Kilo, bireylerin ortak problemi olarak artık hayatımızın parçasıdır. Küçük ya da büyük her yaştan bireyin kilo ile imtihanı hiç bu zaman ki kadar çetrefilli olmamıştı. İlkokul sıralarında bile kilo ile mücadele etmek zorunda kalan çocuk sayısı hiçte azımsanamayacak düzeylere gelmiştir. Bu yaşlardan ergenlik dönemi ve sonrasında da yine kilo büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Evlilik sonrası ise artık kilo bireyin savaşmaktan yorulduğu ve onla yaşamaya çalıştığı bir dönem olarak karşımıza çıkar. Orta yaş ve sonrası ise kiloların getirdiği hastalıkların vücuda yerleştiği ve yaşamsal fonksiyonların kısıtlanmasıyla sonuçlanan bir evredir. Bu yüzden;  ?Neden kilo veremiyorum?? Sorusunu kendine sormayan çok az insan vardır.

            Neden kilo alıyoruz? Bunun cevabını aramak için bilimsel çalışmalar yapıladursun. Neden veremiyoruz? Sorusu da diğer sorudan bağımsız olarak cevaplamak çokta mümkün değildir. Kilo almak bir genetik yapı üzerine konulan çevresel faktörlerle açıklanabilecek karmaşık bir durumdur. Genetik faktörlerden bağımsız olarak bireyin kilo almasını açıklayabilmek imkânsızdır. Bireyin genlerinden gelen özellikleri ile metabolizma hızı, hormon salgı düzeyleri ve karakter yapısı kilo almaya yatkın bir yapı oluşturuyorsa çevresel faktörler diskalifiye edilse bile bu yapıdan dolayı kilo alınması kolaylaşır. Bu tür durumlarda kişinin yapısına uygun beslenme tarzı edinmesi ve fiziksel aktivite düzeyi için iyi bir egzersiz reçetesi hazırlanması gerekir. Tedavi edilmesi gerekecek düzeyde hormonsal dengesizlik olması halinde tedavi edilerek takip edilmelidir. Bunun yanında genetik faktörlerin kilo alma noktasında çokta etkili olmadığı ancak yaşam tarzı ve beslenme şeklindeki anormallikler sebebiyle ortaya çıkan problemler karşımıza en çok çıkan sorunlardandır. Çağın problemi olan besinlerin genetiği ile oynanma ve hazır gıda insan sağlığı için büyük problemler ortaya çıkarmıştır. Bunun yanın da insanlık tarihinde olmadığı kadar çok hareketsiz yaşama gidişin olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Yaşam çok hızlı akmakta ve insan bu hıza yetişmek için alışkanlıklarını ve hatta kendi yapısını değiştirme yoluna gitmektedir. Besin kalitesi ise artan ihtiyaç ve çeşitlilik talepleri yüzünden son derece endişe verici düzeylere kadar gerilemiştir. Bu faktörlerin birleşmesi bireyin isteği dışında kilo alması ve sağlık açısında da kendisine zarar verici hayat tarzı benimsemesine yol açar. Bu durumdaki bireylerin kilo vermesi ve hatta sağlığı açısından uygun bir hayat tarzı benimsemesi multidisipliner bir tedavi yaklaşımla ancak aşılabilir.

            Kilo neden veremiyoruz? Sorunun cevabı işte tam bahsettiğim konuların içersinde saklıdır. Genetik faktörler, çevresel faktörler ve ikinsin birleşmesi kilo problemi için her türlü olumsuz alt yapıyı oluşturur. Hareketsiz yaşam, besin kalitesinin düşmesi ve modern toplumun dikta ettiği yaşam tarzı ise günümüz insanın kilo ile imtihanın en zor kısmıdır.

 

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle?

www.fztabdullahgudendede.com

 


10.06.2015 09:01:01

Abdullah Güdendede

Neden Kilo Veremiyoruz?

Neden Kilo Veremiyoruz?