Hedefsiz insan olamaz. İnsan mutlaka kendine bir hedef koymalıdır. İnsanlar dünya ve ahiret mutluluğunu yakalaması için mutlaka bir hedefi olması gerekir. Bu hedefi belirlerken de, dünyanın ve ahiret´in kaidelerine ve kurallarına uyarak gerçekleştirmesi gerekir.

İnsan; insanları sevecek, doğayı sevecek ve canlıları sevecek. Saygı duyulması gereken herkese de saygı gösterecektir.

 Sevgi, saygı ve merhamet bizim özümüz, sözümüz, gerçeğimiz ve prensibimiz olmalıdır. İnsan, ancak bu tür duygular sayesinde mutlu olabilir. Bunların yaşanmadığı yerde mutluluktan söz etmek mümkün olmayacaktır. Bu sebeple belli bir ömür yaşadıktan sonra yaşlanmak, her insan için kaçınılamaz bir son olacaktır.

Yaşlılık döneminde insan, hayatın kazandırdığı tecrübelerle yüklüdür, ancak bedenen ve ruhen yorulmuş olabilir, bu itibarla özel bir ilgi ve saygıya layıktır. İnsanlara ve özellikle büyüklere saygı duymak ve bunu söz ve davranışlarımızla göstermek insanî görevdir.

Başta anne babamız olmak üzere tanıdığımız ve tanımadığımız bütün büyüklerimize saygı göstermeli ve onları üzecek söz ve davranışlardan kaçınmalıyız.

Dünya hayatı geçicidir. Bugünün gençleri yarının büyükleri olacaktır. Bugün gücü kuvveti yerinde olan insanlardan bir kısmı, belki yaşlanmadan dünya hayatına veda edecek; bir kısmı da ileri yaşlara ulaşıp gücünü, kuvvetini kaybedecektir.

Bu, hayatın bir gerçeğidir ve asla değişmez. Bu itibarla belirli bir yaşa ulaşmış insanlara maddî ve manevî destek vermemiz gerekir. Peygamber efendimiz bu konuda şöyle buyurmaktadır: "Bir kimse Müslüman kardeşinin ihtiyacını giderirse Allah da onun ihtiyacını giderir. Kim Müslüman´ın bir sıkıntısını giderirse Allah da onun kıyamet günü sıkıntılarından birini giderir? demiştir.

Bize düşen görev, Yüce Allah´ın emrettiği, Peygamber efendimizin tavsiye buyurduğu şekilde yaşlılara ve muhtaçlara ilgi ve saygı göstermek, onlara her konuda yardımcı olmaktır. Gündelik hayatımızın her alanında sözgelimi toplu taşım araçları, alış veriş merkezleri ve bunun gibi sosyal mekânlarda yaşlılara öncelik tanımalıyız.

Unutmayalım ki bugünün yaşlıları dünün gençleri olduğu gibi; bugünün gençleri de yarının yaşlıları olacaklardır. Peygamber Efendimizin şu ikazını her zaman hatırlayalım: ?Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir.

ÖZLÜ SÖZ

Ey oğul; ananı, atanı say, bereket büyüklerle beraberdir.

 

Şeyh Edebali

 

aksarayhaberci@hotmail.com


7.07.2015 08:53:30

Mustafa Avcı

Sevgi ve saygı bizim özümüz olmalıdır.

Sevgi ve saygı bizim özümüz olmalıdır.