2013-2014 öğretim yılı başladı bütün öğrencilere başarılar dilerim. Eğitim sistemi her geçen yıl değişiyor, öğrenciler de Truva atı gibi koşuştururken, yaz tatili bile yapamıyorlar. Birde sürekli sınav ve kılık kıyafet falan filan değişimi geliyor gidiyor. Öğrenci veli şaşkına döndü yapboz tahtası gibi. Birde okullar açılınca okul çevresine çok dikkat edilmeli. Çevreden gelen sorumsuz gençlerin öğrencilere uyuşturucu satışları hususuna hem Emniyet birimlerimiz, ham okul idaresi dikkat etmeli.

 

       Okulların sınav ve giyim kuşam meselesinde sık sık oynanmasından taraflı tarafsız birçok eğitimcimizin rahatsız olduğunu belirtmek isterim. Bunun nedeni zannedersem yanlış Bakanlık seçiminden kaynaklandığını Sayın Başbakan görmüş olmalı ki, Bakan değişikliği ile konuyu çözmeye çalıştı. Sayın Bakan Avcı’da alabora edilen bazı yanlışlıkları düzeltmeye çalışıyor.

 

       Yeni Bakanın uygulamaları hiç değilse eğitimcilerimizi rahatlatmış görünüyor. Giyim kuşamın eskiye dönüşü de velilerimizi mutlu etmiş görünmektedir. Çünkü çocuklarına her gün giyeceği sivil kıyafet alamayan veliler olacağı gibi, kompleksten dolayı çocuklar giyim kuşamdan dolayı velilerini zorlayacaklardı. Hiç değilse kıyafet yönetmeliğinin değişimi ile dar gelirli veliler rahatlamış oldu. Okul kıyafetlerinin yeniden uygulanması bütün veliler için iyi olduğu kanaatindeyim.

 

        Asıl burada çok önemli bir konu ise eğitime yeni başlayan okullarımızın geçen yıl olduğu gibi bu senede başarı çıtasını biraz daha yükseltmesi temennimiz. Geçmişteki başarılı günlerimize yaklaşarak yakalayabilmektir. Geçen yıl başarı çıtası geçmiş yıllara oranla biraz yükselmişti.

 

       Çok önemli bir diğer husus ise zaman zaman yaşanan ve gerek okul idaresi ve gerekse Emniyet güçlerimizin yaptığı başarılı çalışmalarla okul çevresinde odaklanan bazı gurupların takip edilerek tedbir alınması. Okul çıkışını bekleyen bu guruplar zamanında dağıtılmalı.

 

       Böyle bir gurup var demiyorum, geçmiş yıllarda meydana gelen bazı istenmeyen olayların yaşanmaması için uyarı olarak yazıyorum. Küçük paketler içinde esrar satışları ve çocukları uyuşturucuya alıştırmak için fırsat kollayan uyuşturucu tacirleri olabilir bunlara tedbir alınması.

 

        Emniyet güçlerimiz bazen göremeyebilir, okul idarecilerimiz bunu sıkı takip ederek gördüklerinde Emniyet güçlerimize zamanında bildirirlerse bu tür kötü alışkanlıkları çocuklara alıştırmaya çalışan gençlere tedbir alınmış olur.

 

       Geçen yıl bir akşam yaya olarak eve geliyorum. Elinde bir poşetle gelen genç gördüm. Yaklaşınca baktım ara ara poşeti kafasına torba gibi geçiriyor. Yanıma yaklaşınca bende para istedi, merak edip poşette ne var çekiyorsun dedim.

 

       “ amca bilmiyormusun kafa dolduruyorum, sen harçlığımı ver” dedi. Niye yalan söyleyim çocuğa harçlık verdim. Ama biraz da akşamın karanlığında istemeyerek verdim, çünkü kafayı bulmuş bir çocuk ne olur ne olmaz. Parayı alınca rahatlayan çocuğa sordum, poşet de ne var diye.

 

       Meğerse poşet de Bali sıkılıymış onu çekiyormuş. Bunu nereden bulup temin ettiğini, kimlerin alıştırdığını sormayı ihmal etmedim.

 

       Çocuk kırsal kesimde ilgisiz bir aile çocuğu olduğunu ve okuldaki arkadaşlarının buna alıştırdığını söyledi. Evet, aile ilgisizliği ve sorumsuzluğu çok önemli olmakla beraber okulda çok önemli. Alıştığı bu pisliği çekmek için bu çocuk ne yapıyor sokakta denk getirdiği insanlardan para dilenerek temin ediyordur.

 

      Para isteyen çocuğa benim gibi akşam saatinde ne olur ne olmaz endişesi ile mutlaka para veriliyor. Bunun numuneleri sık sık ülke genelinde yaşanmaktadır.

 

       Kısacası ben okul çevresinde yavrularımızın kötü alışkanlıklara alıştırılmaması için tedbir alınmalı derken. Okul idarecilerimizinde gerek okul dışı gerekse okul içinde iyi takip yapmaları sunucu bunun önüne geçileceği kanaatindeyim. Çünkü bir çek bir seferden bir şey olmazla başlayan bu alışkanlıkların zamanında önüne geçilmeli.


18.09.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

Okullar Açıldı Okul Çevresine Dikkat

Okullar Açıldı Okul Çevresine Dikkat