Memuriyete ilk başlangıçta yasa gereği mal bildirim beyannamesi adı altında bir belge alınır. 

Bu belgede kişinin mevcut mal varlığı tüm ayrıntıları ile belirtilir. Bunlar ise; ne kadar altını, parası ve taşınmazları olduğu ile ilgilidir. Halk dilinde buna nereden buldun yasası denilmektedir.  

Yasa güzel ve yerinde ama ben şimdiye kadar hiçbir kurumda mal bildiriminin dışında belirgin bir artışla yaşamında çok büyük farklılıklar gösteren kişiler hakkında herhangi bir işlemin yapıldığını ne duydum ne de gördüm. 

Hepimizin yakından takip ettiği gibi günümüzde birçok asker; sivil ve bürokrat yargıda hesap vermektedirler. Bunların başında 12 Eylül ve 28 Şubat sanıkları gelmektedir. Bunlara; işledikleri suçun yanında mal varlıkları da sorgulanmalı ve nereden çaldıkları bilinmelidir. Varsa çaldıkları bunlara derhal el konulmalıdır. Bunların neden olduğu masumlara ödenecek maddi tazminatları neden devlet ödesin? Daha açık bir ifadeyle bunların çaldıkları ellerinden alınıp mağdurlara verilmelidir. Kimseyi peşinen suçlamak istemem ama ülkemizde aniden türeyen zenginlerimizin sayısı hiç de küçümsenecek seviyede değildir.

Bu ülkede bir profesörün, bir askerin, bir siyasetçinin, bir gazetecinin, bir bürokratın kazanacağı azami para bellidir. Umarım günümüzün bu çok önemli soruşturmalarında sanıklara nereden buldun yerine; Nereden çaldın? Sorusu da sorulur. Çünkü bulmak kelimesi yolda bulmak, gömü bulmak anlamlarına da gelebilir. 

Bu yüzden nereden çaldın sorusu daha anlamlı olacaktır diye düşünüyorum.  



24.04.2012 00:00:00

Doç.Dr.İbrahim Baykan

NEREDEN ÇALDIN`

NEREDEN ÇALDIN?