Aslında Pazar günü referandumda neyi onaylayacağımız kesin hatlarıyla belli.

   Hem de önceki birçok anayasa metni ile yasada cezbedici şekilde başlayıp daha sonra sulandırılan maddelerde, ekleri de yok.

  Yani başta Kılıçtaroğlu´nun liderliğindeki CHP ile kandilin uzantısı olan parti ile bunlara yamanan irili ufaklı ne kadar %0. lık partilerin akla ziyan şekilde kulp taktıkları değişiklikler öylesine net ki madde metni yazılırken eğilmeden, bükülmeden sündürülemeyecek şekilde kaleme alınmış

  Buna rağmen şimdiye kadar bu maddeleri tam okumayanlar için Pazar günü sandıkta neyi onaylayacaklarını bilmeleri, yani el yordamı yerine bilinçli şekilde sandığa varmaları için 18 maddeyi sunuyorum.

PAZAR GÜNÜ SANDIKTA ONAYLAYACAĞIMIZ 18 MADDE!!!

MADDE:1- 1982 Anayasasının 9. maddesinde bulunan? Yargı bağım sızdır?ın yanına ,hukuk kurumlarının daha da kuvvetlendirilmesi ve kararlarını taraflı olarak vermemeleri için ?Tarafsız? ibaresi eklendi.

MADDE:2 -Milletvekili başına düşen nüfusu bize en yakın olan Almanya´da 123.121,Holllanda´da 75463 iken bizde ise 143.166 olan sayının  biraz daha aşağıya çekilerek  temsil oranını arttırılabilmesi için milletvekili sayısı 550´den 600´e çıkartılıyor.

MADDE:3- Seçilme yaşı 25´den 18´e indiriliyor.

MADDE:4 -TBMM üyelerinin ve Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıla çıkartılıyor ve seçimlerinin aynı günde yapılması sistemi getiriliyor.

MADDE:5 -Millet tarafından 5  yıllığına seçilen Cumhurbaşkanını Cumhurbaşkanlığı Hükümeti sistemine göre seçtiğinden daha önce hükümetlerin TBMM´sinden aldığı güven oyunu millet bizzat birinci elden kendisi veriyor.

MADDE:6 -Meclisin Cumhurbaşkanlığı Hükümeti üstündeki etkisi en fazla 15 günde cevap verilmesi şartı getirilen yazılı soru önergesi, Milletvekillerine ise Meclis Araştırması yetkisi veriliyor.

MADDE: 7-? Cumhurbaşkanın var ise partisiyle ilişkisi kesilir? hükmü kaldırıldığından partisi olabilecek, Cumhurbaşkanı en faza her biri 5 yıl olmak üzere 2 dönem seçilebilecek, Cumhurbaşkanlığına hem partiler, hem de vatandaşlardan 100 Bin imza toplayanlarda istediklerini aday gösterebilme imkanı getiriliyor.

 MADDE:8- Türkiye´nin her türlü gelişmesini engelleyen çok başlılığa sebep olan Koalisyon hükümetlerini ortadan kaldıran düzenlemeyle Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık birleştirilerek, şu anki Cumhurbaşkanlığının vatana ihanetten başka hiçbir suçla yargılanamaması yerine bu madde ile cumhurbaşkanın tüm icraatları Meclis ve Yargı denetimine açılıyor.

 MADDE:9- Cumhurbaşkanına yetki kadarda sorumluluk getiriliyor, Meclise Cumhurbaşkanını soruşturma imkanı getiriliyor, soruşturma açılan  Cumhurbaşkanı erken seçim kararı alamıyor, yargılanmada  ceza alırsa Cumhurbaşkanlığı görevi sona eriyor.

MADDE:10- Cumhurbaşkanına her birisinin cezai ve denetim sorumlulukları olan bir ve daha fazla  Başkan yardımcısı ataması hakkı veriliyor, Bakanlar  Meclisin dışından seçiliyor, şayet Meclis içinden birisi  bakan olarak atanırsa  milletvekilliği düşüyor.

MADDE:11-Bu maddeyle  Meclisin ve Cumhurbaşkanının keyfi olarak birbirilerini görevden almanın önüne geçilerek istikrarın korunması için  Meclisle, Cumhurbaşkanı seçiminin aynı tarihlerde yapılması, Cumhurbaşkanın ise 5 yıllık yasama dönemi dolmadan meclisi feshetmesi durumunda kendisi de seçime gidiyor ve tekrar seçilirse, kalan süre gelecek dönemdeki süresinden düşüldüğünden görev süresi kısalıyor.

MADDE:12-Bu madde ile Türkiye Cumhuriyeti devletinin literatüründen Sıkıyönetim uygulaması çıkartılıyor ve gereğinde Cumhurbaşkanına OHAL ilan etme yetkisi verilmesine rağmen alınan karar Meclisin onayına sunuluyor, meclis tarafından kabul edilmez ise kalkıyor.

 MADDE:13-Bu madde ile askeri yargı tamamen kaldırılarak tüm yargılamaların sivil yargıçlara verilmesiyle ülkede yargı birliği sağlanıyor.

MADDE:14- HSYK´nın ismi HSK oluyor ve bu kurulun 4 üyesi Cumhurbaşkanı,7 üyesi ise Meclis tarafından seçiliyor.

MADDE:15- Cumhurbaşkanına verilen TBMM´sine tek kanun teklifi verme yetkisi yıllık bütçe ile sınırlı kalıyor.

  Verilen bütçe teklifini meclis onaylıyor, ret ederse önce geçici bütçe yapılıyor daha sonra sunulan teklifte yine Mecliste onaylanmaz ise önceki yılın bütçesi yeniden değerlendirilme oranına göre oluşturulup uygulanıyor.

MADDE:16- Başbakanlık kurumu Cumhurbaşkanlığı ile birleşiyor fakat Cumhurbaşkanın bir önceki maddede  belirtildiği gibi Meclise kanun teklif etme yetkisi bulunmuyor, bu yetki sadece Milletvekillerine veriliyor.

    TSK Devlet denetlemesi içine alınıyor, Jandarma Genel komutanlığı MGK üyeliğinden çıkartılıyor, Cumhurbaşkanın kararnameleri kanuna aykırı olamıyor, insan hakları konusunda kararname yayınlayamıyor ve meclis dilerse yayınlanan kararnameleri kanunla onaylayabiliyor veya iptal edebiliyor.

MADDE:17-Bu anayasa  değişiklikleri millet tarafından onaylandıktan sonra  ilk Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Meclis seçimi 03.11.2019 tarihinde birlikte yapılacak, milletin onayından  sonra 6 ay içinde meclis yeni dönemin işleyişini sağlayacak kanuni düzenlemeleri yapacaksak üyelerinin seçimi 30 günde gerçekleştirilecek ve 40 gün içinde göreve başlayacaklar.

  MADDE:18-Anayasanın millet tarafından kabul edilip resmi gazetede yayınlamasının ardından Cumhurbaşkanı partili olabilecek, HSK göreve başlayacak, askeri yargı kalktığından yargıda birlik sağlanmış olacak.

    Milletimizin bilinçli bir şekilde sandık başına gitmesi ve  ülkemizin birlik ile dirliğini sağlayacak istikrar yönünde iradesini ortaya sağ duyuyla koyması, akla gelebilecek provokasyonlar ada gelmemesi dileğiyle.

      Cuma´mız mübarek olsun.

      Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.


14.04.2017 09:05:04

Ali Genç

Pazar günü sandığıa el yordamıyla değil bilinçli onay için gidin!

Pazar günü sandığıa el yordamıyla değil bilinçli onay için gidin!