Birkaç gündür Umre notları olarak Medine ziyaretimizi aktarmaya çalıştım. Bugünde sizlere Mekke ziyaretimizi paylaşmak istiyorum. Bunları neden yazma gereği duyduğumla başlamak istiyorum. İslam güneşinin doğduğu ve oku ayetinin nazil olduğu bölgeyi anlatmalıyım ki, insanlara bir nevi teşvik olsun. Yoksa bunları paylaşma gereği duymaya gerek yok, ibadette gizli, kabahatte deriz ya. Bizde böyle yapabilirdik, ama bu mübarek mekânları anlatmalıyız ki belki de bizim bu yazımızdan sonra gidenlere teşvik olduğu için sevap alırız.

      Önce Medine’ye gittiğimiz için aslında çok şanslıydık, Mekke yorucu bir ziyaret olduğu için Medine’ye yorgun argın gelirsiniz ve ibadette aksamalar yaşayabilirsiniz. Medine’den otobüsle üç saatten fazla bir yolculuğa çıkıyorsunuz, ilk olarak Mikat mescidine gidip burada ihrama girip dua ediyor namazınızı kılıyorsunuz. Bizde bu şekilde yaparak yola çıktık, sağ olsun görevlilerimiz gezi ve yolculuklarımızda beni hep şoförün yanındaki koltuğa oturtarak her yeri rahat görme imkânı buldum.

     Medine adeta bir çöl iken, Mekke hiç görmediğiniz bir şekilde dağ, kayalıklar ve çukur içinde bir yerleşim alanı. Burada kış soğundan gittik ama orada sıcaklardan bol ter atarak her akşam duşa girmek zorundasınız bizde bunu yaptık. Yol boylarında dikkatimi çeken bir husus ise, çölde ot yok ağaç yok Develer çölde geziniyor. Beklemediğim bir başka hayvan ise koyun ve keçi sürüleri, ne yerler ne içerler bende merak konusu oldu.

     Gece Mekke’ye vardık, ihram elbiselerimiz ile otele yerleştik. Burada yemeklerimizi yedikten sonra abdestimizi tazeleyerek doğruca Kâbe’ye vardık. Kâbe’ye minibüs şoförleri ve halk Harem diyor, bizde hareme varıp ilk işimiz yatsı namazını Kâbe karşısında kıldık. Tabi ilk defa Kâbe’yi görmek sizi farklı duygulara sevk ediyor ve gözyaşlarınızı tutamıyorsunuz. Çünkü dünyanın her yerinde yaşayan Müslümanların bir çember içinde olan Kâbe’desiniz.

     Namazdan sonra tavafa başladık, tavaftan sonra Safa ile Merve arasında sayımızı yapmaya başladık. Say yaparken tahminim 50 metre kadar bir bölüm yeşil lambalar ile sizi uyarıyor. Burada Hacer Validemizin çaresiz bir şekilde koştuğu bölüm, burada diri ve hızlı yürüyorsunuz. Bu bölümün kenarında yüzlerce çeşmeden zemzem akıyor, istediğiniz kadar içebilirsiniz. Burada sayımızı da tamamlayarak makası olan bir arkadaşımız tıraşlarımızı yaptı ve umre ibadetimiz burada bitmiş oldu.

     İbadetin dışında isterseniz Hacer validemizin mescidine giderek niyet edip yeniden İhrama girip niyet ederek tekrar umre yapabilirsiniz. Bu kendi adınıza da olur, başkasının adına da yapabilirsiniz. Ben ancak üç sefer burada umre yapabildim tabi diğerleri kendi sevdiklerim adına yaptım ve birçok dost ve yakınlarım adına tavaf yaptım. Tavaf ise sizin diriliğinize ve Kâbe’ye ayırdığınız zamana bağlıdır.

      Kâbe’de müthiş bir inşaat çalışması devam ediyor, duyduğum inşaat ise Sayın Cumhurbaşkanımızın Umre ziyaretinde Kâbe’nin etrafına yapılan Kubbelerin bir kısmının yıkılması üzerine yaptığı uyarı neticesi yeniden yapılma inşaatı olduğu söylendi. Ama bu inşaatın tavaf yapmaya hiçbir engeli bulunmamaktadır. Tavaf için Kâbe’nin etrafının dışında iki kat daha var burada da tavaf yapabiliyorsunuz, yalnız biraz yorucu bu katlar.

      Yarın burada gördüğüm bazı önemli konuları sizlerle paylaşacağım.

       DEVAMI YARIN

 

 


27.03.2015 14:20:28

Erdogan Kaya

Mekke notları 4

Mekke notları 4