Yaşantımızın pek çok alanında saygı ve sevgi ararız, saygı sevgi bekleriz. İş hayatında, ilişkilerimizde, çocuklarımızda...

Hep Duyduğumuz bir cümledir: "Bana saygı göstermiyorsun".

Oturup değerlerimizi tartıştığımız sohbetlerde de karşımıza sıkça çıkar saygının önemi ve dışarıdan saygı beklentisi.

Burada iki soruyla ilerlemekte fayda var.

Birincisi: Nasıl saygılı olmalıyım?

İkincisi: Bana saygı gösterilir mi ?

İnsana saygı dinimizin emri, ahlaki değerlerimizin de temel taşıdır. Sevgi, saygı ve merhamet Yüce Rabbimizin insana bahşettiği temel insanî duygulardandır.

İnsan, ancak bu tür yüce duygular sayesinde mutlu olabilir. Bunların yaşanmadığı yerde insanın kendisiyle ve çevresiyle barışık olması zordur, hatta mümkün değildir.

Bu sebeple belli bir ömür yaşadıktan sonra yaşlanmak, her insan için kaçınılamaz bir olaydır.

Yaşlılık döneminde insan, hayatın kazandırdığı tecrübelerle yüklüdür, ancak bedenen ve ruhen yorulmuş olabilir, bu itibarla özel bir ilgi ve saygıya layıktır.

İnsanlara ve özellikle büyüklere saygı duymak ve bunu söz ve davranışlarımızla göstermek insanî ve İslâmî bir görevdir. Diğer taraftan insan kendisinin de yaşlanacağını ve  saygı bekleyeceğini asla unutmamalıdır

Başta anne babamız olmak üzere tanıdığımız ve tanımadığımız bütün büyüklerimize saygı göstermeli ve onları üzecek söz ve davranışlardan kaçınmalıyız.

Gündelik hayatımızın her alanında söz gelimi toplu taşım araçları, alış veriş merkezleri ve bunun gibi sosyal mekanlarda yaşlılara öncelik tanımalıyız.

Dünya hayatı geçicidir. Bugünün gençleri yarının büyükleri olacaktır. Bugün gücü kuvveti yerinde olan insanlardan bir kısmı, belki yaşlanmadan dünya hayatına veda edecek; bir kısmı da ileri yaşlara ulaşıp gücünü, kuvvetini kaybedecektir.

Bu, hayatın bir gerçeğidir ve asla değişmez.

Bu itibarla belirli bir yaşa ulaşmış insanlara maddî ve manevî destek vermemiz gerekir. Bize düşen görev, Yüce Allah´ın emrettiği, Peygamber efendimizin tavsiye buyurduğu şekilde yaşlılara ilgi ve saygı göstermek, onlara her konuda yardımcı olmaktır.

Bugünün yaşlıları dünün gençleri olduğu gibi; Bir gün de bugünün gençleri yarının yaşlıları olacaklardır. Saygı ve sevgi Ekersek, Günü geldiğinde Saygı sevgi Biçeriz


17.03.2016 08:49:13

Mustafa Avcı

Saygı Ekersen Saygı Biçersin.

Saygı Ekersen Saygı Biçersin.