Okurlarım hatırlarsa geçtiğimiz günlerde Ilısu Bakım Merkezinde kalan Mehtap Uğurlu?dan bahsetmiştim. Kısaca yazdığım hayatından bölümleri bir başka yazımda kaleme alacağımı söylemiştim. Mehtap Uğurlu hem bedensel özürlü, hem de konuşma özürlü. Oturduğu tekerlekli sandalyesinde bile yardımla duran bir kızımız. Kendi kendisine öğrendiği okuma yazması ile elinde kalem 250 şiir yazmış. Bakım merkezi yetkilileri de ? şiirlerim? isimli bir kitap jesti ile ödüllendirmişler.

      Nevşehir Tuzköy kasabasından olan mehtap küçüklüğünden bugüne özürlü olarak hayatını devam ettiriyor. Uzun süredir Sosyal Hizmetler Müdürlüğünün Çocuk esirgeme kurumlarının Spastik Çocuklar ve Gençlere Eğitim Üretim ve Rehabilitasyon merkezlerinde kalmış.

       Belli bir yaşa geldiğinde okuma yazma öğrenerek insanlarla iletişim kurmaya başlamış. Yazıyı zor yazıp, kalemi zorla tutan Mehtap azim ve gayretle okuma yazmayı öğrenerek genç kızlığının verdiği ergenlik çağında etrafındaki insanlara imrenmiş. Kol kola gezip aşk yaşayanları görmüş. Bazen isyankâr bazen kendini teselli ederek hayata tutunmuş. Konuşamıyor ki, insanlarla iletişim kurup sohbet ederek dertleşsin. Zaman zaman buna da isyan etmiş. Ama bir kararla almış eline kalemi defteri içindeki aşk duygularını ve isyanlarını şiire dökmüş. Yıllarca yazıp biriktirdiği şiirlerinin yüzde sekseni aşk üzerine. Bazıları şefkat bazıları da kendilerinin hor görülmelerini dile getirmiş.

       Kendisini toplumdan dışlayanların aksine, bir gün evleneceğini ve çocuklarının olacağını bile şiirlerinde dile getirmiş. Sağlam insanların yapamayacağı bir şekilde 200 sayfalık şiir kitabı yazmış. Daha sonra Metin Sabancı bakım merkezinde kalırken kendisi gibi özürlü İsmail Koç ile birbirlerine aşık olmuşlar. Bir süre sonra da evlenmeye karar vererek Mahmut Tuncer Show?da evlenmişler.

      Kendisi ile yazarak konuştuğum Mehtabın hayatını en iyi bilen eşi İsmail bedensel özürlü ama zeki ve konuşkan olması nedeni ile Mehtabı zaman zaman bize o anlattı. İsmail in ailesi kendisine karşı çıkmalarına rağmen dinlemeyip Mehtapla evlenmişler. Aralarında kavga da olduğunu ama bunun evliliğin başka bir güzelliği ve tuzu biberi olduğunu söylediler. Mehtap aynı zamanda mükemmel bir bilgisayarda kullanıyor ve artık şiirlerini bilgisayar sayesinde yazıyor.

       Mutlu bir evliliklerini sürdüren bu özürlü kardeşlerimiz inanın hayat dolular. Nasıl olursanız olun hayata tutunarak isyan etmeden yaşamasını bilmek çok önemlidir. İstenirse neler yapılabiliyormuş en güzel örneği Mehtap kızımız. İsyan ve asilik yok hayata tutunarak yaşamak var diyerek şiirlerini yazmış. Aşk şiirleri dışında bazen arkadaşlarına sitem edip dışlanmasına isyan etmiş, dinleyelim.

          Sakatlığın ne demek olduğunu bilirmisin?

          Her gün ağlamanın

          Allah?a isyan etmenin

         Ne demek olduğunu bilirmisin?

Allah deyip el açmanın

İyileşeceğin umudu ile yaşamanın

Ağlayıp da gülmenin

Ne demek olduğunu bilirmisin?

        Yürüyenlere nasıl imrendiğimi

        Koşup oynayan çocuklara, gezen gençlere

        Sizler yürüyememenin

        Ne demek olduğunu bilirmisiniz?

Herkes kaçar sizden

Hiç kimse arkadaşınız olmak istemez

Siz sakat olmanın

Ne demek olduğunu bilirmisiniz?

         Herkesin derdi bambaşkadır

         Kimi kör görmek ister

         Kimi konuşamaz konuşmak ister

         Kimi sağır duymak ister

        En kötüsü de yürüyememek

       Hele de benim gibi

       Yavaş yavaş arabaya bağlanmak

       Mehtap sakatlığını anlattı anlayabilirseniz

       Asla anlayamazsınız.

 

         


27.09.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

Mehtap kızın öyküsü

Mehtap kızın öyküsü