Bir yıldır gündemimde olup da yazmadığım ve sonucunu beklediğim bir konu vardı. Hatta suçsuz gördüğüm işçilerin ekonomik olarak yara almalarına gönlüm razı olmadığı için yazmadım buzdolabımda duruyordu. Hatta hiçbir kimse ile de paylaşmamaya çalıştım ama kamuoyunun çoğu konudan haberdardı. Kimisi doğrusunu konuşurken, kimisi biraz daha abartarak anlatıp bir yerlere vurmaya çalışıyordu. Konu Aksaray Devlet Hastanesinde çalışan geçici işçilerin bir kısmının heyet raporları almaları ve rapor paralarının SGK tarafından ödenip devletin zarar etmesi idi.

        Aslında konu kurum müfettişlerine intikal etmesi nedeni ile açılan soruşturmaya etki etmemek içinde yazmamaya gayret ettim. Bir hafta önce aldığım bilgilere göre konu Müfettiş raporları ile sonuçlandı. Burada şunu da belirteyim olay Genel sekreterlik kurulmadan önce ceryan eden hadise.

       Zannedersem konu SGK İl Müdürlüğüne de intikal etmiş olmalı. Etmediyse bugünlerde SGK İl Müdürlüğüne de intikal eder. Sonuç nasıl olur onu SGK İl Müdürlüğü uygulayacaktır. Ama burada zannedersem bilinçli yâda bilinçsiz rapor alan işçiler zarar görecek.

       Çok fazla basında allandırılıp pullandırılmayan konu şöyle gelişti. Hastaneye şirket marifeti ile işçi statüsünde alınan birçok işçiye muhtelif tarihlerde heyet raporları aldılar. Nerede ise rapor alanlar genelde bağırsak enfeksiyonu gibi uzun süre tedavi olacak hastalıklar nedeni ile rapor aldılar.

        Ayni kişilerin sürekli rapor almaları SGK kurumunun dikkatini çekti. 50 civarında geçici işçilerin sürekli muhtelif tarihlerde rapor almaları sonucu maaşları SGK tarafından ödendi.

      Yapılan müfettiş soruşturmasında 20 civarında ki işçinin aldığı raporların usule uygun olmadığı müfettişlerce tespit edildi.

         Soruşturma sonunda müfettiş usule uygun olmayan rapor paralarının faizi ile beraber tahsili için rapor tanzim etti. Bu raporun uygulanması için SGK İl Müdürlüğüne gönderildi.

       Alınan rapor paraları her işçiden faizi ile beraber her işçi başına faiziyle 5 bin liraya tekabül ediyor. Bu paraları işçiler faizi ile beraber nasıl ödeyecekleri ise merak konusu.

      Hatta raporda, hasta olmadıkları halde rapor alıp Hastanede çalışmaya devam ettikleri yazıyor. Çalışanlar müfettiş raporlarında yazılı, hasta oldukları halde işte nasıl çalıştıkları da merak konusu. Hatta bazı raporluların tarlarda bile çalıştırıldıkları kamuoyu tarafından konuşulan konu.

       Kimisi raporlu iken başka işte çalıştıkları esnada yerlerine başka işçilerin alınarak çalıştırıldığı da konuşulan konular arasında. Eğer bunlar raporlu iken çalıştılarsa ayrıca çalıştıkları kurumdan da maaş alıp almadıkları da merak konusu.

      İfadeleri alınan işçiler ise kendilerine rapor için kimsenin destek vermediği yâda ön ayak olmadıkları yönünde ifade verdikleri raporda sabit. Ama Müfettiş raporlu oldukları halde çalıştıklarını tespit etmiş olmalı ki, aldıkları rapor paralarının tekrar tahsilini istemektedir.

       Benim merak ettiğim konu ise kendilerine kimsenin yardımcı yâda ön ayak olmadığını söyleyen işçilerin şimdi paraların geri istenmesinde o gün konuşmadıkları varsa şimdi konuşacaklar mı?

      Kendilerine aldıkları paranın iadesi yönünde yüklü bir ödeme çıkınca işin aslının öyle olmadığı ile ilgili neler konuşacaklarını merak ediyorum.

       Bir başka merak ettiğim konu ise neden aynı kurumla ilgili geçici işçiler hep aynı hastalıktan hastalanıp rapor aldılar? Neden hastanenin başka personeli değil de işçi statüsündekiler hastalandı?

      Demek ki, bu kurumdan dikkat çekici raporlar alınmış ki, olay tahkikata neden olmuştur. Sonucunda da birçok rapor incelemeye alınmış ve 20 civarında raporlu işçinin aldığı para tekrar SGK kurumuna ödenmek üzere müfettiş raporuyla SGK İl Müdürlüğüne bildirilmiştir.

 

       Ben bu konuyu önceden yazma yerine sıkı bir takip ile müfettiş raporunu bekledim. Bu yazdıklarım raporlarla sabit, afakî değildir. Konu SGK İl Müdürlüğüne intikal etmiş de olabilir. Bu hafta içinde de intikal edebilir. Benim merakım konu SGK tarafından nasıl değerlendirilecek onu da bekleyeceğim. Bana göre her şey gün yüzüne çıkarılmalı ve şeriatın kestiği parmak acımaz misali uygulanmaya konmalı. Devleti zarara uğratanlar varsa gereği yapılmalı.


25.06.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

Rapor paraları şimdi ne olacak`

Rapor paraları şimdi ne olacak?