Akın akın cipslere, abur cuburlara, Fast food ve hazır gıdalara para akıtıyoruz. Aldıkça alıyoruz, yedikçe yiyoruz. Tekrar tekrar almak, yemek istiyoruz. Bir oturup hesaplasak hazır yiyeceklere ne çok para veriyoruz. Peki, neden hipnotize edilmiş gibi hazır gıdaya hiç düşünmeden para veriyoruz? Cevabı çok basit: MSG? Yani mono sodyum glutamat, Türkçe adıyla Çin tuzu.

Sodyum glutamat veya msg olarak  da bilinen mono sodyum glutamat doğal olarak en fazla ortaya çıkan gerekli olmayan amino asitlerden biri olan glutamik asidin sodyum tuzudur.

Yiyeceklere katıldığında o yiyeceğin tadının beyin tarafından güzel olarak algılanmasını sağlıyor. Çünkü glutamat aynı zamanda gıdaya umami diye adlandırılan farklı bir tat katar. Bilimsel olarak bu tat 5.tat olarak acı, tatlı, ekşi ve tuzlunun yanında kabul edilir. Bu nedenle de gıda üreticilerinin çoğu karlı olduğu için Çin tuzu kullanıyorlar.

Etkisini tat almayı artırarak gösterir. Tat alma duyusu dil üzerindeki yaklaşık 200 adet tat tomurcuğunun içine tükürük tarafından ayrıma uğrayan kimyasal maddelerin girmesiyle başlar. Burada oluşan sinyaller sinirler yoluyla beynimize taşınarak tat alma duyumuzu harekete geçirir. MSG içeren gıdalar dil üzerindeki tat alma tomurcuklarının hassasiyetini artırarak yediğimiz yiyeceğin olduğundan çok daha lezzetli algılanmasına neden olur.

MSG´li gıdalardan sonra alınan normal besinlerde tat alma duyarlılığımız azalır. Yapılan araştırmalar çocuklar ve gençlerin yedikleri hazır gıda maddelerinden sonra(cipsler, gofretler gibi) diğer besleyici gıdaları yemek istemediklerini göstermektedir. MSG içeren gıdalara yatkınlığı olan kişiler bu nedenle sadece bu gıdalarla beslenme eğilimi göstermektedir. Tıpta bu durum ?bağımlılık? adı altında tanılandırılmaktadır. (Eğer bir yiyecek ya da içeceğe normalden fazla ihtiyaç hissediyorsanız mutlaka içindekileri okumanız tavsiye edilir.)

Çin tuzu kan şekerinde çok hızlı bir düşüş meydana getirdiğinden insanda sürekli acıkma hissi uyandıran bir özelliğe sahiptir ev bu özelliği sayesinde yiyecek sektöründe gün geçtikçe daha fazla kullanılmaktadır.

Gıda üreticileri yiyeceklerin içeriğinde bu maddeyi ?kıvam artırıcı? olarak kattıklarını belirtseler de kıvam artırmakla uzaktan yakından alakası yoktur.

A.B.D. Gıda ve İlaç Dairesi MSG´yi Genellikle Güvenilir Kabul Edilir (GRAS) olarak sınıflandırırken Avrupa Birliği de gıda katkı maddesi olarak sınıflandırmıştır. Bundan ötürü bazı yerlerde, internet sitelerinde MSG´nin zararlı olmadığından Avrupa ve A.B.D. tarafından kabul gören bir madde olup sağlıklı olduğundan bahsetse de bunlar tarafından kabul gören nice besinler vardır ki (mesela; kola gibi) zararı tüm dünyada bilinmesine rağmen bu iki ülke tarafından kabul görüp tüm dünyada satılmaktadır. Hülasa bunlara tarafından kabul görmek o ürünün tamamen masum ve zararsız olduğunu göstermez.

Peki, nelerde MSG var?

*Tüm cipslerde,

*Fast food gıdalarda (hamburger, et ve tavuk ürünlerinde)

*Hazır çorbalarda

*Hazır soslarda

*Et ve tavuk bulyonlarda

*Bazı katı ve ekmek üstü yağlarda

*Tatlı ve tuzlu hazır ürünlerin çoğunda

*Pek çok lokanta ve dönercilerde

                        Lezzetli Bir Zehir?

Geçmişte glutamata bağlı halsizlik, uyuşma ve çarpıntı semptomlarının olduğu vakalar bildirilmiş, bu durum ?Çin lokantası sendromu? olarak adlandırılmıştır.

-MSG bir çeşit nörotoksindir yani sinir hücrelerine zarar verir. Bu yüzden merkezi sinir sistemi tahribatı ve buna bağlı olarak Alzheimer, Parkinson, Huntington hastalıkları, sara oluşmasına neden olabilir.

-Retinal dejenerasyon (göz retinası hasarı) yapabilir.

-Yağ birikimi doyma mekanizmasında bozukluk yapabilir ve bu obezite nedenidir.

-Büyüme hormonu baskılanması nedeniyle gelişim geriliği oluşturabilir.

-İnsülin salınımının uzun süreli artış seyrine bağlı pankreas hasarı ve bunun sonucunda diyabet oluşturabilir.

-Kimyasalın metabolizmasında görev almalarından ötürü böbrek ve karaciğerde hasar meydana getirebilir.

-Hamilelerde plasenta bariyerini geçerek bebeğin de aynı etkilere maruz kalmasına neden olur. Ayrıca emzirenlerde de süt vasıtasıyla bebeğe geçmektedir ve özellikle çocuklarda kanserojen özellik taşımaktadır.

Ayrıca okumak ve duymaktan daha etkili olan şey görmektir ki görünen köy kılavuz istemez derler. Dünyanın en çok hazır gıda tüketen ülkesi A.B.D.´dir.Tabi aynı zamanda en obez ve sağlıksız ülkesi de A.B.D.´dir. Bu da sanırım anlattıklarımızın bir ispatıdır.


9.07.2016 08:40:03

Asude Usluer Uğurlu

Paranızın Kontrolü Kimin Elinde

Paranızın Kontrolü Kimin Elinde