Oyları bir birine çok yakın olan birkaç büyük şehir ve bazı küçük seçim bölgelerinde yapılan itirazların dışında Türkiye genelinde bir mahalli seçim daha geride bıraktık.

     Bu seçim başta siyasetçiler ve siyaset analistleri olmak üzere herkes tarafından çok azı duygusal olmak üzere genel olarak bilgi ve belgelerin ışığında oluşan fikirlere göre analiz edilirken seçimlerden herkesin üstüne düşen dersi alması ise siyasi istikballerinin olmaz ise olmazıdır.!!!

     Türkiye geneli ile birlikte Aksaray’da ortaya çıkan seçim sonuçları bana Türkiyenin en müzmin muhalif siyasetçilerinden Kırşehir’li hemşerimiz merhum Osman Bölükbaşı’nın miting meydanlarında ve bu meydanları dolduranların coşkusuyla yapılan seçimlerden alınan mitig meydanlarında toplanan kalabalıklarla kelimenin tam anlamıyla tezat oluşturan sonucun ardından söylediği sözlerini hatırlattı.

 SEÇMENLERİ MHP’Yİ DESTEKLEYEN CHP İSTİKBALİNİ KAYBETTİ

   Ömrünü Aksaray’da geçiren 9 mahalli seçim ve 1977’den günümeza kadar yapılan Genel Seçimleri gören, takip eden olarak 30 Mart 2014 Mahalli İdareler Seçimlerinde gördüğüm ilk şey CHP’li seçmenlerin tamamı olmasada önemli bir bölümünün partilerinin Belediye Başkan  adayı yerine MHP’nin  Belediye Başkan adayına oy vermeleriydi.

    Birçok sandıkta aynı zarftan çıkan  oy pusulasında seçmenin oyunu Meclis Üyeliğinde CHP’ye, Belediye Başkan adaylığında ise kendi adayları Avukat Doğan Koşar’ın yerine oylarını MHP’nin adayı Opr. Dr. Rıfkı Karabatak’a verdiler.

    Aksarayda bu konuda oluşan genel kanaat, seçim günü CHP’lilerden görüştüklerimin bir kısmının ikrarı diğerlerinin ise ikrardan gelen suskunlukları ve konu hakkındaki imada bulunmaları CHP’li seçmenin MHP’li Belediye Başkan adayını destekledikleri yönündeki genel kanaati teyit etti.

    Bir Sol partinin sağın en ucundaki bir partiyi desteklemesinin siyasi yönden makul bir açıklaması varmıdır? Var ise açıklanırsa tüm kamuoyuyla birlikte bende öğrenirim.

    Fakat benim bildiğim Aksaray şehir merkezinde ortalama 12 Bin civarında oy alması yüksek ihtimal olan CHP’li seçmenlerin genelinin 1999 Seçimlerinde Rahşan Ecevit’in MHP’lilere ve Ülkücülere karşı ortaya koyduğu solun genel bakışına rağmen bu seçimdeki tavırlarıyla MHP’ye olan bakışlarının çelişmesinin yanında CHP’nin istikbaldeki beklentilerinide kaybetmelerine sebep olacaklarıdır.

    Ankara ve İstanbul da ise On binlerce Ülkücü şehit’in kemiklerini sızlatılması pahasına CHP’li adaylara verilen destekle istikbalini kaybeden parti oralarda ise MHP’dir.!!!

      PARALEL YAPININ ETKİSİ HİSSEDİLMEDİ!!!

    Bu seçimlerdeki bir diğer özellik ise 2 büyük ve sayısız küçük muhalif siyasi partinin yanında birde 17 Aralık 2013’de ortaya çıkan ve devlet kadrolarında paralel bir yapı oluşturduğu belirtilen Cemaat oldu.

    Bu var olduğu belirtilen yapının yazılı ve görsel medya organları ile sahadakilerinin çalışmalarında özellikle seçimlerin yapıldığı yerlere göre iktidarın adaylarına karşı en kuvvetli olan partinin desteklenmesiyle bu partiye kendi seçmenlerinin yanında artı olarak ortalama %3 ila 5 oranında katkı yapılacağı yönündeydi.

     Seçim esnasında oluşturulan imajla alınan sonuçların zıtlığıyla bu yapının devlet kadroları ve STK’lardaki güçlerinin seçmen sayısı yönünden yeterli olmadığı gibi diğer seçmenler üstündede pekte etkili olmadıkları anlaşıldı.

