Ülke ve şehirlerin geçmişleri göz önüne alındığında daha Bebek denecek  kadar geçmişi olan bir çok şehirde onlarca tarihi bulvar,cadde sokak ve meydan ismi olmasına rağmen bırakın yer yüzündeki binlerce şehri 11000 yıllık tarihiyle Dünyanın  200 civarındaki ülkesinin  180´inden ve buralardaki Binlerce şehirden daha fazla geçmişi olan Aksaray´da neden 10 Tarihi sokak ismi bile yok?!!!

   Bunun ana sebebi tek kelimeyle ihmalkârlık ve bu ihmalkârlığı giderme çabalarının bile akla ziyan bir şekildeki umursanmamasıdır!

İhmalkarlık ve umursamazlığa kanıt mı isteniyorsa?buyurun kanıta!

SON 11 YILDIR BU KONUDAKİ ÇABAMA 4 YIL ÖNCEKİNİDE DUYAN VE GEREĞİNİ YAPAN OLMADI!

    Son 11 yılda bu konuda yazdığım onlarca haber ve köşe yazısına 4 yıl önce ise 04.04.2013 Perşembe günü :Köşe:1 Bana Göre ?ŞEHİRLERİN ATASI AKSARAYDA 10 TARİHİ SOKAK İSMİ YOK !!!...?başlığı altında kaleme aldığım yazımda;Dünyanın jandarması hem ekonomik,hem siyasi,hem de askeri güç yönünden büyük emperyalist devleti olan ABD´nin resmi kuruluş tarihi 4 Temmuz 1776 ?ı olup  237 yaşında.!!!

      Onun komşusu Meksika Cumhuriyetinin bağımsızlık günü ise? yani İspanya Krallığından bağımsızlık ilan ettiği gün 16 Eylül 1810´olup 203 yaşında.

      Dünyanın en büyük ekonomilerinden ve yine en büyük topraklarına sahip olan bizimle birlikte G 20´ninde üyesi olan Brezilya Cumhuriyeti ise 7 Eylül 1822´de bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana 191,1824´te ise liberal anayasayı kabul etmesinden bu yana ise 189 yıl geçti.

    ABD´nin ağa babası İngiltere Birleşik Krallığı ise günümüzdeki ada sınırlarını içine alan birleşik Monarşi otoritesini parlamento aracılığıyla millete kabul ettiren Kral Yedinci Henry ve Sekizinci Henry  zamanında (1458-1541) düzen ve birliği sağlamlaştırarak ülke olmalarından bu yana 472 yıl geçmiş.

     Birleşik Krallığa Manş tüneliyle bağlanan ilk Avrupa ülkesi olan Fransa,17. Yüz yılın ikinci yarısından bu yana Dünya genelinde uluslararası ilişkiler alanında önde gelen ülkelerden birisidir.

      1. Dünya Savaşındaki müttefikimiz ülkemize en çok turist gönderen,en çok ihracatı yaptığımız ve en büyük ithalatı da gerçekleştirdiğimiz Almanya Federal Cumhuriyetinin temeli olan? Alman Konfederasyonunu? un kurulduğu(1815-66) ile  günümüz Almanya´sının temellerini oluşturan devleti kurulalı 147 yıl geçti.

      Okyanustaki adalar ülkesi halen İngiltere´nin Genel Valisi tarafından idare edilen Yeni Zelanda´nın  ise resmi kuruluş tarihi  1852 yılında kendi hükümetinin tahsis edilmesiyle kurularak resmen devlet olmasının üstünde ise 161 yıl geçti..

      Onun komşusu sayılan Avustralya ise 1 Ocak 1901´de Avustralya Koloni Federasyonunu on yıllık bir planın ardından, seçme ve seçilme, temsil edilme haklarını elde etmesiyle, Britanya Birleşik Krallığı´nın yönetiminde Avustralya Kraliyet Devleti olarak doğmasının üstünden 112 yıl geçmiş.

      Yani şu anda dünyada bilinen en önemli ve etkili devletlerin en eskisinin kuruluş tarihi Aksaray´ın bilinen tarihi ile kıyaslandığında İngiltere Krallığı 10500,ABD,Meksika,Brezilya ve Almanya Federal Cumhuriyeti 10800 yıl  ilimizden daha gençtir.

       Bu uzun geçmişiyle yer yüzende maddi ve manevi ilimlerin gelişmesini sağlayan sayısız ilkler ve teklerin merkezi, üç semavi dinin ve sayısız yer altı ve üstü değer biçilemeyecek zenginliğinin de sahibi olan Aksaray´ın ise tarihi ortalama olarak onlardan10800 yıl daha eskidir.

ETİ, ROMA ASUR´LARIN GEÇMİŞİ BİLE AKSARAY´IN YANINDA BİRER SABİ ÇOCUK GİBİ KALIYOR!!!

      Tarihin bilinen en meşhur İmparatorluğu Roma Devletinin kuruluşu Milattan önce 1.Yüz yıldır.

     Yani Roma Devleti Aksaray´ın bilinen tarihinden en az 9113 yıl, Hititler veya diğer adıyla Eti´ler diye bilinen medeniyetin kuruluşu Milattan önce 2000-1200 yılları olduğuna göre Aksaray´dan 6500 yıl daha gençtir.
     Aksaray bölgesinde de başta Acem Höyükte meydana çıkarılan Asur kolonisi ve bu koloninin asıl devleti Asurlular M.Ö. 668-626 yıllarında ki en parlak dönemini yaşadığı.

    Nil Nehri ile İran Körfezi arasındaki tüm ülkeleri egemenliği altına aldığı dönemi bile kuruluş yılı sayılsa Aksaray´dan 7900 yıl daha gençtir..

         Anadolu da kurulan Urartu Krallığı M.Ö.7-8. Yüz yıldaki kuruluşu ile Aksaray´dan çok genç kalırken Akat´lar Sümerlerde Aksaray´ın kuruluş tarihiyle kıyaslandığında yanında birer sabi bebek gibi kalıyorlar.

     Bu kadar kadim geçmişe rağmen hem tarihi eser yönünden,hem de tarihle ilgili cadde,sokak, bulvar ve Meydan yönünden akla ziyan tezat oluşturan bahtsız memleketimizin hiçte hak etmediği bu olumsuzluklardan en kısa zamanda kurtulması dileğiyle nasip olursa kadim geçmişimizi  ve bu geçmişimizle tezat teşkil eden durumumuzu daha da somutlaştırmak için Çarşamba günü konumuza kaldığı yerden devam edeceğim.

     Mutlu istikbalimiz için gereğinin yapılması maksadıyla takip edilmesi dileğiyle.

     Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

 


20.02.2017 00:04:17

Ali Genç

Şehirlerin atası şehirde neden 10 tarihi sokak ismi bile yok?

Şehirlerin atası şehirde neden 10 tarihi sokak ismi bile yok?