Çalışma ve helal kazanç, tıpkı ilim gibi farz telakki edilmiş, kişinin kimseye muhtaç olmadan hayatını sürdürebilmesi, çoluk çocuğunun nafakasını temin etmek maksadıyla meşru yoldan çalışıp kazanması, ibadet ölçüsünde kutsal ve değerli bir davranış olarak kabul edilmiştir.

Helal kazanç için evinden çıkan bir kişi,helalından kazanır, nafakasını helalından temin eder,çocuklarına helal lokma getirirse,evinden çıkıp,tekrar evine gelene kadar ibadet etmiş olur.Dinimiz bunu böyle emretmektedir.

Asıl ve tabii kazanç yolu emektir. İnsanlar, çalışmadan başkalarının sırtından veya gayri meşru yollardan kazanç elde etmekten sakınmalı ve kazancının nereden, nasıl geldiğine çok dikkat etmelidir.

İnsanların haklarını gasp ederek, Kişisel haklarına tecavüz ederek kazanmaya başladığın zaman sıkıntı başlar.

Nerede başlar?... Evinde, işinde, çocuklarında, komşularında, malında, mülkünde vs.

Zira haram fiillerden biri işlenince diğerine kapı açılır ve haramlar normal karşılanmaya başlar. Dalarsın haram deryasına gide gide dengeyi kaybeder boğulursun.

 Böylece toplum huzurunun temelini teşkil eden başkalarının hakkını gözetme, hizmet etme, yardımda buluma gibi asil duygular yok olur.

İnsanlar Allah'ın bu emrine uyarak meşru işlerde çalışmaları, helalinden kazanmaları, haram gıdalarla beslenmemeleri ve çoluk çocuğuna da harama yedirmemeleri gerekir.

 Bu husus, hem ibadetlerimizin kabulü hem de sosyal hayatımızın güven ve huzuru için önemlidir.

Kazancımızın helal ve meşru olması kadar servetimiz de meşru kazanılmış olmalıdır.

Ekonomik değerlerimizi içki, kumar, uyuşturucu, fuhuş ve benzeri gayr-i meşrû haram yerlere harcamamak ve malı-mülkü israf etmemek de çok önemlidir.

 Kazanılan serveti gayri meşru yerlerde harcamak günahtır. Çok çalışmak, bol üretmek, meşru yollardan kazanmak, israf etmemek, helal harama riayet etmek ve insan haklarına saygı göstermek inançlı insanların temel görevleri arasında yer alır.

 Dürüst olunduğu ve helal kazanç sağlandığında, gelecek nesillerimiz, Aksaray’ımız ve ülkemiz ancak bu sayede güven ve huzura erecek, mutlu ve müreffeh olabilecektir.

 

aksarayhaberci@hotmail.com


13.12.2014 00:00:00

Mustafa Avcı

Kazancımıza çok dikkat etmeliyiz

Kazancımıza çok dikkat etmeliyiz