Çocukluğumuzda 1961 Anayasası yürürlükteydi.

   Bu anayasanın vatandaşlarımızın hak ve sorumlulukta eşit olduğunu düzenleyen 12. Maddesinin bu emrinin özde olmayıp sözde olması nedeniyle köy ve şehirlerdeki okullarını öğretime açılması ve kapanmaları farklı tarihlerde gerçekleştiriliyordu.

   Şehir okulları şimdiki gibi Haziran’ın ilk haftası veya devamında kapanırken köy okulları 23 Nisan törenlerinin yapılmasının ardından karnelerin dağıtılmasıyla kapanıyordu.

   Yine şehir okulları her yıl 15 Eylül civarında açılırken köy okulları ise en az 15 gün sonra Ekim’in başında eğitime başlardı.

    Yani şehirlerde okuyan ilkokul öğrencileri köy çocuklarına göre her yıl 2 ay daha fazla eğitim görüyorlardı.

  Yani köy çocukları şehirlerdeki emsallerine göre 2 ay daha kısa eğitim gördüklerinden her yönüyle onların gerisinde kalıyorlardı.

   Birde işinde uzman olan öğretmenler yerine genel olarak yeni mezun olan öğretmenlerin veya sürgüne gönderilenlerin köylerde görevlendirilmesi nedeniyle köylerde ilkokulu bitirenlerin çoğu bir metni okurken heceliyordu.!!!

   Günümüzde ise ülkemiz genelindeki ilk ve orta öğretim kurumlarının öğretime başlaması ve tatile girmeleri aynı tarihte gerçekleştirilmesine.

   Yürürlükteki 1982 tarihli Anayasamızın ülkemiz bireylerinin hak ve hürriyet yönünde eşit olduğunu belirleyen 10. maddesine rağmen eğitim seviyesinde köy ile şehir okulları arasında maalesef halen eşitlik sağlanamadı.

    Ülkemizin demokratikleşmesi ve kalkınması konusunda kat ettiği önemli gelişmeler ve bu gelişmelerle sağlanan başarılara rağmen maalesef halen köylere yeterli uzmanlığa ulaşmış yeterli sayıdaki öğretmenlerin verilmemesi.!!!

    Köy okullarında şehir okullarındaki fiziki gelişmenin sağlanmaması ve genel olarak birleştirilmiş sınıflarda eğitim verilmesi nedeniyle köy çocukları eğitim yönünden şehirdeki akranlarının halen çok,çok gerisindeler.

    Vatandaşlarımız arasında eşitsizliği sebep olan tüm olumsuzluklarla birlikte eğitim eşitsizliğin inde tamamen ortadan kaldırılması için köy çocuklarının da şehirlerdeki öğrencilerin eğitim seviyesine ulaşması için köy okullarında da işinin ehli uzman öğretmenlerin sayısının arttırılması.

   Köy öğrencilerinin eğitim gördükleri okulların fiziki durumunun şehir okulları seviyesine çıkartılarak birleştirilmiş sınıf uygulamasının tamamen ortadan kaldırılması.

 Şehir ve köy okullarında sağlanacak bu eşitliğin yanında eğitim müfredatımızın milletimizin değerlerine göre düzenlenerek Eğitimin ismindeki gibi gerçekten ”Milli” olmasının sağlanması için gerekenlerin yapılması dileğiyle.

     Tüm eli öpülesi öğretmenlerimiz inde maddi ve manevi tüm sıkıntılarının da giderileceği umuduyla 24 Kasım Öğretmenler gününü tebrik ediyorum.

    Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

 

 


24.11.2014 00:00:00

Ali Genç

Köy ve Şehirlerde Eğitimi Eşitleyen Öğretmen

Köy ve Şehirlerde Eğitimi Eşitleyen Öğretmen