hâlâ Aksaray´ın ilçe olduğunu sanıyorsa işimiz var demektir ve yine senaryo ile alakalı herkesin eleştirisini farklı ifade ediyor okurlarına. Diyor ki, ??Seyircinin giriş, gelişme ve sonuç olarak kendini şartladığı senaryo kalıplarını pek fazla umursamayan yapım, bir bakıma mesaj vereceğim derken kendi kendisine çelmeyi takıveriyor. Tasavvuf anlayışını benimsemiş, ilgi duyan ya da farklı bir deneyime susamış yerli izleyiciyi kolayca avucuna almasını beklediğiniz film, ağdalı anlatımı, yer yer uzayan diyalogları ve dozu kaçmış uhreviyatıyla seyri zor bir hale bürünmüş...?

      Bu eleştirmen gerçekten filmi izlemiş olsaydı eleştiri yazısında Aksaray´ı ilçe olarak yazmazdı. Bu eleştiri gösteriyor ki, bu bir masa başı eleştiri yazısıdır. Hiçbir izleyici bu filmi izledikten sonra Aksaray´a ilçe diyemez. Ben bunu İstanbul´da görüp yaşadım ve Aksaray il ve Ihlara vadisi Aksaray ilininmiş diyen izleyiciler gördüm. Hala Aksaray´ı ilçe gören bir eleştirmenin bu yazısına ne kadar itibar edilir?

      Bırakın kafanızdaki muhalif düşünceleri bunun kararını Türkiye ve dünya versin. Hele bekleyin bir film sınamalarda izlenme dönemini tamamlasın. Hemen hayalen filmin üzerinden Aksaray düşmanlığı yapmayın. Film Aksaray´ın tanıtımı açısından cuk diye oturmuştur. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ve emeklerine sağlık diyorum.


17.04.2016 18:45:52

Erdogan Kaya

Somuncu Baba filmi hazımsızlığı

Somuncu Baba filmi hazımsızlığı