Teknolojiçağında yaşıyoruz yşamasına da, çevre temizliğine hala dikkat etmiyoruz. Bilinçli olanda, bilinçsiz olanda çevreyi kirleterek yaşamı yaşanmaz hale getiriyor. Çoğu zaman çevre kirliliğinden şikayet ederiz ama önce kendimiz kirletiriz. Ben bugün şu sokaklarda çöp toplayan kemşerilerimizin yaptığı çevre kirliliğini ele almak istiyorum. Daha sonraki yazılarımızda çevreyi nasıl kirletiyoruz onları sizlerle paylaşacağım. 
     Çöp ve konteynırlar, tabi çöpler aslında genel olarak düzenli konuyor. Ama öyle bir çöp atıklarını toplayıcılar çıktı ki, bir çöp konteynırını bir akşam veya sabah en az on kişi karıştırıyor. Hemde çıkardıkları çöp torbalarını yere atıp saçarak. Tabi bunun yanında birde konteynıra çöp atmaya üşenenler var, onlarda uzaktan çöpü konteynırın yanına fırlatıyor. 
     Tabi son birkaç yıldır Aksaray da çöp karıştırarak rızık kazananlar var, hemde öyle varlar ki sayısını anlatmak mümkün değil. Bunların iyi tarafı dilencilik yapmadan rızıklarını kazanmaları, yalnız olanları ise bir kısmı eldivensiz elleri ile bu çöpleri karıştırmaları. Bir başka yanlış ise, sabah ve akşamüstü Apartman ve evlerden yol boylarına dökülen çöpleri her gelen bir karıştırıp çevreye saçmaları. 
      Çok eski yıllarda Aksaray´dan İstanbul´a çalışmaya giden bazı hemşerilerimize sorardık ne iş yapıyorsunuz diye, onlarda ?kâğıt topluyoruz? derlerdi. İşin adı kâğıt ama toplanan bir çok atıklarmış, bunun içinde kâğıt, plastik şişeler, naylonlar, metal parçaları gibi birçok atıklar toplanıyormuş. 
      Bunu nasıl öğrendiğime gelince birkaç yıldır ilimizde toplanan çöp atıklarını toplayanlar ile balkonumun mesafesi 20 m2.Öncelikle söyleyim bunu yapanları kınamıyorum ve çok zor bir işi yaparak para kazanmaya çalıştıklarını biliyorum herkesin yapamayacağı bir işi yapıyorlar. 
      Burada benim asıl uyarım bunu yapan kardeşlerimize ve yetkililere olacak, nasıl bir tehlike ile karşı karşıyalar anlatayım. Sabah ve Akşam atılan çöpler şimdi sadece akşam saatlerinde atılıyor, atılan çöpler belirlenen yerlere atılıyor         
        Eskiden sabah namazı çıkışı çöpleri karıştıranlar şimdi akşamüstü çöp karıştırıyorlar. Çöpler poşet içinde konteynıra atılıyor. Ama bu çöpleri bir saat içinde balkondan görüyorum en az on kişi ayrı ayrı karıştırıyor. Kimisi bu poşetleri konteynırdan çıkarıp yırtıyor ve içindekini saçalıyor, kimisi eldivensiz içini eli ile karıştırıyor.  
     Poşetler poşetlikten çıkıyor çevre oluyor bir çöp dağıntısı, içinden çıkan bazı uçucu maddeler rüzgârda çevreye uçuyor. Çöplerin poşetlere konmasının bir anlamı kalmıyor, kimisinden yemek atıkları kimisinden farklı akıntılar çevreye yayılıyor ve koku başlıyor. 
       Akşam çöp arabası geliyor, çalışan arkadaşlar ister istemez elleri ile bu dağılmış çöpleri topluyor, diğer kalanlarıda süpürge ile süpürüyorlar. Peki, çevreye akan yağ ve yemek atıkları ne oluyor güneşte kokuyor, çöp alan görevliler birde bunu yıkayacak değiller ki, ayrıca çevreye uçuşan kâğıt ve poşet parçaları da işin cabası. Hele konteynır varsa ellerindeki kancalarla içinde ne var ne yok dışarı çıkarıp çevreye döküyorlar sanki konteynır ha var ha yok. 
      Ben burada şunu söylemek istiyorum, bunlara bir önlem alınmalı veya ikaz edilmeli. İkincisi çıplak elleri ile ellerini çöpe sokan bu insanların her an hastalık ve mikrop kapma ile karşı karşıyalar. Sokakta ellerinde dehliz arabalarla yâda at arabası ile dolaşan bu insanların çoğu daha çocuk. Kirden, pastan ve mikroptan gözleri görünmüyor, ben bu çocuklara inanın çok acıyorum her an bir hastalık kaparlar diye en ufak bir tedbir almıyorlar, nereye dersen ellerini sokuyorlar, bunlara tedbir alınmalı. 
     Hatta şöyle bir öneride bulunayım, bu çöp toplayıcısı çocuklar toplanarak koruma altına alınmalılar. At arabası ile çöp toplayanlarında arabaları ellerinden alınarak bağlanmalı. Hangi dönemde yaşıyoruzda hala çarşının ortasında at arabası ile çöp toplanıyor. Üstelik trafiği alt üst ediyorlar, her an bir kazaya mahal verebilirler. Bu arabaları süren ya çocuk ya da kadınlar. 
     Bunu sadece Belediye Zabıtasının yapması çok zor. Toplanacak çocukları sağlık ekip ve sosyal Hizmetler yapmalı. At arabasınada zabıta ile trafik polisi birlikte müdahale etmeli, bunun yanında dehlizle, bisikletle ve el arabası ile çöp kovalarını saçanlar belli saatlerde takip edilip toplanmalı. 
     Hem şehir temizlenir, hem de temizlik görevlileri çok rahat eder. Şehri kirlendirenlerin başında bunlar gelmektedir. Konuya çevreyi nasıl kirlettiklerimizi yazarak devam edeceğim.

2.01.2018 23:05:25

Erdogan Kaya

Sokakları kirleten çöp toplayıcıları

Sokakları kirleten çöp toplayıcıları