Bugün aslında başka bir konuyu yazacaktım, ama sevgili dostum MHP İl Başkanı Sayın Rıfkı Karabatak’ın sanayi esnafını tehdit etmeyi bırakın diye bir yazılı açıklamasını görünce konuyu değiştirerek Kentsel Dönüşüm ile ilgili konuyu tekrar yazma gereği duydum. Bana göre tehdit varsa tehdit de yanlış sanayi üzerinden siyaset yapmak da yanlış. Sevgili kardeşim Karabatak da kentsel dönüşüm üzerinden siyaset yapmayı bırakmalı.

       Kentsel dönüşüm ile ilgili projeyi beğenip beğenmediklerini açıkça söylemeliler. Eğer beğenmiyorlarsa beğenmiyoruz böyle bir proje olmalı demeliler, yani alternatifler ortaya koymalılar. Alternatifsiz tenkitlerde bana göre sönük siyaset yapmaktan öteye gitmez. Kendisi ile birkaç gün önce sohbet ettiğim Sayın Başkan Karabatak bana, “ ağabey yazı yazıyorsun ama birde sanayiyi dinle de öyle yaz” demişti. Sanayiyi de dinliyorum kamuoyunu da dinliyorum.

        Haksızlığa uğrayıp uğramam konusu teknik elemanların konusu. Bu konuda teknik eleman yani inşaatla ilgili sivil toplum kuruluşlarının hiçbirisi haksızlıktan bahsetmiyor. Siyasi partiler küçük hesaplar üzerine siyaset yapmamalı. Sanayinin burada devam edip etmemesi ve kentsel dönüşüm projesini tenkit ediyorsanız alternatiflerini de ortaya koymalısınız.

       Bu projeden daha güzel bir alternatifiniz varda ortaya koyuyorsanız yemin ederim o projeyi destekleyeceğim. Önce bu proje ile ilgili olumlu yâda olumsuz görüş belirtin ve alternatifini de ortaya koyun. Yada CHP’nin gösterdiği gibi jest yapıp proje mükemmel ama esnaflar mağdur ediliyor, bunu şu şekilde giderin diye fikir beyan edin. Bu yazımdan dolayı bana kızmadan doğruları alırsanız sevinirim, ha bana cevap vermek için bülten yayınlarsan saygıyla karşılar onda yer veririm.

       15 gündür Milletvekillerimiz ile beraberim ve bu konuyu görüşüp tartışıyorum. Yeni sanayinin yapılmasından dönüş olmadığını söylüyorlar. Toki evlerinden vazgeçsek bile sanayi yeni yerine taşınacak. Şehrin göbeğinde kalan sanayinin mutlaka taşınacağını ve Toki’nin yeni sanayi yapacağını söylüyorlar. Dönüşü olmayan küçük sanayiden esnaflar yararlanmalı, aksi takdirde geçmişte olduğu gibi kiracı durumuna düşecekler. Bu insanların yanlış yönlendirilmesi sonucu mağdur edilmemeliler.

       Rıfkı Bey kardeşim benim dostluk olarak çok yakın saygı duyduğum bir aile çocuğu, ağabeyi Rahmetli Refik Bey benim çok yakın dostum, dolayısı ile kendisini çok yakinen bildiğim bir kardeşimiz. Belediye ile ilgili basın açıklamalarını hiç beğenmiyorum, kimler kendisine bilgi desteği veriyorsa yanlış bilgiler veriyorlar. Bana göre Belediyeyi eleştirirken sağlam ve bilinçli bilgiler almalı. Bunu mutlaka kendisine tavsiye ediyorum, bazen ilgisiz açıklamalar oluyor.

       Hatta alternatifli projeler ortaya koyarak Belediyeyi eleştirirse daha çok puan alır. Kentsel dönüşüm projesini eleştirmek yerine alternatif koymalı. Esnafın duygusallığına kapılarak eleştiri getirmek bazen ters tepki yapar.

       Hafta içi sanayide idim, işyeri sahibi olmayan esnafın ekserisi dönüş yolunda. Mülk sahipleri biraz daha pay alma peşinde ama biz neyin peşinde olmalıyız diyorlar. Bugün kiracı isek yarında mı kiracı olalım diyenler var. Bu sanayi mutlaka yapılıp taşınacaksa, esnaf neden kiracı durumuna düşsün. Net olmamakla birlikte esnafa verilecek dükkânlar çok daha cazip fiyatta olduğunu biliyorum.

       Öncelikle arsası olanlarla işi halletmeye yönelik çalışma yapıldığı için, yeni mülk alacaklara kolaylıklar getirilecek. Uzun lafın kısası, sanayi tehdit edilseler de edilmeseler de kalkacağı için insanların mağdur olmamaları için uyarı yapılması tenkit şeklinde anlaşılmasın.

     Sanayi taşınması yapıldığında arsası olanların arsası zorla alınacak değil. Bakın üç ayrı dükkanı olan Yargıtay üyesi dostum Hakim Candaş İlgün uzun bir araştırmanın sonunda, en iyi teklifin şuandaki proje olduğunda kanaat getirerek imzayı atıp gitti. Bu insanlar herhalde arsalarını tokiye bağışlamadılar. Toki ve diğer kurumlar nezdinde yaptığı araştırma sonunda imza attılar.

       Kimse bizim babamızın oğlu değil, yakınımızda değil. Ama Şehrin geleceği bir durumda birlikte hareke etmeliyiz. Sevgili kardeşim Rıfkı Beye de tavsiyem şehrin geleceği olan projelere karşı çıkarak siyaseti bırakarak destek olmalı. Siyaseti diğer eksik ve yanlışlar üzerine yapmasını tavsiye ederim. Ayrıca Belediye ile ilgili bilgileri sağlıklı ve sağlam alarak ciddi eleştiriler getirmeli. Ucuz siyaseti benimseyenlerin gazına gelmemeli.


31.01.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

Kentsel Dönüşüm Üzerinden Siyaset

Kentsel Dönüşüm Üzerinden Siyaset