Millet olarak ertelemeyi severiz. Ertelemeyi sevdiğimiz gibi yaptığımız işlerden de hemen sonuç bekleriz. Günlük hayatta erteleme üzerine kurulu bir yaşam tarzını benimsiyoruz. Bu huyumuz bizleri sağlığımız mevzu bahis olduğunda da tedavi konusunda ertelemeye itiyor. Sağlığımızda ki değişikleri normal kabul edip günlük yaşamımıza devam ediyoruz. Kısa süreli ve mevsimsel bazı hastalıklar için bu çok can yakıcı sonuçlar vermese de fiziksel ve özellikle ilerleme alt yapısı olanlar da yanlış bir tercih olmaktadır. Sağlığımız söz konusu olduğunda ihmal yapılacak en son şey bu olmalıdır.

            Fiziksel sağlık sorunları doğası gereği zaman içinde oluşur ve genetik alt yapının üstüne bina olmayı çok sever. Zaman içinde oluşan fiziksel problemin bir yerden patlak vermesi ise çok kolaydır. Ağrı en belirgin uyarıdır. Vücut artık müdahale edilmesi gereken bir sorun olduğunu ve bu sorunun geçiştirilemeyecek düzeyde olduğunun işaretini verir. Sadece ağrı değil kas iskelet sistemi de yeniden şekil almaya başlar ve normalin dışında bir yapı geliştirir. Bu şekillenme sürecinin tamamlanmasına kadar geçen süreç genelde sağlıkta en çok ihmal edilen zamandır. Anormal şekilde şekillenen kas iskelet sistemi bunu kalıcı hale getirdiğinde sorun daha da büyümüş olur. Artık hastaneye başvuruların yoğun yaşandığı dönem başlamıştır. Hala ihmal edilme durumunda ise kompanse mekanizmaları gelişir. Bu şekilde çözümü zor bir hastalık edinilmiş olur.

            Fiziksel sağlık sorunlarından başka diğer hastalıkların büyük bir kısmında da bu şekilde gelişen bir tablo ortaya çıkar. Çağın hastalıkları arasında görülen depresyon da bunlara örnek gösterilebileceği gibi migren de seyri bakımında oldukça tipik bir örnektir. Migren tedavi edilmediği sürece ilerleme ihtimali olan bir rahatsızlıktır. Ay da birkaç atak geçirirken bu zamanla hafta da olmaya başlar. Sonrasında kusma ile seyreden atak sayısında artma oluyor. Bu şekilde dayanılmaz dayanılmazhale gelen ağrılar yüzünden bireyler için hayat çok zor hale gelmektedir.

            Yapılması gereken en önemli iş hastalığa yakalanmadan önce gerekli tedbirleri almaktır. Yani koruyucu sağlık dediğimiz uygulamalara bir göz atıp bir fizyoterapiste uğramak. Bunun yanında vücudumuzun işaret olarak verdiği bazı uyarıları görmezden gelmek yerine onun sesine kulak vererek onu dinlemek ve problem büyümeden tespit etmek gerekir. Son olarak yine şunu söylemeliyiz ki sağlık ihmale gelmez.  Her hastalık kendiliğinden geçmez.

 

            Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle?


10.08.2016 07:57:02

Abdullah Güdendede

Sağlık İhmale Gelmez

Sağlık İhmale Gelmez