Hz. İbrahim ve Hz. İsmail arasında geçen ?kurban? diyaloğunu ele alan şu âyetleri okuyalım önce: ?Rabbim! Bana erdemli bir (evlat) bağışla!? Bunun üzerine ona uyumlu ve olgun bir oğlan çocuğu müjdeledik. Derken çocuk onun çaba ve tasasına ortak olacak olgunluğa eriştiğinde, (İbrahim) şöyle dedi: - ?Yavrucuğum! Kendimi rüyada seni kurban ederken görüyorum; bir bak bakalım, sen bu işe ne dersin?? -?Babacığım!? dedi, ?Sana emredileni yap; inşaallah beni sabredenlerden bulacaksın!

            Sonunda o ikisi Allah?a teslimiyetlerinin bir gereği olarak (vardıkları sonuca) uydular ve (babası) onu yüzüstü yatırınca, Biz kendisine ?Ey İbrahim!? diye seslendik, ?Rüyayı tasdik ettin.? Nitekim Biz, iyilik yapanları işte böyle ödüllendiririz. Hiç şüphesiz bu, elbet apaçık bir sınavdı; ve Biz ona fidye olarak muhteşem bir kurban verdik; geriden gelen herkesin zihninde ona ilişkin (örnek) bir hatıra bıraktık: Selam olsun İbrahim?e! (Saffat, 100-109)

            Göğsünde yürek yerine taş taşıyanlar nasıl anlasınlar kurbanı? Koca bir ömrü yemekhane, yatakhane, abdesane, işhane arasında, hayatın bundan öte, daha yüce bir anlamı olduğunu fark etmeden geçirenler nasıl anlasınlar kurban eden İbrahim´i, kurban olan İsmail´i?

            Bakınız etrafınıza; kurban olmayan birini görebilir misiniz? Kimi kara sevdasının, kimi ak sevdasının kurbanıdır. Dünyaya, paraya, makama, mala, şöhrete, alkışa, servete kurban olmak ve kurban etmek için kuyruğa girenlerin haline bakın.

Bakmayın siz ?Ben hiçbir şeye kurban olmam!?  diye iddialı konuşanlara; aslında onlar benliklerine ve bencilliklerine kurban olmuş birer zavallıdan başka bir şey değildirler. 

                ?Lebbeyk Allahumme lebbeyk!? diye yüreklerini dua makamında İbrahim´in, İsmail´in, hicretin gelini Hacer´in korosuna katan milyonlar, bu sürecin her şeye rağmen süreceğini muştuluyorlar.

            Bu ses İbrahim´in dört bin yıl öteden gök kubbeye saldığı bir ses. Nemrud´un ütopyasına benzemez bu; tam dört bin yıllık yaşanan canlı bir süreç. ?Lebbeyk Allahumme lebbeyk!? diye yüreklerini dua makamında İbrahim´in, İsmail´in, hicretin gelini Hacer´in korosuna katan milyonlar, bu sürecin her şeye rağmen süreceğini muştuluyorlar.

            O halde halde haydi hep bir ağızdan ses katın İbrahim´in gök kubbede yankılanan sesinin yanına:

?Lebbeyk Allahumme lebbeyk: Buyur Allah´ım emrine amadeyim!?

Bayramınız  mübarek olsun kalın sağlıcakla

Hafize çolak


5.09.2016 13:34:04

Hafiza Çolak

KURBAN VE İNSAN

KURBAN VE İNSAN