Aksaray üniversitesi Rektörlük seçimi tamamlanmıştı, meslektaşlarımız ile sohbet ederken benden bir tahmin yapmam istenmişti. Bende Rektör Mustafa Acar çok tanıdığım var dese de kesinlikle Rektör atanmayacak demiştim. Nedenlerini yazacağım, ama benimde bildiklerim vardı. Birinci olarak yeni atanan Sayın Yusuf Şahin ve ikinci olarak da Murat Yılmaz hocamın atanabileceğini söylemiştim. Bu tahminimi alınan oylara göre değil yaptığım analizlere göre söylemiştim. Çünkü Yusuf hoca biraz ağır basıyordu, murat hocamın siyasi dedikodu eksisi vardı. Ama bana göre Aksaray Üniversitesini en iyi tanıyan bir kariyerdi.

      Yusuf hoca ile benim en ufak bir temasım olmadığı gibi herhangi bir sohbetimde olmamıştır. Sadece Üniversite hocalarından aldığım bilgilerden öteye gitmez. Kendisi ile bugüne kadar sadece bir toplantıda bir sefer el sıkışıklığım vardır.

     Murat hocamla da adaylık sürecinde iki sefer kısa süre sohbetim olmuştur. Himmet Karadal hocamı yakinen tanıyorum ve kendisine hemşerilik yakınlığım vardır. Ancak Üniversite camiasından yeterli destek görmemesi onun için bir eksi idi.

       Başkada alternatif olmayınca geriye sadece Yusuf hoca kalmıştı. Tabi Üniversite camiası ise görüşmelerimde Yusuf hocanın gelmesi değişen bir şey olmayacağı düşüncesi hakimdi. Hatta bakış açısının sempatik olmadığı ve soğuk olduğu söylendi.

     Belki de tersi bir duruşu vardır, ben kendisini yakinen tanımadığım için hakkında olumlu veya olumsuz herhangi bir şey söylemem uygun olmaz. Zaten bizim Üniversite ile ne şahsi nede bir yakınımıza iş bulma gibi bir derdimiz söz konusu değil. Aksaray için güzel şeyler yapılsın kim olursa olsun alkışlar ve destekleriz.

      Gelelim Mustafa Acar hocama, ben zaman zaman kendisi ile ilgili yazılarda yazdım. Her ne kadar merhabalaşsak ta pek beni sevdiğini söyleyemem. Aksaray çocuklarına karşı mesafeli duruşu, kendisinin Ankara’da güçlü destekçilerim var diye insanlara mesafeli duruşu bir eksi idi. Yani kendisine çok güvenmesi ve eyvallahsız bir seçim yürütmesi yanlıştı.

      En büyük zaafı ise ilk gelişinde etrafını paralel yapı ile donatması. Seçim sürecine kadar bu yapıyı muhafaza etmesi en büyük yanlışı idi. Hatta paralel yapının gazete ve dergilerini 17 Aralık operasyonundan sonra bile masasından eksik etmemesi yanlışı idi. Ben bunu bizzat masasının üzerinde gördüm ve cesaretinden dolayı bunları köşemde yazdım. Bu yazdığım yazıların Ankara’da okunup dikkate alındığını bilmem biliyormuydu?

     Bu konuda açıklama yapsa da seçim sürecinde olması pek ciddiye alınmadı. Kendisini destekleyen Aksaray Milletvekillerinden birisinin ve çevresininde pek etkisi olmadı.

     Ne kadar doğru bilmiyorum ama kızı ile damadının ABD’de hizmetin emrinde olmaları dedikodusu en büyük engeldi. Bu konuda Cumhurbaşkanımızın kesin karar ve tavrı belli idi. Eğer bu masaya geldi ise arkasında bakanlar değil Başbakanda olsa atanması çok zordu.

       Kendisinin Rektör olmasında çok büyük payı olan Milletvekili Ali Rıza Alaboyuna tavır alması en büyük yanlışı idi. İlk yılında kendisi ile sürtüşmesi geleceği için olumsuz işaretti. Hatta o dönemin Ak Parti il Başkan ve yönetimi ile ters düşmesi ayrı bir yanlıştı.

      Eğer hatırlarsa Tarım platformu ile beraber kendisini ziyaret etmiştik. O ziyarette kendisinden Veteriner Fakültesi istendiğinde bunun kesin olması mümkün değil demişti. Dolayısı ile o günkü sivil toplum kuruluşları ile ters düşmüştü.

      Karşı olmasına rağmen Veteriner Fakültesi kurulması kararı çıktı. Bu seferde Fakülteyi yapan Altuntaş gurubu ile ters düşerek kamuoyu ile ters düştü. Fakültenin temelinin atılmasın gecikmesine sebep olmuştur.

      Tüm bu olumsuzlukları alt alta koyduğunda tekrar Rektör olması mümkün değildi. Bundan dolayı ve bildiğim bazı bilgiler ışığında kesin seçilmeyecek demiştim. Geçen Perşembe günü bu sözü söylediğim meslektaşlarım bana haklıymışsın dediler.

      Her ne ise iyi veya kötü Üniversitemize az çok hizmeti olan Sayın Acara hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Yeni seçilen Sayın Yusuf Şahin hocama da yeni görevinde başarılar diliyorum. Aksaray Üniversitesine güzel hizmetlerinin olmasını temenni ediyorum.


18.05.2015 14:50:24

Erdogan Kaya

Rektörlük tahminim doğru çıktı

Rektörlük tahminim doğru çıktı