Adı, türü ne olursa olsun ülkemizde yapılan sınavların pek çoğu şaibelidir. Alanın ve satanın memnun olduğu bu ahlaksız alışverişi iyice ayyuka çıkmadan kimse bilemez. Bu sorular herhalde silah zoruyla çalınmıyor. Elbette ki; kurum içerisinde tüccarları var.

Yetmişli yıllarda yine bir üniversite yerleştirme sınavında hırsızların sayısı o kadar artmıştı ki; sınav yenilendi. Yenilendi de ne oldu sanki yine yeniden sorular çalınmadı mı? Demek ki; sınav iptali de çözüm değilmiş. Bu sınavlardaki usulsüzlükler sadece sınav sorularının alınıp satılması değil; yerine adam sokmak ve sınav esnasında kopyaya göz yummak da ayrı bir hile ve ahlaksızlıktır. Maalesef bu tür ahlaksızlıklar hep olagelmektedir.

Kimse kıvırmasın deşifre olmadıkça bundan alan da satan da memnundur. Ülkemizde sadece üniversite sınavları değil yapılan her türlü toplu sınavların çoğu bence şaibelidir. Hatırlayınız eskiden sınav kazandırma garantili dershaneler vardı. Siz bu tür dershanelerde herkesin bileğinin hakkıyla kazandığını mı sanıyorsunuz? Maalesef parayı veren düdüğü çaldı. Ben şahsen bunun örneklerini meslek hayatımda çok gördüm. Öyle öğrencilerim vardı ki; sınavı nasıl kazandıklarına hayret ederdim.

Son zamanlarda sınavlarda kopya önlemi o kadar abartıldı ki; atı alan Üsküdar’ı geçmiş kalanlara Yar saçların lüle, lüle diyoruz ve saç diplerinde bile kopya arıyoruz. Yıllarını eğitimin içerisinde geçirmiş bir kişi olarak iddia ediyorum ki; ülkemizdeki sınavların pek çoğunda sorular alınıp satılmıştır ve gelecekte de alınıp satılacaktır. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın.

Bu ahlaksızlıktan kurtulmanın tek çaresi; alanın ve satanın olmadığı; ciddi ve disiplinli bir sınav organizasyonunun teminidir. Aksi halde bizler daha çok sınav şaibeleri duyacağız.


9.07.2012 00:00:00

Doç.Dr.İbrahim Baykan

Sınavlarda Hırsızlık Ve Ahlaksızlık

Sınavlarda Hırsızlık Ve Ahlaksızlık