Molla Fenari´nin Hocası,2. Şeyhul İslam´la 1 Veziriazamın Dedesinden Dua Esirgenir mi?

                                                                                                                     BELÇIKA/GENK

                                                                                                                  ==================

   Hiçbir Müslüman din kardeşinden dua esir germi?

    Elbette ki esirgemez!

   Müslüman olan  bir din adamı din kardeşlerinden dua esir germi?

   Buna ?Evet? diyen olur mu?  El betteki olmaz.

  Ya din adamlarının ilçe veya köydeki amiri olan ildeki Fetva verecek tek yetkili din adamı olan Müftü her hangi bir din kardeşinden gelen dua talebini geri çevirir mi?

   Çevirmez dediğinizi  duyduğumdan sorularıma devam ediyorum.

   Bu kendisinden dua talebinde bulunulan Müftü kendi meslektaşı olan ve ilmi dünya tarafından kabul edilen  bir devletin en büyük din adamı yani Kadıların başında bulunan kadıları ve müderrisleri atamaya yetkili ilmiye sınıfının yüksek aşamasında bulunan  Kazaskeri olan.

   Başta tıp olmak üzere1) Şerhu´l-İzâh: Cemâleddîn Aksarâyî´nin kendi el yazısıyla mevcud olan bu eseri Arapçadır. Celâleddîn Muhammed bin Abdurrahmân el-Kazvînî´nin El-İzâh fil-Meânî vel-Beyân adlı eserine yazdığı şerhtir. İki cilt olan bu şerhi, Karamanoğlu Alâeddîn Beye ithâf etmiştir. Alâeddîn Bey bu eseri yazdığı her gün için bin dirhem gümüş ihsân etmişti.

    2) Telhis, 3) Şerh-i İnnellahe Haleka Âdeme alâ Sûretihî, 4) Hadîs-i Erbaîn (Kırk Hadîs), 5) Mecmâ-ül-Bahreyn Hâşiyesi: Fıkıh ilmine dâirdir. 6) Mültekâ Hâşiyesi, 7) Hallü´l-Mûcez: İbnü´n-Nefis diye bilinen Alâeddîn Ali bin Ebi´l-Hazm el-Kureşî´nin tıb ilmine dâir Mu´cezü´l-Kânun adlı eseri üzerine yazdığı şerhtir.

 8) Şerh-i Lübâb, 9) Ahlâk-ı Cemâlî: Osmanlı Sultanı Yıldırım Bâyezîd adına yazdığı ahlâk kitabıdır. Bu kitap üç bölüm hâlinde yazılmıştır. 10) İtirâzât ale´l-Keşşâf an-Hakâiki´t-Tenzil: Zemahşerî´nin Keşşâf adlı tefsîrine îtirâzlarını yazmıştır. 11) Şerh-i Gâyetü´l-Kusvâ: Kâdı Nâsırüddîn Abdullah Ömer el-Beydâvî´nin El-Gâyetü´l-Kusva fî Dirâyeti´l-Fetvâ adlı eserine yazdığı şerhtir.

    12) Kitâbü´l-Esileti ve´l-Ecvibe: Sualler ve cevaplar hâlinde kendi el yazısıyla hazırladığı bu Farsça eseri Amasya emiri Şâdgeldi Paşa adına yazdı. Bu eser Süleymâniye Kütüphânesi Nâfiz Paşa Kitaplığı 108 numarada kayıtlıdır. Kitap 95 sayfadır. Her sayfada 19 satır vardır. Güzel bir ta´lik yazı ile yazılmıştır. Kitap iki kısımdan meydana gelmiştir. Birinci kısmında tefsîre, ikinci kısmında hadîse dâir sualler vardır. Kitapta 171 kadar sual ve cevap vardır.

    13) Beydâvî Tefsîri Hâşiyesi, 14) Tekmile-i Tefsîr-i Semerkandî, 15) Şerh-i Telbîs, 16) Nüzhetü´l-Ervâh fî Şerh-i Ebyât-ı Şeyh Evhadüddîn ve Bâzı Sûfiyye. gibi dönemine ışık saçan kitapların yazar.

