30 Mart seçimleri dün sonuçlandı, çok farklı beklentilerin olduğu bir seçim vardı. Ben bugün önce ilimizde seçim değerlendirmesi yapayım. Yarında genel değerlendirme yapacağım. Aksaray’da seçimin bir galibi olmakla beraber, iki de mağlubu olmuştur. Mağlubun birincisi paralel yapı, ikincisi ise CHP olmuştur. Aslında bu seçimin tek mağlubu olacakken kendilerini ortaya can hıraç atanlar kendilerini mağlup etti.

       Ben seçimde resmi görev aldım ve gece geç vakte kadar seçim sürecini bizzat yaşayıp gördüm. Seçim sonuçlarında benim Ak Partinin %60 oy alacağı şeklinde tahminim vardı. Aslında bir yazımda %70 demiştim, bu tezim son iki ayda yaşananlar biraz etki etti. Paralel yapının ne kadar tanıdığım elemanları varsa nerede ise boğazlarına MHP’nin parola olarak görevlilerinin boğazlarına taktığı kırmızı kravattan takarak görev almışlardı.

      Birde boğazlarına kravat takmadan sandık sandık gezen tanıdıklarım vardı. Bunların içinde memurundan tutun bazı Avukatlara varana kadar sandıklara müdahale etmeye çalıştılar. Samimi söylüyorum MHP görevlilerinden daha çok gayret gösterdiklerini görerek müşahede ettim.

      Sonuçlar ne oldu diye düşünürken havası büyük içi boş bir gürültü olduğu ortaya çıkmıştır. Paralelciler kendilerini bu kadar işin içine atmaları ülke genelinde darbe yediler. Yok, şu kadar oyları var yok bu kadar oyları var yaygarasının gürültüden ibaret olduğu anlaşıldı.

      Burada MHP’nin oylarının yukarı çıkmasının asıl etkeni CHP olmuştur. Sandıkta oylar sayılırken ne kadar bilinçli CHP oyları varsa Belediye Başkanında oylarını MHP kullandılar. Belediye Meclisinde ise oylarını CHP verdiler. Bunu nereden anladığıma gelince oy sayımı esnasında aynı zarfta kullanılan Belediye ve Belediye Meclis oylarının iki farklı çıkması bunu göstermiştir. Çünkü o zarflarda Başkanlık seçimlerini MHP verenler Belediye Meclisinde oylarını CHP vermişlerdir. Açılan zarflarda bu açıkça görülmekte idi.

      Sayın Doğan Koşar’ın biz kazanacağız kimseyi desteklemiyoruz tezi bana göre doğru çıkmamıştır. Eğer CHP bu kadar açıktan MHP’yi desteklemese idi tahminime göre oyları %10 civarında idi. CHP’nin oylarının %5 yakını MHP gitmiştir, destek verilmiştir.

      Bunun için seçimin iki kaybedeni var dememdeki neden ise bundan dolayıdır. Birincisi paralel yapı, ikincisi ise CHP olmuştur. Kaybeden taraf tek olması gerekirken iki taraf kaybetmiştir. Onların desteği ile MHP geçen seçimlerdeki oy oranını korumuştur.

       Seçim esnasında bundan 1,5 ay önce Sayın Rıfkı Karabatak ile görüşmemizde bir tahminde bulunmamı sormuştu. Ben bu tahminimi kendisine söylemiştim, ama bunu etik kurallar gereği yazmamıştım. Söylediğim şu idi; “ seçim kazanmayı bırak oylarını biraz yükselt sen Milletvekilliğine kendini hazırla” demiştim. İki hafta önce bana tekrar tahminimi sormuştu aynı düşüncemde bir değişiklik olmadığını yüzüne söylemiştim.

      Siyasette bazen insanların gerçekleri yüzüne söylemek çok acıdır. Ama ne garipse bazı insanlar doğruyu söylemek yerine adaya gaz vermeyi çok severler. Belki de yukarda bahsettiğim nedenler olmasa idi burada MHP hezimete uğrayacaktı.

      Ak Partinin tek kaybı ise İl Genel Meclisinde olmuştur. Yanlış aday sahada yeterli çalışma olmaması Ak Partiyi oy olarak yükseltmek yerine düşürmüştür. Birçok köye hiç gidilmemesi ve nasıl olsa ben Sayın Başbakanın adı ile kazanırım düşüncesi Ak Partiye yazık edilmiştir. Bunun hesabını ben arkadaşlarımı düşünürüm, kimin ne oyu ne desteği var ona bakmam diyerek kendi yandaşlarını korumaya çalışanlar hesabını vermeli.

     Burada seçimin galibi Sayın Başbakan ve Haluk Şahin Yazgı olmuştur. Şehre iyi gelecek sloganı tutmuş ve halk Sayın Yazgıya sahip çıkmıştır. Eğer Yazgı olmasa imiş seçimde bu oyu almak ise bana göre çok hayal olurdu. Seçim esnasında yaşadığımız olayların seçim kazanıldığı gece görmek ise çok acı idi. Ortalıkta görünmeyen bazı zevatların zafer sarhoşu olmaları ise beni şaşırtmamıştır.

 

      Seçimin iki kaybedeni olurken, galibi ise Yazgı ve ekibi olmuştur. Sevindiğim bir husus ise kırmadan dökmeden sakin bir seçim süreci yaşanmıştır, en sevinilecek husus ise bunlardır. Sayın Yazgıya bundan sonraki Başkanlık görevinde başarılar diliyorum.


31.03.2014 00:00:00

Erdogan Kaya

Seçimin iki kaybedeni oldu

Seçimin iki kaybedeni oldu