HİZMET TURİZMLE UMRE AYRICALIĞI ?Küçük bir çocuğun dilinden?

Çocukla umreye gitmek denince insanlar genellikle biraz çekimser davranırlar. ?Umre mi yapacaksınız yoksa çocuğa mı bakacaksınız?? gibi tepkilerle karşılaşmak işten bile değildir. Oysaki çocukla umre yapmak hiç de ürkütücü değil, aksine çocuğun geleceği için paha biçilmez bir yatırımdır. Zira küçük yaşta oraların manevi havasını teneffüs etmek çocuğun bir ömür tesiri altında kalıp unutamayacağı bir histir. Üstelik ilerleyen yaşlarında ahlaklı bir insan olmasında da etkili olacağına inanıyorum.

     Bir çocuk için umre ve o mekânlara gitmek nasıl bir histir bunu biz büyüklerin anlaması imkânsızdır. Hatta biz büyükler çocuk ne anlasın oralardan deriz belki ama çocuklar bazen biz büyüklerden daha hisli olabiliyorlar.

     Benim küçük kardeşim de bu sene umreye gitti. Adı Bedia Gülderen, daha 10 yaşında ama hissettiği duygular bir çocuğa göre hiç de küçümsenecek cinsten değil? İşte bir çocuğun ağzından umre yolculuğu:

     ?Bugün umreye gitmek için uçağa bineceğiz. Ben aslında gideceğimiz yerin adını umre sanıyordum. Meğerse adı Mekke´ymiş. Fakat annem ve babam oraya Mekke değil de Mekke-i Mükerreme dememin daha doğru olacağını söylüyorlar. Mübarek bir yer olduğu içinmiş. İlk kez uçağa bineceğim için çok heyecanlıyım. Birkaç dk. sonra o kocaman ve görkemli uçağı gördüm. Ablamla beraber yerimize oturduk. O daha önce uçağa bindiği için çok heyecanlı değildi. Babam kafile başkanı olduğu için kontroller yapıyordu. Bir süre sonra uçak hareket etti ve umre yolculuğumuz başladı. Uçakta herkes beraberce tam olarak bilmediğim içinde sık sık lebbeyk geçen bazı dualar okuyorlardı.

     Birazdan Kâbe-i Muazzama´yı göreceğim. Daha önce televizyonda görmüştüm ama gerçeğini çok merak ediyordum meğer gerçeği çok daha kocaman ve güzelmiş. Beni buraya getirdikleri için anne ve babamı çok seviyorum. Burası çok güzel bir yer. Size nasıl anlatabilirim bilmiyorum ama tıpkı güzel bir çikolata yerken hissettiğiniz duygu gibi. Burası çok sıcak ama nedense beni rahatsız etmiyor. Belki de mutluluktan hissetmiyorumdur.

     Daha sonraki günlerde Sevr ve Nurdağı diye iki dağı görmeye gittik. Buralarda p.e.´in özel hatıraları varmış. Ama o dağlar öyle yüksekti ki ben genç ve zinde olmama rağmen zor çıktım. P.e. yaşlıyken çıkmış acaba nasıl çıkmış çok merak ettim doğrusu. Babam da bunun üzerine peygamberlerin özel insanlar olduğunu söyledi.

?

     Artık buradan ayrılma zamanımız gelmişti. Biraz da Medine-i Münevvere´de kalacaktık. Annemle ablam yol hazırlığı yapıyorlar. Babam da kafiledekilere bilgiler veriyor. Şimdi yoldayız. Sanırım yol biraz uzun sürecekmiş. Medine-i Münevvere´yi çok merak ediyorum.

     İşte Medine-i Münevvere´ye geldik. Burası çok güzel bir yer. Nedense ben bu iki şehri çok sevdim. Daha önce pek çok şehir gezmiştim ama hiçbirine gider gitmez böyle içim ısınmamıştı. Buralar gerçekten çok özel yerler galiba. Burada da bazı ziyaretler yaptık. Ablamın söylediğine göre Uhud dağı, Kıbleteyn mescidi, Kuba mescidi ve Yedi mescitlere gitmişiz.  

?

     Artık dönme vakti geldi. Oysa ben buraları çok sevmiştim. Şişt kimseye söylemeyin ama ben buralara yüz defa daha gelebilmek için çok dua ettim. Dua gizli olunca daha hızlı kabul olurmuş ya o yüzden kimseye söylemeyin diyorum. Buradaki dualar hep kabul olurmuş. İnşallah ben de çok kere daha gelebileceğim buralara. Size tavsiyem siz de ailenizden karne hediyesi olarak telefon ya da tatil istemeyin umre isteyin. Üstelik HİZMET TURİZMLE gidin çünkü onlar çok güzel ilgileniyorlar.?

      Sözün özü çocuk deyip geçmeyin. İmkânınız varsa daha küçükken evlatlarınızı oralara götürün. Kim bilir belki sizin fark edemediğiniz detayları onlar görür, sizin hissedemediğiniz havayı onlar teneffüs eder. 

   


23.04.2016 22:39:09

Asude Usluer Uğurlu

Küçük bir çocuğun dilinden

Küçük bir çocuğun dilinden