   SİYASETÇİLER AT GÖZLÜĞÜNÜ ÇIKARTAMADILAR!!!

     Bu seçimlerdede geçmiş seçimlerdeki gibi alınan sonucun birçok siyasi partinin beklentisinin tam zıttının ortaya çıkarmasının en büyük sebebinin ilki siyasetçilerin dar halkaları ve bu halkalar içinde taktıkları at gözlüklerini çıkartmamaları.

   Bunu bilen bu nedenle herkesin saçı ve sakalına göre tarak vuran seçim rantçılarınıda rantları için at gözlüğünü takanlar nezdinde oluşturdukları havadır.

SEÇİMİN SONUCUNU GÜRÜLTÜ VE AFİŞLER DEĞİL SESSİZ SEÇMEN BELİRLEDİ!

    Siyasetçilerin At gözlüğünü çıkartıp önlerinden başka sağlarını,sollarını,yukarı ve aşağıyıda görememeleri ve  siyaset fırsatçılarının etkisiyle yapılan hesapsız harcamalar,bu harcamalarla şehir içi ve genelinde yapılan süslemele ve pankartlarla.

    Yine haberden ziyade haber kalıpları içinde yazılı ve görsel medyada yer satın alanırak yapılan propagandalar.

    Bu görsellerin eşliğinde insanların kulaklarını sağır edercesine bangır,bangır bağırttırılan anonslarla vatandaşın etki altında bırakılarak kendi partilerinin güçlü oludğu imajı oluşturularak seçimin kazanılacağı sanıldı.!!!

     Ortaya çıkan sonuç ise yapılan söylemler,çıkartılan gürültüler ve yapılan çalışmaların ilk göstergesi olan meydan mitingleri seçimin sonucunu etkileyemedi.

     Seçimin sonucunu sessiz seçmen belirledi.!!!

     Yeni sözün özü seçimlerden önce yapılan miting meydanlarında kendisini coşkuyla dinleyenlerin sandıktan alınan sonuçlarla kıyaslandığında tezat oluşturmalarından dolayı bunu belirten ülkemizin en müzmin muhalif siyasetçilerindean Osman Bölükbaşı’nın” Bizim tanesi çıkmayan harmanımız boldur.!!!

     Sapı uzun, tanesi kıt Türk milleti; meydanlarda veriminiz bol, benden alkışlarınızı esirgemezsiniz, ama sandık başına gidince başkasına oy verirsiniz.”

     “Bizim kümeste tavuk çok… ama hep başkalarının folluğuna yumurtluyorlar”.

     “Bu millet Bölükbaşı’yı alkışladı; İnönü’yü karşıladı; oylarını Menderes’e verdi”.“Meydanlarda rahman diye alkışlarsınız, sandık başına gidince şeytana sarılırsınız”.(*)sözleri alınan sonucu en iyi şekilde ortaya koyuyor.

       Alınan sonuçların milletimize ve demokrasimize hayırlı olması, siyasetçilerinde sonucun millet iradesi olduğu gerçeğiyle saygı duymaları ve siyasete devam edecekler ise at gözlüğünü çıkartarak üç boyutlu şekilde konuya akla gelen her yönüyle bakmaları.

      Bu gün görevine başlayacak olan Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, ilimiz ve Türkiye genelinde ilk defa seçilenlerle, yeniden seçildikleri için yeni dönemdeki görevlerine başlayacak olanları tebrik eder Hakk ve millet yolundan ayrılmadan hizmet etmeleri dileğiyle kendilerine başarılar dilerim.

       Cuma’nız Mübarek Olsun.

      Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

 

     (*)Murhum Osman Bölükbaşı’nın sözlerini  AYHAN Evren Osman Bölükbaşı’nın Siyasi Faaliyetleri (1913-2002) [Kitap]. - İstanbul : Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Türk Tarihi Anabilim Dalı – 209696-Yüksek Lisans Tezi , 2006 ‘ni yayınlayan”.http://ismailhakkialtuntas.com/2010/04/28/osman-bolukbasi-anisina/”internet sitesinden aldım.Emeği geçenlere teşekkür ederim.

 

 

 

 


4.04.2014 00:00:00

Ali Genç

Sap`tan tane çıkmadı

Sap?tan tane çıkmadı