ŞEYH CEMALEDDİNİ AKSARAYİ HAZRETLERİ OSMANLI DEVLETİNİN İLK ŞEYHUL İSLAMI OLAN MOLLA FENARİNİN HOCASI!, 3 OSMANLI PADİŞAHINA ŞEYHUL İSLAMLIK YAPAN ZEMBİLLİ ALİ´NİN VE YÜKSEK İHTİMAL İLE MISIR KÖLEMEN SULTANI KAYITBAY´IN ŞEYHUL İSLAMI EKMELETTİN AKSARAY´ININ VE 2 PADİŞAHA VEZİRİ AZAMLIK YAPAN PİRİ MEHMET PAŞANINDA DEDESİDİR!!!

    Aynı zamanda Osmanlı devletin ilk en büyük din adamı makamına getirilen İlk Şeşhul İslam Mollan Fenari´ninde hocası olan.

   Yavuz Sultan Selim,Kanun Sultan Süleyman,Yavuz Sultan Selim ve 2. Selimle birlikte 3 Padişaha Şeyhul İslamlık yapan Zembilli Ali´ninde dedesiyse.

   Yine Yüksek ihtimal ile Mısır Kölemen Sultanı Kayıtbay´ında Şeyhul İslamı olan Ekmelettin Aksaray´ininde dedesiyse.

   Osmanlı Devletinin Yükselme döneminin en önemli Veziriazamı,Rodos ve Belgırat´ın fatihi olan Fatih  Sultan Mehmet´ten sonra, hatta ondan 3 km daha da uzun bir mesafede gemileri karadan 2. Defa yürüten, Osmanlı İstihbarat teşkilatını ilk defa kurulmasını sağlayan, bununla Çaldıran savaşanın kazanılmasını sağlayan, yivli topu ve kum torbalarıyla savunmayı icat eden ve daha onlarca sayıdaki başarılara sahip olanında dedesiyse.

     Kendisi bu kadar alim olan ve  iki Şeyhul islam ın ve bir veziriazamında dedesi olan bir kişiden hem de öylesine bir kişi ki kerametlerini dünyasını değiştirmesinden sonra devam ettirin den dua esirgenir mi?

   Aksaray´ın büyüklerin bahsedilirken bu büyük zatın ismi zikredilmez mi?

   Dünkü yazımda belirttiğim Cami imamlarına maaş bağlattıran, Belediye başkanlığı döneminde Başkent Ankara´nın kara bahtını ak eden güzel hizmetler veren  Aksaray´ımızı 1920 ?de 59 yıllık 1. ilçelik esaretinden kurtaran Çorakçı Zade Kara Vehbi den sonra 56 yıllık ikinci ilçelik esaretinden  Aksaray´ımızı kurtaran 2 dönem Devlet bakanlığı yapan

    3. Diyanet işleri başkanı Ahmet Hamid Aksekininde damadı olan siyaset ve devlet adamı Mehmet Altınsoy´un ölüm yıldönümü olan 17 Şubat´tan sonraki ilk Cuma günü  ilimizin  Camilerinde duayla anılması isteğini  Aksaray il Müftüsü Cemalettin Bal hocaya  Müftülük yanındaki Camiye de ismi verilen  Şeyh Cemalettini Aksaray´i hakkında da bilgi vererek kendisinden merhumdan da dualarında bahsedilmesini diledim.

   Ne hikmet ise  Müftü bey  izahı mümkün olmayan bir şekilde Velinimeti Mehmet Altınsoy´ ya dua edilmesinden imtina ettiği gibi  kendisi de Şeyhul İslam olan,Osmanıl devletinin  ilk Şeyhul islamı  Molla Fenarinin hocası, Şeyhul İslam Zembilli Ali  ve  Şeyhul İslam Ekmelettin Aksaray´ınin ve  Vezirazam Piri Mehmet Paşanın dedesi olan dönemini aydınlatan 15 ilmi eserinde yazarı olan Şeyh Cemalettini Aksaray´i  hazretleriyle ilgili bilgilendirmeme rağmen gereğini yapmadı.

   Hiçbir din kardeşimizden duanın  hiçbir kişi veya müftü tarafından da esirgenmemesi dileğiyle.

   Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

   (*) Şey Cemalettini Aksray´i hazretlerinin kitaplarının isimlerini ?iriz.biz/evliyalar/Cemaleddin-iAksarayi.htm?dan aldım. Emeği geçenlerden Mevla´mız razı olsun.

 


19.02.2019 17:30:37

Ali Genç

Molla Fenari´nin Hocası,2. Şeyhul İslam´la 1 Veziriazamın Dedesinden Dua Esirgenir mi?

Molla Fenari´nin Hocası,2. Şeyhul İslam´la 1 Veziriazamın Dedesinden Dua Esirgenir mi?