Dün, ? nasıl bir komşuyuz? başlıklı yazıyı kaleme almıştım. Bu yazım okuyucular tarafından büyük ilgi görmüş olmalı ki, birçok telafon ve mesaj aldım. Yazımda bazı komşulukları yazmadığımı söyleyenler oldu. Demek ki, komşuluklarımızda çok eksik ve hatalar olmalı ki, herkes bu konudan dert yanıyor. O zaman dünden eksik kalanları bu gün devam ederek yazalım. Tabi bu arada okuyan çokta bu sosyal patlama enflasyonu olan kötü komşulukları bakalım kaç kişi beğenecek. Tabi siyasi yazılarımızdan dolayı okuyupta beğenemeyenleri  bu yazımızda görelim.

  1. Komşusu evinden uzak bir yere veya taile gittiğinde diğer komşusu komşu evine

kendi evi gibi bakmıyorsa bu komşıluk değildir.

       2. Komşusu birkaç gün evinden uzak kaldığında evinin anahtarını yan komşuya veremiyorsa bu da iyi bir komşuluk değildir.

       3. Üst katta oturan komşu, alt katta oturan komşunun balkonuna halı veya sofra çırpıyorsa bu da iyi bir komşuluk değildir.

       4. Üst katta oturanlar alt katlarda oturan komşuların balkonuna sıgara külü ve izmariti atıyorsa, balkondan aşağıda oturanların üzerine yediği içtiğini atıyorsa bu da iyi komşuluk örneği değildir.

        5. Yine üstte oturan komşu belli saatlerden sonra gürültü yapıp müzik çalıyorsa, gece geç saatte tamirat yaparak alt kattaki komşuyu rahatsız ediyorsa bu da iyi komşuluk değildir.

       6. Bazı aileler evde elinde yıkadığı çamaşırları ve halıyı sulu sulu balkona atıp aşağıya su akıtıyorsa bu da iyi komşuluk ilişkileri değildir.

       7. Komşusunda hasta varda, sizden rıcada bulunmadan aracı olmayan komşunuzun hastasını aracınız varda kendiliğinizden hastahaneyevgötürmüyorsanız bu da iyi komşuluk değildir.

       8. Komşunuzun iyi ve kötü gününde onun yanında olmuyorsanız bu da iyi bir komşuluk değildir.

       9. Komşular arasında yarış olmadan, aldığınız herhani bir eşya veya aracı durumu iyi olmayan komşuya övünmek maksadı ile mütevazi olmadan onu kıskandırmak için hava atıyorsanız bu da iyi bir komşuluk değildir.

       10. Durumu iyi olan komşular, durumu iyi olmayan komşuya yediğini içtiğini anlatıyorsa bu da iyi komşuluk örneği değildir.

        11.Büyük şehirlerdeki komşuluklar ekseriya, birbirinin ahvalinden habersiz olan ölülerin mezar komşuluğuna benzerler. Ebubekir Hâzım Tepeyran

        12. Hayırlı komşu, hayırsız akrabadan iyidir.

         13.İyi komşuluk yalnız komşuya eziyet etmemek değil, komşunun eziyetlerine de katlanmak demektir. Hasan-ı Basri

        14. Evden önce komşu, yoldan önce yol arkadaşı, yolculuktan önce yol azığı gereklidir. Hâdis-i Şerif

         15. ?Komşunla kavga etme, misafir gider o kalır.? (Hz. Ebubekir)

        16. Keçe satarsan komşuya sat; bir kenarında kendin de oturursun.

        17.Komşu komşunun külüne muhtaçtır.

        Peygamber efendimiz, ? komşuyu komşuya mirasçı kılacaktım? ifadeleri herhalde durup dururken söylenmemiştir. Onun için birbirlerini tanımayan, tanıyıpta selam vermeyen komşuluk az değildir. Onun için komşuluğumuzu tekrar gözden geçirmekte fayda vardır.


19.10.2017 09:17:50

Erdogan Kaya

Komşuluk ile ilgili konuya devam edelim

Komşuluk ile ilgili konuya devam edelim