Bugünkü yazının konusu insanın dar mantığının alamayacağı manevi ilimlerle gelinebilecek yüksek mesafedir!

   Çünkü anlatacağımız tevatürle olduğu belirtilen gelişmenin manevi daha doğrusu ilik satırda da belirttiğim gibi tasavvuf ilminden nasibini almamış olan kuru akılla izahı mümkün değildir!

   Çünkü meydana gelen olay bir faninin ölümünden aylar sonra öğrencilerine ölümünden önce başlayıp, Hakkın vaki olmasıyla tamamlanamayan bir dersin devamının kabirde öğretmen ile öğrenci arasında yapılan konuşmayla tamamlanmasıdır!!!

   Dersini nefsi ölümü tattıktan aylar sonra tamamlayan kişi bir taraftan Hz. Ebubekir(R.A.)´a,bir taraftan ise Hz. Ömer(R.A.) efendilerimizin temiz,pak neslinden  gelen ilimizin manevi büyüklerinden olan ve  tarihi ile dini kaynaklarda verilen bilgilerde kendisi Şeyhul İslam olan, neslinden de 2 Şeyhul İslam ile 1 Viziri azam olmak üzere sayısız alim bulunan Şeyh Cemalettini Aksaray Hazretleridir.

   Çeşitli kaynaklarda verilen bilgide miladi 1313-14-89 arasında Padişah Murat Hüdavendigar döneminde Hadis,Tefsir,Fıkıh,Ahlak,Edebiyat ve Tıp dallarında eserler veren,ayrıca da Aksaray Şifahanesinde uzun yıllarda hocalık yapan Şeyh Cemaleddini Aksaray´ı hazretleri hocalığında 4 ayrı zümreye mahsus öğrencilerine ilim öğretiyordu.

   Bir kısım öğrencilerine atının üstünde evine ve evinden  günümüzün Zinciriye Medresesine giderken yanında gidenler,bir kısmı çarşı ve şehir içinde yaya yürürken onunla beraber yürüyenler,bir kısmı ise  kapı,kapı dolaşarak ders verdiği esnaflar olurken, asıl sabit öğrencileriyse Zinciriye Medresesi başta olmak üzere çeşitli  medreselerde eğitim gören talebeleriydi.

    Merhumun çoğu çileli geçen Karaman ve Osmanlı devletleri idaresindeki ömrü boyunca devam ettiği derslerinin birisini ise tamamlamaya fırsat bulamadan Hakka yürüdü.

    Kendisinin defin işleminden hemen sonra yarım kalan dersin devamını öğrenmek isteyen öğrencileri tarafından kabir başında defalarca yapılan çağrıya mübarek tarafından uzunu zaman cevap gelmez.

   Öğrencilerin uzun ve istikrarlı,aynı zamanda ise sabırlı çağrıları ölümünden aylar sonra maksadına olaşır.

   Öğrencilerinin verdiği selamı kabrinin içinde alan Şeyh Cemaleddini Aksaray´i hazretleri bulundukları yerden geçen bir Müslüman´ın yaptığı duadan kendisine düşen sevabı almak için sırada olduğundan çağrılarına cevap vermediğini belirterek sıranın kendisine gelmesinden sonra ancak Rabbimizin izni ile kendilerine cevap verebildiğini belirtir.

    Ardından ise öğrencilerine verdiği yarım kalan dersin  devamını anlatarak sohbetini tamamlar.

    Böylesi güzel Allah(C.C.) dostlarının şefaatine kavuşmamız  dileğiyle merhuma ve onun şahsında tüm Müslümanların geçmişine bağışlanmak üzere siz okuyucularımdan 3 İhlas ve 1 Fatiha okumanızı  bu okuduğunuz dualarınızı  İzmir de Teröristler tarafından yapılan alçakça saldırıda ölen şehitlerimizle birlikte tüm terör şehitlerinin ruhlarına hediye etmelerini rica ediyorum.

   Milletimizin tarih boyunca ortaya koyduğu, en son olarak yekvücut olarak 15 Temmuz alçakça kalkışması ve bu kalkışmada başarılı olamayanların destekledikleri iç ve dış saldırılara karşıda bu birlikteliğini koruyan milletimizin bunu kıyamete kadarda aynı şekilde sürdürmesi dileğiyle.

  Cuma´nız Mübarek Olsun.

   Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

 (*) Şeyh Cemaleddini Aksaray´i hazretlerinin doğum ve ölüm tarihleri ile Murat Hüdavendigar zamanında yaşadığına dair bilgi ile yazdığı ilmi eserleri konusundaki bilgiyi?ihttp://aksarayfx.mekan360.com/iys_unlulerimiz,sehirID=68,icerik=955,sayfa=1-unlulerimiz-cemaleddin-aksaray-i.html?dan aldım. Emeği geçenlerden Allah(C.C.) razı olsun. Ali Genç

 


6.01.2017 08:30:51

Ali Genç

Öldükten Sonrada Ders Veren Âlim

Öldükten Sonrada Ders Veren Âlim