Kuran anne ve babaya saygıya önem verir. Allah Kuran´da şöyle buyurmaktadır:

?Rabbin, Ondan başkasına kulluk etmememizi ve anne-babaya iyilikle davranmayı emretti. Şayet onlardan biri veya ikisi senin yanında yaşlılığa ulaşırsa, onlara: ?Öf´ bile deme ve onları azarlama; onlara güzel söz söyle.?(İsra Suresi,23)

?Biz insana, ?anne ve babasına´ iyilikle davranmasını tavsiye ettik??(Ahkaf Suresi,15)

Bununla beraber anne ve babanın her dediğinin, Allah´a rağmen yapılması doğru değildir. Yani bir ebeveyn çocuklarına Allah´a karşı gelmeyi öğütlüyorsa o kişiye uyulmamalıdır. Herhangi bir insan -anne babamız da olsa Allah´a tercih edilirse, kişi dinen büyük bir hata yapmış olur. Ya Allah´a ya başkasına itaat etme seçeneklerinden biri karşısında tercih, her zaman Allah´a tercih yönünde olmalıdır.

?Biz, insana, ana-babasına iyi davranmasını tavsiye ettik. Eğer onlar, seni, hakkında bilgin olmayan şeyi (körü körüne) Bana şirk/ortak koşman için zorlarlarsa, onlara itaat etme. Dönüşünüz ancak Banadır. O zaman size yapmış olduklarınızı haber vereceğim.? (29/Ankebût, 8)

?Biz insana, ana-babasına iyi davranmasını tavsiye etmişizdir?Eğer onlar seni, hakkında bilgin olmayan bir şeyi (körü körüne) Bana şirk/ortak koşman için zorlarlarsa, onlara itaat etme. Onlarla dünyada iyi geçin. Bana yönelenlerin yoluna uy. Sonunda dönüşünüz ancak Banadır. O zaman size, yapmış olduklarınızı haber veririm.? (31/Lokman, 14-15)

Bu âyetlerde ana babaya ihsanla/iyilikle davranma emredilmekle birlikte, şirk koşma, İslâm´dan uzaklaşma gibi Allah´a açık isyan konusunda onlara itaat edilmemesi istenir.

?(Kâfir olarak ölüp) Cehennem ehli oldukları onlara açıkça belli olduktan sonra, akraba dahi olsalar (Allah´a) şirk koşanlar için af dilemek ne peygambere yaraşır ne de mü´minlere. İbrahim´in, babası için af dilemesi, sadece ona verdiği sözden dolayı idi. Yoksa onun Allah´ın düşmanı olduğu kendisine belli olunca, (af dilemekten vazgeçip) ondan uzaklaştı. Şüphesiz ki İbrahim çok yumuşak huylu ve pek sabırlı idi.? (9/Tevbe, 113-114)

Görüldüğü gibi Allah anne babamıza iyi davranmamızı istemekle beraber onlar bize dine aykırı işlerde telkinde bulunursa onlara dur diyebilmeliyiz.  ANNE , BABASININ KIYMETİNİ BİLENLERDEN AYLE YARAB (AMİN İNŞALLAH) kalın sağlıcakla

 

Hafize çolak


19.06.2016 11:59:10

Hafiza Çolak

Kur´an´a Göre Anne Babamıza Nasıl Davranmalıyız??

Kur´an´a Göre Anne Babamıza Nasıl Davranmalıyız??