Yeni sanayi ve kentsel dönüşüm projesi ile ilgili eylemler kendisini dedikoduya bıraktı. Geçtiğimiz hafta içi konuyu masaya yatıran Ak Parti kurmayları Ankara’da Milletvekili Ali Rıza Alaboyun’un meclisteki odasında bir araya gelerek gerçekten Sanayici zarar görüyormuydu görmüyormuydu konuyu detaylıca incelediler. Daha sonra Milletvekillerimiz Sayın Ali Rıza Alaboyun, Ruhi Açıkgöz, İlknur İnceöz, Belediye Başkanımız Nevzat Palta ve İl Başkanı Fatih yıldırıcı açıklamalarda bulundu.

        Bu projenin Aksaray için hayati önem taşıdığını ve projenin başından sonuna kadar destekçisi olduklarını ve konuyu Sayın Başbakanın takip ettiğini söylediler. Aksaray da konu hakkında öncülük etmeye çalışanların kendilerini de aradığını söylediler.

        Konunun sokakta eylem yaparak yâda bildiri yazarak halledilemeyenciğini, sıkıntısı olanların yetkili mercilerle görüşmesi gerektiğini söylediler. Bunlar sokakta yâda orda bur da konuşarak sokaktan duyma bilgilerle mağduriyetin önlenemeyeceğini söylemeleri yerinde bir görüştü.

      Bende bu konu ile ilgili bir yazı yazarak projeye destek çıkmıştım, bazı eş dost sanayiden beni arayarak birde kendileri ile görüşmemi istediler. Ancak önce proje ile ilgili bilgilenmek istedim ve bilgi edindim. Daha sonra sanayicilerimizle görüştüm, herkes bir kafadan konuştuğu gibi konuyu anlayanlarda vardı. Kime sorsan projeye itirazı yok, itirazı olanlar yeni yerden dükkân alamayacaklarını ve ödemelerde zorlanacakları için burada kalmak isteyenler vardı. Bunların bir kısmı kirada oturanlardan bazıları ödeme de zorluk çekeceklerini söylüyorlar.

       Birde bu bölgede bir metre yeri olmayıp da işi karıştırmak isteyerek siyaset yapmak isteyenler var. Bazılarına baktım bunların ekseriyetinde Nevzat Palta düşmanlığı oluşmuş. Ha demek ki Nevzat Palta üzerinden siyaset yapılıyor, hâlbuki bu proje Nevzat Palta’nın projesi değil hükümetin projesi. Elbette kimsenin kafasına silah dayayarak mülkleri alınmaz, ama sanayi yapılırda esnafımızın bulunduğu yerin sağlıksız koşullar olduğu ile ilgili çalışma başlarsa herkes yeni yere gitmek zorunda. O zaman mevcut yerlerin yıkılması söz konusu olur ve yıkılırsa peki o zaman kim kiminle anlaşacak?

        Geçmişte mevcut sanayiye gelirken de uzun sıkıntılar yaşandı sonra taşınınca herkes oh be dünya varmış dediler. Yarın aynısının olacağını tahmin ediyorum, elbette mülkü olanlar ellerine geçmiş fırsatı değerlendirmek isteyecek ve ne kadar fazla alırsamın hesabını yapacaklar tabide haklarıdır.

       Yalnız son günlerde edindiğim duyumlar doğru ise çok çirkin. Benim bizzat duyduklarım da mevcut, Belediye de projeye destek olduklarının beyanını yapıp arkasındanda Projenin gerçekleşmemsi için çalışmalar yapıp dedi kodu etmek çok çirkin. Bu davranışlar temsil ettikleri kurumlara yakışmamaktadır. Hatta bu ikili konuşmaların ses kayıtlarının da olduğu söylenmektedir. Bu tür davranışları yapanların oturdukları koltuk ve misyonlarına zarar verir.

      Hatta bir başka konu, sanayide bu işin öncülüğünü yapan insanların bazılarının sanayide tapularının bile olmadığı söyleniyor. Bu arkadaşların amaçlarını da anlamış değilim, en son toplantıda onu geçmeyen gurup sanayiyi nasıl temsil ediyor anlamış değilim.

      Cuma günü MHP İl ve İlçe Başkanları dostlarım ile ayaküstü görüştüm, bana yazı yazarken birde sanayi esnafımızı gezip dinlememi söylediler. Bende en az beş sefer gezip dinlediğimi söyledim. Aynı gün bir başka meclis üyesi arkadaşla konuşuyorum, sanayi ve kentsel dönüşüm projesine karşı olmadıklarını ama siyasetçi olduklarını söyledi. Yani müsaade edin de bu karşıtlığı kullanalım demek istedi. Peki, bu karşıtlık Aksaray severlik mi sizlere soruyorum.

       Burada en güzel açıklamayı CHP’den Başkan Koşar yapmıştır, muhalefet görevini yaparken bu proje Aksaray için hayatı bir proje diyerek destek vermeleri Aksaray severliğin bir gereği olsa gerek.

      Son olarak şunu söylemek istiyorum, bu proje ile ilgili bana göre burada sanat sahibi olanlar, mülkleri olanlar ve proje sahipleri görüş bildirip konuşmalılar. Ağzı olan bir karış yeri olmayanlar gereksiz yere insanlarımızı germemeliler, hizmetin üzerinden siyaset de yapmamalılar. Elbette mülkü olanlar ile esnaflarında haklı oldukları taraf mevcuttur. Ama bunlar ümit ediyorum ki asgari müşterek de halledilecektir. Dönüşü olmayan bir proje olduğunu da söylemek istiyorum, bugün olmazsa yarın olacak. Ama samimi olanların yanında samimi olmayanları da samimiyete davet ediyorum.


19.01.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

Kentsel Dönüşümde Samimiyet

Kentsel Dönüşümde Samimiyet