Sağlıklı bir yaşamın temelinde doğru beslenme ve düzenli egzersiz var. Düzenli egzersiz alışkanlığı edinen bireyler de sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürme oranı yüksek. Bunun yanında birçok hastalık için koruyucu yönü var. Hastalıkların tedavisinde vücut aktivitesi artırması ve kendi kendini tedaviye katkı sağlaması da önemli bir özelliğidir. Günümüzde görülen hastalıkların büyük bir kısmının da fiziksel problemlerle bağlantılı olduğu düşünülürse düzenli egzersiz ve doğru beslenmenin önemi daha iyi anlaşılmış olur. Güncel bir konu olması dolayısıyla doğru beslenme üzerine herkesin bir fikri vardır. Konu üzerinde uzman görüşüne çok hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Ancak bireye özgü egzersiz ve egzersiz reçetesi noktasında yeterli bilgi ve uzman görüşüne ulaşmak kolay olmuyor.

                Egzersizlerin de reçetelenip verilmesi gerekir. İlk bakışta şaşırtıcı geldiğini biliyorum. İlacın reçeteyle verildiğini duydunuz da egzersizin hiç duymamışınızdır. Halbuki modern toplumlarda artık her alanda en ince ayrıntılara kadar uzmanlaşmaya gidiliyor. Sağlıkta da aynı şekilde uzmanlık alanları çok daha artış durumdadır. Bir egzersiz programı oluşturulurken bireyin bel, boyun, omuz ve ayak bileği gibi eklemlerindeki problemleri görmezden gelinemez. Bunun yanında bireyin geçirmiş olduğu cerrahi operasyonları görmezden gelerek hazırlanacak bir program çok hatalı olur. Önceki yaşamında hangi düzeyde alışkanlıkları olduğunu değerlendirmeden kalıp programlar eline sıkıştırıp göndermek son derece yanlıştır. Fiziksel analizi iyi yapılmadan verilecek reçete uygulanabilir değildir. Bunun yanında kilo vermek isteyen bir bireyde doğru beslenme eğitimi verilirken uygun egzersiz reçetesi vermekte son derece önemlidir. Egzersiz reçetesinin oluşturulası ise fizyoterapistin iyi bir değerlendirme yapması sonrasında olabilir. Kilo vermek için bilinçli bir egzersiz büyük öneme haizdir. Egzersiz ile kilo verilir. İstenilen kiloya geldikten sonra da koruma yine egzersiz alışkanlığı ile sağlanabilir.

                Kilo vermek için yapılan egzersizlerde sıklıkla yapılan yanlışlardan bazıları şunlardır. Kas iskelet sisteminde var olan sorunları görmezden gelmek, egzersiz süresinin ayarlanmasındaki hatalar, egzersizin nasıl başlayacağı, devam edeceği ve bitirileceği konusundaki eksiklikler, kardiyovasküler sistem değerlendirmesi yapılmaması, kalıtsal hastalıkların göz ardı edilmesi, vücudun bir mekanik mekanizma gibi düşünülerek program hazırlanması, bulunulan kiloya göre uygun egzersizlerin verilememesi, yapılacak egzersizlerin doğru şeklinin öğrenilememesi, egzersiz sıklığının ayarlanmasındaki hatalar, yaşa ve kiloya göre ayarlanmamış olmaları, alınan diyetle uyumlu olmaması bunlardan bazılarıdır.

                Zayıflamak isteyen bireyler şunu unutmamalıdır. Emek harcamadan zayıflamak mümkün değildir. Egzersiz reçetesi ve doğru beslenme alışkanlığı olmadan sadece içilecek, yenilecek, yutulacak şeylerle kilo vermeye çalışmak son derece tehlikelidir. Uzman bilgisi olmadan TV, radyo ve sanal ortamdan duyularak ve görülerek alınıp, kullanılan zayıflama garantili diye satılan şeylerden sakınmalısınız. Mutlaka bir uzman yardımı alarak zayıflamaya çalışmalısınız. Öncelikle gerekli tahlilleri hastanede yaptırmalısınız. Kilo vermek için uygun egzersiz reçetesini de yine bir uzman yardımı alarak yapmanızda büyük yarar vardır.

                Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle?

 


20.06.2016 08:28:22

Abdullah Güdendede

Kilo Vermek İçin Doğru Egzersiz Reçetesi

Kilo Vermek İçin Doğru Egzersiz Reçetesi