Bugün aslında fahri trafik polisliği yapan insanları yazacaktım. Ama bunu yazımın sonuna doğru değerlendireyim. Dolayısı ile Polis teşkilatı bizim her şeyimiz olan bir kurum. Geçtiğimiz günlerde Polis güvenliği ile ilgili yazdığım bir yazı bu teşkilatımızın genelini ilgilendirmediğini belirtmiştim. Yine tekrar belirteyim, on yıldır devam eden bir örgütlenmeden bahsettim. Bunu yazarken bu Çarşamba devam eden mağdur polis ekiplerimizin aynı programda anlattıklarından aldım, aynı iddia ve mağduriyete uğrayan teşkilat mensupları bu hafta da yaşadıklarını açık açık anlattılar.

       Polis ve Jandarma bizim can ve mal güvenliğimiz için çok önemli bir kurumdur. Ancak Aksaray’da da bu mağduriyeti yaşayan sivil toplum kuruluşları olduğu için bende böyle bir olumsuzluk oluşmuştu. Aslında en çok değer verip sevdiğim bir kuruma karşı yaşananlar olumsuz bakışımıza neden oldu. Yoksa bu kurumda görevli insanlar bizim evlat ve yavrularımızdır. Güvenmek durumundayız, son dönemlerde yapılan değişikliklerle biraz düzelme yoluna gidilmiştir.

       Hatta bazı polis arkadaşlarım bana polis teşkilat kanunu 1931 yıllarında yapılmış kanunla devam ettiğini söylediler. Yanı Polis kanunu yeni bir kanunla düzeltilmesini istiyorlar. Mağdur olan arkadaşlarının tekrar eski görevlerine dönmelerini bekliyorlar.

     İl Emniyet Müdürümüz Sayın Mehmet Aslan ilimize yeni atanmış babacan ve insani ilişkileri çok iyi olan bir bürokratımız. Elbette kendisinden güzel çalışma ve başarı beklentilerimiz var. Birkaç sefer kendisi ile yaptığım sohbette anladığım kadarı ile halkın içinden olan ve halka önem veren bir Müdürümüz.

       Olumsuz ve çarpık bazı gidişatı da düzelttiği kanaatindeyim. Ama geçmişte ilimizde yaşanan olumsuzlukları gerçekleştiren bazı arkadaşlarımızı uzun yıllardır buradalar. Ümit ediyorum ki, Mehmet Beyle Aksaray’da polis teşkilatımız sevimli hale gelecektir.

     Geçtiğimiz günlerde merkez karakoluna bir yakınımın ifadesi üzerine gittim. Eskiden malumunuz karakollara türküler yakılırdı, “karakolda ayna var” diye. Gerçekten toplum olarak resmi üniforma olan kurumlara giderken insanlarda bir irkilme oluyor.

       Polis ve Jandarmaya gittiğinizde de böyle bir irkilme olur. Dışardan sizi orada gören, “ hayırdır ne işin var” diye sorarlar. Adliye koridorunda görenlerde aynı soruyu sorarlar. Elbette buraya gidenlerin ekseriyeti bir probleminden dolayı giderler.

     Ama insan ister istemez buralara giderken temkinli olurlar. Bende Merkez karakolumuza gittim, tanıdık polisleri gördüm buyur ettiler. Orada çay ikram ederek bizi misafir ettiler, sohbet etme imkânı buldum.

     Tabi bu arada birçok insan gelip gidiyor, kimisinin ifadesi alınıyor, kimisi masa üzerine serilmiş dosyaları bulup oraya imza atıyorlar. Etrafa baktım çayı sadece ben mi içiyorum diye, bazı kişilerinde çay içtiklerini gördüm. Demek ki sadece bize değil diğer insanlara da çay ikram ediliyor. Bu davranış ve tutum gerçekten çok güzel bunu her yerde devam ettirmek lazım. Çünkü bu kurumlar bizim kurumlarımız, çalışanlarda bizim çocuklarımız, onlar adam yemediklerini ve halkın polisi olduklarını göstermeliler.

      Bundan dolayı bu güzel karşılama ve hoşgörü hoşuma gitti, umarım devam eder.

      Bu arada şu trafik cezalarına bir düzen getirilmeli. Polis teşkilatından çok fahri görevlilerin ceza yazdığını duymak beni son derece şaşırttı. Bu görevliler neye göre belirleniyor, ehliyet ve liyakatleri nedir bilmek isterim. Bu kişiler trafik kurallarını ne kadar biliyor, yoksa kızdığı insanlara hayali ceza mı yazıyor bunlar çok önemli. Ceza yazarken delil ve ispatı nedir, neyi ispat edip yazıyor bunları çok merak ediyorum.

     Adamın kırmızı ışıkta geçtiğini, kaç süratle gittiğini nereden anlıyor. Yoksa sevmediği kızdığı kişilere mi ceza yazıyor, adamın geliri ne, sürekli bir yerde görev mi yapıyor. Bana göre böyle bir uygulama ve görevli görevlendirerek ceza yazdırmak hukuka aykırı olsa gerek.

 

      Sevgili müdürümden bu konunun üzerinde durmasını önemle arz ediyorum. Hala 72 km. hızla sağlık yolunda yazılan 260 TL. Cezayı unutmadım radar aracı yoktu bunun ispatı olarak gelen zarfta bilgi ve belge yoktu. Yoksa fahri trafik görevlilerimi yazdı hala anlamış değilim. Benim gibi birçok kişi bu uygulamadan rahatsızlar.


30.04.2014 00:00:00

Erdogan Kaya

Karakolda ayna var

Karakolda ayna var